Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Alles over Curcuma

6 juni 2014
21 minuten leestijd
Geel kruid Kurkuma
In het kort
  • Opneembaarheid
  • Werking
  • Toepassingen
  • Indicaties
  • Bijwerkingen

Beschrijving

Sinds mensheugenis wordt de curcuma longa geteeld in India, Zuid-China en andere tropische en subtropische landen. Men neemt aan dat de curcuma oorspronkelijk uit India komt. De gemalen wortel van het nauw aan gember verwante curcuma longa wordt onder de naam curcuma, koenjit of Indiase geelwortel als specerij gebruikt. De curcuma kan ongeveer 1 m hoog worden. De goldenseal groeit het best in vochtige, warme gebieden. De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels. Vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. Door het drogen in de zon krijgen de ondergrondse delen een gele kleur. De gele kleur wordt door het zogenaamde curcumine (in feite zijn er zeker drie verschillende curcumines) te weeg gebracht. Curcumine staat ook bekend als de kleurstof E100. Na droging maalt men de wortelstokken tot een poeder dat de naam “curcuma” of “kurkuma” heeft.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Rassen

Er zijn verschillende variëteiten van curcuma. Afgezien van curcuma longa – de echte curcuma – er is een curcuma xanthorrhiza (Javaanse kurkuma, Javaanse curcuma, curcuma bitter) en curcuma zedoaria (ceder root). De curcuma zedoaria komt uit de Himalaya, waar we de bladeren van de plant gebruiken als een salade.

Deze monografie beschrijft de effecten als levercelbescherming, antioxidant, anti-inflammatoir en zijn antibacteriële en anti-schimmel (schimmel-dodende) eigenschappen.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Volksgeneeskunde

De curcuma is in de Indiase keuken een belangrijke smaakmaker en één van de belangrijkste ingrediënten van curry. Curcuma geeft de gerechten niet alleen een mooie, diepe gele kleur (populair bij rijst), maar bevordert ook de spijsvertering door de licht bittere smaak. De Indiase bevolking verbruikt dagelijks 2 tot 2,5 g. Naast de waardering in de keuken wordt het kruid al jaren gebruikt in de behandeling van lever- en galblaasproblemen, geelzucht en algemene problemen met de spijsvertering. Bovendien wordt de plant gebruikt in de volksgeneeskunde voor de anti-inflammatoire eigenschappen bij artritis.

Actieve ingrediënten

Hoewel de essentiële oliën met mono-en sesquiterpenen zeker genezende effecten kennen, van curcuma zijn het vooral de drie soorten curcuminoïden waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten zoals beschreven. Veel voedingssupplementen bestaan helaas uit uitsluitend curcumine I.

Het gebruik van curcuma-extract met een zeer hoog curcumine gehalte (90-95%) heeft duidelijk een significant groter effect dan bij gebruik van onverwerkte curcuma (curcumine 2-9%).

Opneembaarheid

Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is. Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal), is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief. Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.

Werking

In honderden in vitro en dierexperimentele studies zijn de helende eigenschappen van curcumine ontdekt; verschillende studies beschrijven de cellulaire, moleculaire en biochemische werkingsmechanismen van curcumine. In het kort komt het erop neer dat curcumine de volgende eigenschappen bezit: antioxidant, anti-inflammatoire, immunomodulerend, antimutageen, antikanker, wondgenezing, lipidereducerend, ontgiftend, levensreddend, neuroprotectief krampstillend, anti-angiogenese en antimicrobieel. Curcuma is verrassend veelzijdig. De actieve werkzame stoffen, de curcuminoïden, waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine zijn de belangrijkste ingrediënten van het kruid curcuma. Curcumine is een veelbelovende fytonutriënt voor de preventie en behandeling van diverse ziekten zoals atherosclerose, cataract, reuma, galstenen, maagzweer, inflammatoire darmziekten, kanker, depressie en dementie. Het aantal klinische proeven op mensen van curcumine is nog wel beperkt en er is meer onderzoek nodig om te zien of de geneeskrachtige eigenschappen van curcumine (waaronder anti-oxidant, anti-inflammatoire en anti-carcinogene werkzaamheid) na orale inname voldoende tot uiting komen en welke dosis nodig is voor het resultaat.

Toepassingen

Met betrekking tot het werkingsmechanisme van curcuma zijn in de afgelopen jaren wetenschappelijke studies verricht naar de medische toepassingen. De World Health Organization geeft in zijn monografie aan dat laxatitieve eigenschappen van curcuma worden toegeschreven aan de essentiële olie en de curcuminoïden curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine.

Toepassingen van curcuma zijn:

  • verhoging galafscheiding;
  • het bevorderen van de doorstroming van gal naar de darm;
  • bescherming van de lever (hepatoprotectief);
  • bevorderen van het glutathiongehalte in de lever;
  • stimuleren van de activiteit van glutathion-S-transferase in de lever;
  • het bevorderen van de detoxificatie van toxische of kankerverwekkende stoffen;
  • remmen van de aggregatie van bloedplaatjes;
  • beschikken over antibiotische eigenschappen;
  • vermindering van de hoeveelheid cholesterol;
  • antioxiderende eigenschappen;
  • een katabole en metabole effect op vetopname;
  • anti-inflammatoire eigenschappen;
  • een antischimmel effect, met name met betrekking tot Candida albicans.

Veel van de bovenstaande functies zullen in de toekomst nog meer in detail door meer wetenschappelijk onderzoek bevestigd moeten worden. Op de voorgrond staan anti-inflammatoire eigenschappen in het bijzonder de behandeling van reumatoïde artritis. Interessante effecten zijn ook de remming van bloedplaatjesaggregatie en de vermindering van het cholesterolgehalte (gebruik in cardiovasculaire ziekte), de hepatoprotectieve eigenschappen (toepassing in galaandoeningen en constipatie) en de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. De meest genoemde indicaties zijn galstenen, galblaas, lever parenchym schade, geelzucht en ontsteking van de galblaas en galwegen.

Indicaties

Antioxidant

Curcumine is een sterke (vetoplosbare) antioxidant tegen de vrije radicalen van reactieve zuurstofsoorten en reactieve stikstofdelen. Indirect zorgt curcumine voor een betere bescherming tegen vrije radicalen door de activiteit van antioxidant-enzymen zoals glutathion peroxidase, superoxide dismutase en catalase. Het verhoogt de glutathionspiegel (de belangrijkste intracellulaire antioxidant) door de expressie van genen voor GCL (glutamaat-cysteine ​​ligase, het snelheidsbeperkende enzym glutathion synthese). Curcumine helpt bij ziekteprocessen die worden geassocieerd met lipideperoxidatie zoals athereosclerose, kanker, neurodegeneratieve ziekten (waaronder de ziekte van Alzheimer) en ontstekingsziekten. In dierstudies werd aangetoond dat curcumine de hersenen beschermt tegen schade veroorzaakt door alcohol, met een vermindering van oxidatieve stress en lipide peroxidatie. Tevens werd er een verbetering gezien van het glutathion in het hersenweefsel. Een lage orale dosis curcumine (20 mg per dag gedurende 75 dagen) bij gezonde vrijwilligers liet een significante afname zien van lipide-oxidatie in het serum van 60%.

Ontstekingsprocessen

Curcumine remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. Dit is vooral te danken aan het feit dat curcumine pro-inflammatoire zoals arachidonzuurmetabolieten tegengaat. Deze sterke ontstekingsmediatoren worden gevormd wanneer arachidonzuur vrijkomt uit Menbranfosfolipiden door fosfolipase A2. Arachidonzuur wordt vervolgens gereduceerd door het enzym COX-2 (cyclooxygenase-2) en 5-LOX (5-lipoxygenase) uitgevoerd in type-2 en type-5-prostaglandines. Laboratoriumproeven hebben aangetoond dat curcumine de activiteit van de enzymen fosfolipase A2, COX-2 en 5-LOX aanzienlijk remt. De tweede, niet minder belangrijke manier waarop curcumine ontstekingen bestrijdt, is door remming van geactiveerde NF-kB (nuclear factor kappa B). Ontstekings- en immuunreacties , vooral na activering door pathogene micro-organismen , worden meestal gecoördineerd door NF-kB.

Activering van NF-kB wordt in verband gebracht met kanker, astma, contactdermatitis, arteriosclerose, hartfalen, ischemie-reperfusie, AIDS, septische shock, (reumatoïde) artritis, sarcoïdose, COPD , diabetes, inflammatoire darmziekte (IBD) en multiple sclerose. Wetenschappers wijzen erop dat de activiteit van NF-kB een belangrijke oorzaak van de veroudering kan zijn en van invloed op de levensverwachting. Dit zou betekenen dat curcumine een anti-aging middel is.

Auto-immuunziekte

In een proefdieronderzoek is komen vast te staan dat curcumine een regulerend effect heeft op het evenwicht tussen Th1 en TH2 cellen. In een gezond immuunsysteem, is er een goed evenwicht tussen de activiteiten van Th1 en Th2 cellen. Bij TH2-gemedieerde immuun ziekten zoals allergieën, is de Th1/Th2-Ratio verschoven naar de overactiviteit van Th2 cellen. Curcumine kan van invloed zijn op het ziekteverloop van Th1-gemedieerde auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, SLE, scleroderma, type 1 diabetes, psoriasis, multiple sclerose, chronische infecties, depressie en arteriosclerose.

Khajehdehi et al. (33) vonden met dagelijks drie capsules Curcuma (95% extract per capsule 22,1 mg curcumine op 500 mg wortel) bij patiënten met SLE (= systemische lupus erythematodus, een broertje van reuma), duidelijke verbeteringen in vergelijking met placebo: proteïnurie, hematurie en een te hoge bloeddruk nemen af; kortom curcuma/curcumine is als een veilige extra therapie voor SLE aan te bevelen! Dezelfde onderzoeksgroep vond in een andere RCT eveneens gunstige effecten in geval van diabetische nefropathie; zij gaven toen 1500 mg Curcuma C3 in drie keer 1 capsule.

Postoperatieve ontsteking

In een menselijke pilot-studie is aangetoond dat curcumine postoperatieve zwelling en ontsteking bestrijdt. Vijfenveertig patiënten die net een operatie achter de rug hadden kregen een placebo, curcumine (1200 mg per dag) of Fenylbutazon (300 mg per dag). Curcumine en (in mindere mate) fenylbutazon had een significant anti-inflammatoire werking, vermindering van pijn en zwelling ten opzichte van de placebo.

Hart-en vaatziekten

Sugawara et al vonden dat curcumine (= diferuloylmethaan) samen met sporten en niet elk afzonderlijk bij postmenopauzale vrouwen de systolische bloeddruk verlaagt; dit pleit er dus voor om ouderen curcumine naast sporten te adviseren, zeker wanneer er van cardiovasculaire risico’s sprake is (21).

Dagelijks 500 mg curcumine verlaagt zowel het cholesterol en de triglyceriden in een RCT; ook de antioxidantcapaciteit nam toe (49). Stimulering van het enzym 7α-hydroxylase speelt hierbij in relatie tot het verlagen van het cholesterolgehalte een rol (51).

Bij diabetici heeft curcumine in een RCT een gunstig effect op het endotheel: het verlaagt markers die passen bij ontsteking/oxidatieve stress (107).

Curcuma-olie blijkt in dierexperimenten de bloedingstijd nauwelijks te verlengen, maar toch duidelijk de klonteringsneiging van de bloedplaatjes te verminderen (74). Curcumine gaat in een konijnenmodel ook restenose van bloedvaten tegen (91).

De conclusie is: het is zeer waarschijnlijk dat curcumine bij de mens relevant is om de prognose van hart- en vaatziekten te verbeteren.

Reumatoïde artritis

Activatie van NF-kB speelt waarschijnlijk een centrale rol bij reumatoïde artritis. Oraal toegediende curcuminoïden (117 mg / kg / dag) vertraagt de acute en chronische fase van reumatoïde artritis aanzienlijk. Bij een studie op dieren werd curcumine toegediend bij artritis. Dit resulteerde in 48% remming van de acute ontstekingsreactie en 45% remming van het chronische degeneratieve proces. De dosis curcuminoïden die werd gebruikt was vergelijkbaar met een dosis van een gram per dag voor mensen met een lichaamsgewicht van 70 kg. In een kleine dubbelblinde studie waarbij 18 mensen werden gebruikt met reumatoïde artritis kregen deze twee weken curcumine (1200 mg per dag) of een NSAID (fenylbutazon 300 mg per dag). Zowel curcumine en fenylbutazon verminderden de avondstijfheid en zwelling van de gewrichten en het lopen verbeterde. Dagelijks 500 mg curcumine vermindert bij patiënten met RA de klachten meer dan dagelijks 50 mg diclofenac (8).

Curcuminen hebben in geval van reumatoïde artritis een ondubbelzinnig pijnstillend effect. Ook bij SLE hebben curcuminen een ondubbelzinnig gunstig effect.

Pijn

Bij ratten blijkt intrathecaal gegeven curcumine in een dosering van ongeveer 500 microgram analgetische effecten te hebben (18, 26). Bij ratten blijkt curcumine de glutamaatafgifte door neuronen uit de prefrontale cortex te remmen; de onderzoekers vermoeden dat dit fenomeen samenhangt met de vermoedelijke antidepressieve werking van curcumine (34).

Ziekte van Crohn | Colitis ulcerosa

Curcumine is in een diermodel met betrekking tot inflammatoire darmziekten getest (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa). Het dieet van muizen met colitis bevatte 0,5, 2 of 5% curcumine. Aanvulling met curcumine veroorzaakte een onderdrukking van NF-kB door reductie van pro-inflammatoire cytokines (IL-1-beta, IL-6, TNF-alfa, IL-12 en interferon-gamma), en vermindering van klinische en histologische tekenen van slijmvliesontsteking in de colon. De studie toont voor de eerste keer dat de behandeling met curcumine, experimentele colitis bij muizen gemakkelijker, en ondervoeding en sterfte kan voorkomen. Curcumine (72 tot 144 mg per dag) kan ook gevolgen hebben voor het prikkelbare darm syndroom (spastische darm). Geen placebo-gecontroleerde pilotstudie van 207 personen met een spastische colon vertoonden een verbetering na acht weken in verband met buikpijn, maagstoornissen en levenskwaliteit. Curcumine blijkt bij patiënten met colitis ulcerosa in remissie het ziektevrije interval in vergelijking met een placebo te verlengen (103).

Curcumine gaat bij de rat necrotiserende enterocolitis bij neonatale ratten tegen, vermoedelijk door COX-2-remming, TNF-α-reductie en toename van interleukine 10 (IL-10) (80).

Curcuminen verlengen de remissievrije periode bij patiënten met colitis ulcerosa. Verder zijn er aanwijzingen dat curcumine bij colitis gunstig is door bevordering van de IL-10-aanmaak (97).

Depressie

In de Chinese geneeskunde is curcuma het belangrijkste ingrediënt van een kruidenformule voor de behandeling van depressie. Curcumine is oplosbaar in vet en heeft geen moeite om de bloed-hersenbarrière te passeren. Curcumine remt het enzym Monoamineoxidase (MAO) en verhoogt de activiteit van serotonine, noradrenaline en dopamine in de hersenen. De dosis van 10 mg / kg / dag veroorzaakte een opmerkelijke toename in serotonine en noradrenaline niveaus in de frontale cortex en hippocampus en dopamine niveaus in de frontale cortex en striatum. Deze hersengebieden zijn belangrijk voor emoties, leermotivatie, en geheugen.

Infecties

Curcuma verschaft een brede antimicrobiële activiteit en remt (in vitro) de groei van Gram positieve bacteriën (Staphylococcus aureus), virussen (HLV, humaan papillomavirus), pathogène schimmels, protozoa (Leishmania, Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, Plasmodium) en wormen.

Wondgenezing

Een beproefd huismiddeltje voor wonden in India is een pasta dat is aangelegd met curcuma. Studies hebben bevestigd dat curcumine wondgenezing bevordert, het stimuleert de migratie van macrofagen, neutrofielen en fibroblasten in de wond, het stimuleert de vorming van granulair weefsel en ondersteunt de vorming van nieuwe bloedvaten (neovascularisatie) en verbeterde re-epithelialisatie. Curcumine versnelt ook het herstel van moeilijk genezende wonden veroorzaakt door een ontsteking, diabetes, gebruik hydrocortison of bestraling. Een ander voordeel is dat curcuma helpt bij het voorkomen van wondinfectie. Curcumine lokaal aangebracht vermindert bij ratten de overgang van brandwonden in necrotisch weefsel (102).

Psoriasis

In een studie van veertig patiënten met psoriasis is aangetoond dat een gel met 1% curcumine een gunstig effect had op de Th1-gemedieerde ontstekingsreactie in de huid.

Maagzweer

Curcuma voorkomt pijn en versnelt de genezing van maagproblemen en stoornissen in de twaalfvingerige darm. Naast de antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen, heeft curcuma een slijmvlies beschermende eigenschap. Bovendien is curcuma een natuurlijke maagzuurremmer. Het vermindert, histamine geïnduceerde, maagzuursecretie door een dosisafhankelijke binding aan h2-histamine-receptoren. Het is niet duidelijk welke component verantwoordelijk is voor dit effect. Curcuma en curcumine remmen ook (in vitro) de groei en aanhechting van de bacterie Helicobacter pylori, de veroorzaker van maagzweren en vermoedelijk initiators van kanker in het maagdarmkanaal (maag, colon). Curcumine bevecht maagzweren veroorzaakt door stress, alcohol, reserpine en NSAID.

Curcumine gaat bij proefdieren het ontstaan van kunstmatig opgewekte maagzweren in duidelijke mate tegen (64). Curcumine vermindert bij ratten duidelijk niet-bacteriële prostatitis (67). Er zijn verder aanwijzingen, dat curcumine een effect tegen Helicobacter pylori heeft (76).

De vertering van voedsel, lever en galblaas

Curcuma ondersteunt de vertering van voedsel en vermindert de symptomen van dyspepsie. Een groep van 116 proefpersonen gebruikte 4×500 mg curcuma extract per dag gedurende zeven dagen, of een placebo. Significante vermindering van de symptomen (opgeblazen gevoel, misselijkheid, brandend maagzuur) was er bij de curcuma groep. In Indonesië wordt curcuma traditioneel gebruikt om (cholesterol) galstenen te voorkomen. Studies hebben ook aangetoond dat curcuma de afscheiding van galzuren bevordert (en bilirubines) en galsamenstelling verbetert, waardoor de cholesterol in gal beter oplost en minder snel precipiteert.

Pancreatitis

Bij muizen blijkt curcumine het ontstaan van pancreatitis, die men kunstmatig tracht op te wekken, in belangrijke mate tegen te gaan (47).

Diabetes

Curcumine blijkt bij proefdieren toename van de insulineresistentie door zeer vetrijke voeding in belangrijke mate tegen te gaan (25, 77). Interessant in dit verband is dat curcumine in vitro in hepatomacellen de expressie van genen betrokken bij de gluconeogenese remt (85). Dit fenomeen zou de glucosespiegel kunnen verlagen. Ook gunstig bij diabetes is het feit, dat curcumine hypertrofie van de hartspiercel tegen lijkt te gaan (116). Interessant is verder dat curcumine in staat blijkt het aldosereductase te remmen; mogelijk van belang om de bijwerkingen van diabetes te verminderen (124). Curcuminen hebben verder een gunstig effect op het lipideprofiel. Bij diabetici neemt door curcuminen bovendien de klonteringsneiging van de rode bloedcellen af. Het is evenwel onbekend of curcuminen de sterfte aan hart- en vaatziekten verlagen. Voorts blijkt Curcuma C3 bij diabetische neuropathie de ziekteverschijnselen te verminderen.

Arteriosclerose

In dierstudies blijkt dat curcumine de atherosclerose remt. Dit is het gevolg van de remming van lipideperoxidatie en een verbeterde vasodilatatie.

Alzheimer

Dong et al vonden dat oraal gegeven curcumine bij ratten de neurogenese en cognitie bevordert (16). Bij muizen die versneld cerebraal retarderen, blijkt curcumine het geheugen en ook het leervermogen te verbeteren. Dit bleek duidelijk met biochemische verschillen op hersenniveau te correleren (44). Bij muizen blijkt curcumine de productie van het amyloïde-β-proteïne, dat in het schadelijke amyloïde-β wordt omgezet, te verminderen; dit alles past bij het gunstige plaatje wat er al over curcumine in relatie tot alzheimer bestaat (50). Daarbij komt dat curcumine vermindering van cognitie door te veel stress tegengaat (117). Wellicht helpt curcumine de stress beter te beheersen door stimulering van de bijnierfunctie (96).

Ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door een aggregatie van peptide (amyloid-beta of alfa-bèta) in de hersenen, die wordt geassocieerd met plaquevorming, ontsteking en oxidatieve stress. Verscheidene in vitro en dierstudies suggereren dat curcumine helpt bij preventie en behandeling van dementie. Curcurmine die is toegevoegd aan het voedsel van oudere muizen gaat oxidatieve stress en cognitieve achteruitgang door plaquevorming tegen (12, 59, 60). Curcumine kan ook helpen bij het verwijderen plaque. In vivo studies tonen aan dat perifeer geïnjecteerde curcumine de bloed-hersenbarrière passeert en bindt aan plaque. Of curcumine na orale inname voldoende de hersenen bereikt, is nog niet opgehelderd. Ondertussen (fase 2), worden klinische studies uitgevoerd op mensen met milde tot matige dementie. Er worden testen gedaan met 1 tot 4 gram per dag op het effect en op de verdraagzaamheid.

Staar

Waarschijnlijk kan cataract worden geremd met curcumine. Ratten kregen twee weken curcumine in het dieet (75 mg / kg / dag). De ooglenzen van de dieren die curcumine hadden gegeten, waren beter bestand tegen cataract door lipide peroxidatie, door een toename van het enzym glutathion-S-transferase in Augenlinsenephitel (61). Curcumine beschermt het oog (in vitro) tegen excitotoxische celbeschadiging door remming van (geactiveerd) NMDA receptoren (62).

Kanker

Zowel boswellia als curcumine blijken bij hamsters de inductie van wangkanker door DMBA in hoge mate te kunnen tegengaan (9). Curcumine in nano-vorm toegediend (wekelijks 20 mg per kg rat en dat 16 weken lang) blijkt de kans op leverkanker door di-ethylnitrosamine te verminderen (14). Bij muizen gaat curcumine uit de voeding het ontstaan van darmkanker door geïnduceerde chronische ontsteking tegen (59).

Bij gekweekte retinoblastomacellen blijkt curcumine genen zodanig te beïnvloeden, dat apoptosis wordt bevorderd en uitzaaiing geremd (5). Curcumine kan door apoptosis, maar ook door remming van de notch pathway slokdarmkankercellen, althans in vitro, doden (17). Chen et al vonden in een modelsysteem eveneens een vermindering van de invasieve neiging van kanker door curcumine (in dit geval bij mondkankercellen) (31).

Golombick et al vonden bij patiënten met een verhoogd risico op multiple myeloma dan wel met een multiple myeloma in zeer milde vorm, dat dagelijks 4 gram curcumine in vergelijking met placebo duidelijke gunstige effecten had (4). Curcumine verlaagde de spiegel van vrije lichte ketens van het monoklonale eiwit (indien die verhoogd zijn, is dat juist een maligne kenmerk!). Daarbij verminderde het creatinine. Dit wijst erop dat curcumine in staat is het ziekteproces in onderhavige patiënten te vertragen (4).

Curcumine plus isoflavonen blijken samen bij mannen met een verhoogd PSA, die echter nog geen prostaatkanker hebben, het PSA te kunnen verlagen (75). Dit pleit natuurlijk wederom voor de toepassing van o.a. deze middelen wanneer er al prostaatkanker is!

Curcumine vermindert in modelsystemen de productie van het visfatine-eiwit en in samenhang daarmee het cel-invasieve vermogen van borstkankercellen (22).

Tu et al vonden dat curcumine myeloïde suppressorcellen tot differentiatie kan aanzetten; hierdoor neemt de interactie met in dit geval maagkankercellen af met dito een langzamere groei (37).

Curcumine en celecoxib remmen in vitro synergetisch de groei van darmkanker (134).

Curcumine blijkt de oxidatieve fosforylering in zekere mate te kunnen ontkoppelen (83). Dit betekent dat de cel een hoger oxidatief metabolisme nodig heeft om aan voldoende energie te komen, maar moet daarbij ook de antioxidatiesystemen, die op zich zelf ook weer energieafhankelijk zijn, een grotere capaciteit geven (83). Een link met Moerman dringt zich hier op. De inductie door curcumine van de glutathionbiosynthese past hier goed bij (114). Ook in lijn hiermee is dat curcumine de verlaging van moleculen die bij de energiewinning betrokken zijn, zoals bij een hersentrauma voorkomt, tegengaat (122). Voorts blijkt curcumine bij konijnen leververvetting tegen te gaan door, ik zou bijna zeggen wederom, ondersteuning van de eind ademhalingsketen, door vermindering van de oxidatieve stress en door verlaging van tumornecrosefactor-alfa (TNF-α) (126).

Curcumine vermindert bij muizen het ontstaan van longkanker door bij deze muizen overexpressie van de humane vasculaire endotheliale groeifactor (hVEGF) te remmen (32). Curcumine remt de groei van blaaskanker in vitro in ieder geval ook door remming van Aurora A, waardoor de delingsspoel beschadigd wordt (36, 54).

Bij gekweekte kankercellen blijken bleomycine en curcumine synergetisch apoptose te bevorderen; de auteurs suggereren dat met curcumine bij lagere doses bleomycine en dito lagere toxiciteit van dit cytostaticum in vivo een zeker zo goed/beter resultaat kan worden behaald (10). De interactie met bleomycine gaat echter nog verder: bij proefdieren vermindert curcumine longschade door bleomycine (100). Curcumine blijkt ook de werking van gen p53 te verbeteren, waardoor apoptose bevorderd kan worden (57). Apoptose kan door curcumine ook bevorderd worden door dat het de lysosomale membranen permeabeler maakt (60).

Curcumine blijkt in vitro voorts ook de antikankerwerking van mitomycine-C tegen grootcellige longkankercellen te versterken (27)In vitro blijkt curcumine ook met adriamycine kankergroei synergetisch te kunnen remmen (72).

Curcumine en DHA blijken in vitro de groei van borstkankercellen synergetisch te remmen. Een gedeeltelijke verklaring is de betere opname in de cel van curcumine door DHA (30).

Eiwit SKp2 is afkomstig van een oncogen, dat in vele kankers actief is, o.a. vaak bij borstkanker. Curcumine is in staat de activiteit van het bij behorende gen fors te remmen (70). Voorts blijkt curcumine de gevoeligheid van pancreascarcinoomcellen voor bestraling in vitro beduidend te vergroten (71).

Curcumine blijkt in vitro en in vivo bij proefdieren kanker op zeer uiteenlopende manieren te kunnen remmen (zie onder kurkuma en kanker/ interacties enzovoort). Bewijs bij de mens is schaars, maar alles wijst erop dat kurkuma en dan inzonderheid curcumine ter preventie en behandeling van kanker van groot belang is. Zo is er een RCT die laat zien dat curcumine de progressie van Kahler in een beginstadium afremt! Er zijn vele bewijzen van gunstige interacties van reguliere behandeling en curcuminen.

Curcumine blijkt bij muizen de groei van een melanoom te kunnen remmen door een angiogenese-remmend effect (40). Ook remming van de PgE2-synthese door curcumine is een antikankermechanisme dat opgeld doet (82). In de literatuur zijn er wel circa 30 verschillende manieren gevonden waardoor curcumine kanker kan remmen. Zo remt curcumine het telomerase; curcumine remt migratie van kankercellen en is het ook een mTOR-remmer, net als het reguliere middel Velcade (86, 87, 90). Samen met Velcade blijkt het in vitro bij multiple myeloomcellen synergetisch apoptose te bevorderen (108).

Allergie

Curcumine blijkt mestcel-activatie door IgE te kunnen remmen en kan daardoor vermoedelijk onder andere atopie verminderen (120).

Myalgische encephalomyelitis (ME)

Curcumine blijkt in geval van experimentele encephalomyelitis bij proefdieren de IL-17-productie te verminderen, waardoor de ernst van het ziektebeeld minder was in vergelijking met geen curcumine extra (123).

Contra-indicaties

Curcumine kan de effecten van anticoagulantia beïnvloeden en is in hoge dosis gecontra-indiceerd voor grote galstenen of sluiting van de galwegen door galstenen, obstructieve geelzucht, acute galsteen koliek en extreem toxische leveraandoeningen. Wegens gebrek aan onderzoek niet of alleen onder medisch toezicht toedienen bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.

Bijwerkingen

Milde symptomen van droge mond, winderigheid, irritatie van het spijsverteringsstelsel kunnen voorkomen bij hoge dosissen; frequentie is niet bekend.

Interacties geneesmiddelen

Er is een interactie met middelen als bloedverdunners bekend (141). In overleg met arts gebruiken. Kurkuma verlaagt de geneesmiddel-spiegel van hormoontherapie tamoxifen bij borstkanker-patiënten. Bij gebruik van kurkuma als supplement in dit geval voorzichtigheid geboden (142). Verder is er voor zover bekend geen invloed op de werking van andere geneesmiddelen.

Slotbeschouwing

In deze monografie van curcuma hebben wij het over Curcuma longa als extract van 95%. Men spreekt ook wel van curcuminoïden. De genezende effecten komen van de drie soorten curcuminoïden waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine. Het extract dat deze drie soorten bevat wordt Curcuma C3® genoemd.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Wikipedia.
  2. Valstar E, Voedingsinterventie bij kanker, 3e druk , 2007 ; ISBN 978 90 4940 009 5.
  3. Ye MX et al.; Phytomedicine 2012 , Apr 4 ; PMID 22483553.
  4. Golombick t et al.; Am J Hematol 2012, Feb 15 ; PMID 22473809.
  5. Streenivasan S et al.; Nutr Cancer 2012 Apr 10. PMID 22489823.
  6. Yang FB ; Zhonghua Lao Dong Wei Sheng Zhi Ye Bing Za Zhi 2011 Nov;2911:846-8;PMID 22468302.
  7. Mei X et al.; Chem Biol Interact 2012 Mar 20;1971:31-9;PMID 22465177.
  8. Chandran B en Goel A ; Phytother Res 2012 Mar 9 ; PMID 22407780.
  9. Zhang XY et al. ; Zhonghua Kou Qiang Yi Xue Za Zhi 2011 Nov,4611:678-83;PMID 22333308.
  10. Cort A et al.; Mol Med Report 2012 Jun56:1481-6;PMID 22469952.
  11. Yin H et al.; Acta Biochim Biophys Sin (Shanghai), 2012 Feb;442:147-53;PMID 22126905.
  12. Liu AC et al.; Biol Pharm Bull. 2012;352:145-50;PMID 22293343.
  13. Thong-Ngam D et al ; World J Gastroenterol. 2012 Apr 7;1813:1479-84;PMID 22509079.
  14. Ghosh D et al ; Chem Biol Interact 2012 Feb 5:1953:206-14;PMID 22197969.
  15. Araujo NC et al ; Photomed Laser Surg 2012 Feb;302:96-101;PMID 22224655.
  16. Dong S et al ; PLoS One 2012:72: e31211; PMID 22359574.
  17. Subramaniam D et al ; PLoS One 2012;72:e30590;PMID 22363450.
  18. Han YK et al ; Krean J Pain 2012 Jan ;251:1-6;PMID 22259709.
  19. Morsy MA et al ; J Physiol Biochem 2012 Mar;681:29-35;PMID 21986891.
  20. Agnihotri N en Mishra PC ; J Phys Chem A. 2011 Dec 15:11549; PMID 22035040.
  21. Sugawara J et al ; Am J Hypertens 2012 , Mar 15; PMID 22421908.
  22. Kim SR et al ; Endocrinology 2012 Feb;1532:554-63; PMID 22186408.
  23. Isacchi B et al ; Eur J Pharm Biopharm 2012 Apr;803:528-34;PMID 22142592.
  24. Na HS et al FEMS Immunol Med Microbiol 2011 Dec;633:355-62;PMID 22092562.
  25. Shao W et al ; PLoS One 2012;71;PMID 22253696.
  26. Zhao X et al ; Neuropharmacology 2012 Feb;622:843-54;PMID 21945716.
  27. Ko JC et al ; Toxicol Appl Pharmacol 2011 Sep 15;2553:327-38;PMID 21810436.
  28. Minear S et al ; Eukaryot Cell. 2011 Nov;1011:1574-81;PMID 21908599.
  29. Schaeffers MM et al ; PLoS One 2012;73;PMID 22431984.
  30. Altenburg JD et al ; BMC Cancer 2011 Apr 21: 11:149;PMID 21510869.
  31. Chen JW et al ; Hua Xi Kou Qiang Yi Xue Za Zhi 2011 Feb;291:83-6;PMID 21427908.
  32. Tung YT et al ; Mol Nutr Food Res. 2011 Jul;557:1036-43;PMID 21538854.
  33. Khajehdehi P et al; J Ren Nutr 2012 Jan;221:50-7;PMID 21742514.
  34. Lin TY et al ; Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2011 Aug 15;357:1785-93; PMID 21741425.
  35. Reuter S et al ; Genes Nutr 2011 May;62:93-108;PMID 21516481.
  36. Liu HS et al ; Mol Pharmacol 2011 Oct;804:638-46;PMID 21757545.
  37. Tu SP et al ; Cancer Prev Res (Phila) 2012 Feb;52:205-15;PMID 22030090.
  38. Garcia-Gomes AS et al ; Med Mycol 2012 Jan;501:26-32;PMID 21539505.
  39. Sookram C et al; Synapse 2011 Aug;658:788-94;PMID 21218454.
  40. Chen LX et al ; Cancer Biol Ther 2011 Jan 15;112:229-35;PMID 21084858.
  41. Guimaraes MR et al ; J Periodontal Res 2011 Apr;462:269-79;PMID 21306385.
  42. Gao J et al ; Eur J Pharmacol 2011 Mar1;6541:92-9;PMID 21187084.
  43. El-Azab M et al ; Eur J Pharmacol 2011 Feb 10;652(1-3):7-14;PMID 21114990.
  44. Sun CY et al ; Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 2011 Mar;313:376-80;PMID 21485083.
  45. Rono S et al ; Phytomedicine 2012 Apr 15; 1996):545-50;PMID 22445643.
  46. Cuomo J et al ; J Nat Prod 2011 apr 25;744:664-9;PMID 21413691.
  47. Yu WG et al ; Indian J Med Res 2011 nov;1345:717-24;PMID 22199113.
  48. Yang MW et al ; Phytomedicine 2011 Jan 15;18(2-3):205-13;PMID20637579.
  49. Pungcharoenkul K en Thongnopnua P, Phytother Res 2011 Nov;2511:1721-6;PMID 21796707.
  50. Zhang C et al ; J Biol Chem 2010 Sep 10;28537:28472-80;PMID 20622013.
  51. Kim M en Kim Y ; Nutr Res Pract 2010 Jun;43:191-5;PMID 20607063.
  52. Liang YJ et al ; Chin J Cancer 2010 Jan;291:9-14;PMID 20038303.
  53. Tang N et al ; Zhongguo Fei Ai Za Zhi 2010 Apr;134:301-6;PMID 20677554.
  54. Bielak-Zmijewska A et al;CellProlif 2010 Aug;434:354-64;PMID 20590660.
  55. Zhang J et al ; Oncol Rep. 2010 Nov;245:1217-23;PMID 20878113.
  56. Zhong F et al ; Biol Pharm Bull 2011;342:226-32;PMID 21415532.
  57. He ZY et al ;Cancer Invest 2011 Mar 2993):208-13;PMID 21314329.
  58. Popovich DG et al ; J Am Coll Nutr 2010 jun;293:204-10;PMID 20833993.
  59. Villegas I et al ; Mol Nutr Food Res 2011 Feb;552:259-67;PMID 20848615.
  60. Chen QY et al ; Mol Cell Biochem. 2012 Jan;359(1-20:389-98;PMID 21874542.
  61. Giladi N et al ; Expert Opin Investig Drugs 2010 Apr;19Suppl 1:S117-24;PMID 20374023.
  62. Chen QY et al ; Oncol rep. 2010 May;235:1285-92;PMID 20372842.
  63. Hsin IL et al; Mutat res 2010 jun;688(1-2):72-7;PMID 20363232.
  64. Tuorkey M en Karolin K;Biomed Environ Sci 2009 Dec;226:488-95;PMID20337222
  65. Liu M et al ; Biophys Chem. 2010 Mar;147(1-2):28-34;PMID 20071071.
  66. Biswas J et al ; Hum Exp Toxicol 2010 Jun;2996):513-24;PMID 20056736.
  67. Zhang QY et al ; Zhonghua Nan Ke Xue ; 2010 Jan;161:84-8;PMID 20180411.
  68. Angelo LS et al ; Mol Cancer Ther 2011 Nov;1011:2094-103;PMID 21903608.
  69. Valstar E, Voedingsinterventie bij kanker ; ISBN 978 904940 009 5.
  70. Huang HC et al ; J Agric Food Chem 2011 jun22;5912:6765-75;PMID 21598989.
  71. Veeraraghavan J et al ; Pancreas 2011 Oct;407:1107-19;PMID 21697760.
  72. Lu YH et al ; Yao Xue Xue Bao 2010 Aug;458:1039-42;PMID 21351592.
  73. Agarwal KA et al ; Surg Endosc. 2011 Dec;2512:3805-10;PMID 21671126.
  74. Prakash P et al ; Thromb Res. 2011 Feb;1272:111-8;PMID 21144557.
  75. Ide H et al; Prostate 2010 Jul 1;70910):1127-33;PMID 20503397.
  76. Koosirirat C et al ; Int Immunopharmacol 2010 Jul;107:815-8;PMID 20438867.
  77. Na LX et al ; Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011 Jul;217:526-33;PMID 20227862.
  78. Kheradpezhouh E et al ; Eur J Pharmacol. 2010 Feb 25;628(1-3):274-81;PMID 19919835.
  79. Gowda NK et al; Br J Nutr 2009 Dec;10211:1629-34;PMID 19682401.
  80. Jia SH et al ; Zhongguo Dang Dai Er Ke Za Zhi 2010 Feb;122:132-6;PMID 20199731.
  81. Angelo LS et al; ; Mol Cancer Ther 2011 Nov;1911:2094-103;PMID 21903608.
  82. Koeberie A et al ; Mol cancer Ther 2009 aug;88:2348-55;PMID 19671757.
  83. Lim HW et al, Biochim Biophys Res Commun 2009 Nov;3891:187-92;PMID 19715674.
  84. Kaur S et al ; Eur J Med Chem 2010 Sep;459:4209-14;PMID 20615583.
  85. Kim T et al ; Biochem Biophys Res Commun 2009 Oct 16;3882-82;PMID 19665995.
  86. Lee JH en Chung IK, Cancer Lett. 2010 Apr 1;2901:76-86;PMID 19751963.
  87. Johnson SM et al, Anticancer Res. 2009 Aug;298:3185-90;PMID 19661333.
  88. Khafif A et al ; Laryngoscope 2009 Oct;11910:2019-26;PMID 19655336.
  89. Ortiz-Ortiz MA et al ; Neurotoxicology 2009 Nov;306:1008-18;PMID 19660496.
  90. Chiu TL en Su CC ; Int j Mol Med 2009 Apr;234:469-75;PMID 19288022.
  91. Jang HS et al ; Caheter Cardiovasc Interv 2009 Nov 15;746:881-8;PMID 19496118.
  92. Pan Y et al ; Mol Cells 2008 Jun 30;254:531-7;PMID 18460899.
  93. Ahmed T et al ; J Biochem Mol Toxicol 2010 Sep-Oct;245:286-92;PMID 20979154.
  94. Jaisin Y et al ; Neurosci Lett 2011 Feb 11;4893:192-6;PMID 21167259.
  95. Awad AS en El-Sharif AA ; Int Immunopharmacol. 2011 Aug;118:992-6;PMID 21354353.
  96. Enyeart JA et al ; Biochem Biophys Res Commun 2008 Jun 13;3704:623-8;PMID 18406348.
  97. Larmonier CB et al ; Am J Physiol Gastrointest Liver Physioll 2008 Nov;2955:G1079-91;PMID 18818316.
  98. Mandal MN et al ; Free Radic Biol Med 2009 Mar 1;465:672-9;PMID 19121385.
  99. Zhao CJ et al ; Zhongguo Zhong Yao Za Zhi 2008 Jun;3312:1434-8;PMID 18837350.
  100. Zhao J et al ; Neurochem Res 2010 Mar;353:374-9;PMID 19774461.
  101. Juan H et al ; Eur j Clin Pharmacol 2007 Jul;637:663-8;PMID 17468862.
  102. Singer AJ et al ; Acad Emerg Med. 2007 dec;1412:1125-9;PMID 18045885.
  103. Hanai H et al ; Clin Gastroenterol Hepatol 2006 Dec;412:1502-6;PMID 17101300.
  104. Cruz-Correa M et al ; Clin Gastroenterol Hepatol 2006 Aug;48:1035-8;PMID 16757216.
  105. Chainani-Wu N et al ; Phytomedicine 2007 Aug;14(7-8):437-46;PMID 17604143.
  106. Kunnumakkara AB et al;Clin cancer Res 2008 Apr 1;147:2128-36;PMID18381954.
  107. Usharani P et al;Drugs RD 2008;94:243-50;PMID 18588355.
  108. Park J et al ; Mol Oncol 2008 Dec;24:317-26;PMID 19383353.
  109. Shoskes D et al; Transplantation 2005 Dec 15;8011:1556-9;PMID 16371925.
  110. Kalpana C en Menon VP ; J Med Food 2004 Winter;74:467-71;PMID 15671691.
  111. Rasyid A en Lelo A ; Aliment Pharmacol Ther. 1999 ;132:245-9;PMID 10102956.
  112. Sun J et al ; Crit Care Med 2008 Apr;364:1205-13;PMID 18379247.
  113. Romiti N et al ; Life Sci. 1998;6225:2349-58;PMID 9651124.
  114. Biswas SK et al ; Antioxid Redox Signal 2005 Jan-Feb;7(1-2):32-41;PMID 15650394.
  115. Adhvaryu MR et al ; World J Gastroenterol 2008 Aug 14;1430:4753-62;PMID 18720535.
  116. Feng B et al; Am J Physiol Endocrinol Metab 2008 Jun;2946:E1119-26;PMID 18413674.
  117. Xu Y et al; Neuropharmacology 2009 Sep;574:463-71;PMID 19540859.
  118. Manikandan R et al ; Eur J Pharmacol 2011 Nov 30;670(2-3):578-85;PMID 21925163.
  119. Bishnoi M et al;Pharmacol Biochem Behav 2008 Feb;884:511-22;PMID 18022680.
  120. Lee JH et al ; J Allergy Clin Immunol. 2008 May;1215:1225-31;PMID 18394691.
  121. Maes M et al ; Neuro Endocrinol Lett 2007 Aug;284:456-62;PMID 17693979.
  122. Sharma S et al; Neuroscience 2009 Jul 21;1614:1037-44;PMID 19393301.
  123. Xie L et al; Int Immunopharmacol 2009 May;95:575-81;PMID 19539560.
  124. Muthenna P et al ; FEBS Lett. 2009 Nov 19;58322:3637-42;PMID 19850041.
  125. Shu L et al ; AAPS J. 2011 Dec;134:606-14;PMID 21938566.
  126. Ramirez-Tortosa MC et al ; Free Radic Biol Med 2009 Oct 1;477:924-31;PMID 19539747.
  127. Chen D et al ; Pharmacology 2008;824:264-9;PMID18849645.
  128. Bhattacharyya S et al;J Biol Chem 2007 Jun 1;28222:15954-64;PMID 17392282.
  129. Mito S et al ; Free Radic Res 2011 Oct;4510:1223-31;PMID 21781008.
  130. Danilenko M en Studzinski GP ; Exp Cell Res 2004 Aug 15;298920:339-58.
  131. Shen SQ et al ; World J Gastroenterol 2007 Apr 7;1313:1953-61;PMID 17461496.
  132. Du ZY et al; Eur J Med Chem 2006 Feb;4192):213-8;PMID 16387392.
  133. Sui Z et al ; Bioorg Med Chem 1993 dec;1960:415-22;PMID 8087563.
  134. Lev-Ari S et al; Clin Cancer Res 2005 Sep 15;1118:6738-44;PMID 16166455.
  135. Panahi Y et al ; Br J Nutr 2011 Nov 18;1-8;OMID 22099425.
  136. Wessler S et al ; Biol Chem. 2005 May;3865:481-90;PMID 15927892.
  137. Mahmmoud YA ; BBA 2011 Jan;18081:466-73:PMID 20888791.
  138. Bava SV et al; J Biol Chem 2005 Feb 25;2808:6301-8;PMID 15590651.
  139. Khajehdehi P et al ; Scand J Urol Nephrol 2011 Nov;455:365-70;PMID 21627399.
  140. Singer AJ et al ; J Burn Care Res. 2011 Jan-Feb;321:135-42;PMID 21088615.
  141. Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol 1999;58:1167-72.
  142. Hussaarts, KGAM et al; Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen. Cancers 2019 11(3), 403; https://doi.org/10.3390/cancers11030403

Andere referenties

  • WHO Monograph Rhizoma Curcumae Longae. In: WHO monographs on selected medicinal plants, vol 1 Genf 1999; 115-124.
  • Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Herbal Medicine, Expanded Commission E monographs. American Botanical Council 2000;379-384. Integrative Medicine Communications, ISBN 0-9670772-1-4.
  • Aggarwal BB, Kumar A, Aggarwal MS, Shishodia S. Kurkumin derived from turmeric (Curcuma longa): a spice for all seasons. In: Preuss H, ed. Phytopharmaceuticals in Cancer Chemoprevention. Boca Raton: CRC Press; 2005:349-387. http://www.agrawal.org/PDF/Kurkumin-Season-Bw1.pdf
  • Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of Kurkumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med. 2003;9(1):161-8.
  • Joe B, Vijaykumar M, Lokesh BR. Biological properties of Kurkumin-cellular and molecular mechanisms of action. Crit Rev Food Sci Nutr. 2004;44(2):97-111.
  • Araujo CC, Leon LL. Biological activities of Curcuma longa L. Mem Inst Oswaldo Cruz. 2001;96(5):723-8.
  • Maheshwari RK, Singh AK, Gaddipati J et al. Multiple biological activities of Kurkumin: a short review. Life Sci. 2006;78(18):2081-7.
  • Sharma RA, Gesher AJ, Steward WP. Kurkumin: the story so far. Eur J Cancer 2005;41(13):1955-1968.
  • Curcuma longa (turmeric). Monograph. Altern Med Rev. 2001;6S:S62-6.
  • Gul N, Mujahid TY, Jehan N et al. Studies on the antibacterial effect of different fractions of Curcuma longa against urinary tract infection isolates. Pakistan Journal of Biological Sciences 2004;7(12):2055-2060.
  • Ram A, Das M, Ghosh B. Kurkumin attenuates allergen-induced airway hyperresponsiveness in sensitized guinea pigs. Biol Pharm Bull. 2003;26(7):1021-4.
  • Yang F, Lim GP, Begum AN et al. Kurkumin inhibits formation of amyloid beta oligomers and fibrils, binds plaques, and reduces amyloid in vivo. J Biol Chem. 2005;280(7):5892-5901.
  • Dickinson DA, Iles KE, Zhang H et al. Kurkumin alters EpRE and AP-1 binding complexes and elevates glutamate-cysteine ligase gene expression. FASEB J. 2003;17(3):473-5.
  • Iqbal M, Sharma SD, Okazaki Y et al. Dietary supplementation of Kurkumin enhances antioxidant and phase II metabolizing enzymes in ddy male mice: possible role in protection against chemical carcinogenesis and toxicity. Pharmacol Toxicol. 2003;92:33-38.
  • Ghoneim AI, Abdel-Naim AB, Khalifa AE et al. Protective effects of Kurkumin against ischaemia/reperfusion insult in rat forebrain. Pharmacol Res. 2002;46(3):273-9.
  • Rajakrishnan V, Viswanathan P, Rajasekharan KN et al. Neuroprotective role of Kurkumin from curcuma longa on ethanol-induced brain damage. Phytother Res. 1999;13(7):571-4.
  • Ramirez-Bosca A, Soler A, Gutierrez MA et al. Antioxidant Curcuma extracts decrease the blood lipid peroxide levels of human subjects. Age 1995;18:167-169.
  • Hong J, Bose M, Ju J et al. Modulation of arachidonic acid metabolism by Kurkumin and related beta-diketone derivatives: effects on cytosolic phospholipase A(2), cyclooxygenases and 5-lipoxygenase. Carcinogenesis. 2004;25(9):1671-9.
  • Lao CD, Ruffin MT 4th, Normolle D et al. Dose escalation of a Kurkuminoid formulation. BMC Complement Altern Med. 2006;6:10.
  • Arun N, Nalini N. Efficacy of turmeric on blood sugar and polyol pathway in diabetic albino rats. Plant Foods Hum Nutr. 2002;57(1):41-52
  • Singh S, Aggarwal BB. Activation of transcription factor NF-kappa B is suppressed by Kurkumin (diferuloylmethane). J Biol Chem. 1995;270(42):24995-5000.
  • Firestein GS. NF-kappaB: Holy Grail for rheumatoid arthritis? Arthritis Rheum. 2004;50(8):2381-6.
  • Drent M, van den Berg R, Haenen GR et al. NF-kappaB activation in sarcoidosis. Sarcoidosis Vasc Diffuse Lung Dis. 2001;18(1):50-6.
  • Haefner B. NF-kappa B: arresting a major culprit in cancer. Drug Discov Today. 2002;7(12):653-63.
  • van den Berg R, Haenen GR, van den Berg H et al. Transcription factor NF-kappaB as a potential biomarker for oxidative stress. Br J Nutr. 2001;86(S1):S121-7.
  • Giardina C, Hubbard AK. Growing old with nuclear factor-kappaB. Cell Stress Chaperones. 2002;7(2):207-12.
  • Garg A, Aggarwal BB. Nuclear transcription factor-kappaB as a target for cancer drug development. Leukemia. 2002 Jun;16(6):1053-68.
  • Zhang M, Deng CS, Zheng JJ et al. Kurkumin regulated shift from Th1 to Th2 in trinitrobenzene sulphonic acid-induced chronic colitis. Acta Pharmacol Sin. 2006;27(8):1071-7.
  • Tourkina E, Gooz P, Oates JC et al. Kurkumin-induced apoptosis in scleroderma lung fibroblasts: role of protein kinase cepsilon. Am J Respir Cell Mol Biol. 2004;31(1):28-35.
  • Satoskar RR, Shah SJ, Shenoy SG. Evaluation of anti-inflammatory property of Kurkumin (diferuloyl methane) in patients with postoperative inflammation. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol. 1986;24(12):651-4.
  • Funk JL, Oyarzo JN, Frye JB et al. Turmeric extracts containing Kurkuminoids prevent experimental rheumatoid arthritis. J Nat Prod. 2006;69(3):351-5.
  • Sugimoto K, Hanai H, Tozawa K et al. Kurkumin prevents and ameliorates trinitrobenzene sulfonic acid-induced colitis in mice. Gastroenterology. 2002;123(6):1912-22.
  • Bundy R, Walker AF, Middleton RW et al. Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. J Altern Complement Med. 2004;10(6):1015-8.
  • Xu Y, Ku BS, Yao HY et al. The effects of Kurkumin on depressive-like behaviors in mice. Eur J Pharmacol. 2005;518(1):40-6.
  • Mazumber A, Raghavan K, Weinstein J et al. Inhibition of human immunodeficiency virus type-1 integrase by Kurkumin. Biochem Pharmacol 1995;49:1165-1170.
  • Rasmussen HB, Christensen SB, Kvist LP et al. A simple and efficient separation of the Kurkumins, the antiprotozoal constituents of Curcuma longa. Planta Med 2000;66:396-398.
  • Kiuchi F, Goto Y, Sugimoto N et al. Nematocidal activity of Turmeric: synergistic action of Kurkuminoids. Chem Pharm Bul 1993;41:1640-1643.
  • Perez-Arriaga L, Mendoza-Magana ML, Cortes-Zarate R et al. Cytotoxic effect of Kurkumin on Giardia lamblia trophozoites. Acta Trop. 2006;98(2):152-61.
  • Singh R, Chandra R, Bose M et al. Antibacterial activity of Curcuma longa rhizome extract on pathogenic bacteria. Current Science 2002;83(6):737-740.
  • Kim KJ, Yu HH, Cha JD et al. Antibacterial activity of Curcuma longa L. against methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Phytother Res. 2005;19(7):599-604.
  • Mani H, Sidhu GS, Kumari R et al. Kurkumin differentially regulates TGF-beta1, its receptors and nitric oxide synthase during impaired wound healing. Biofactors. 2002;16(1-2):29-43.
  • Jagetia GC, Rajanikant GK. Kurkumin treatment enhances the repair and regeneration of wounds in mice exposed to hemibody gamma-irradiation. Plast Reconstr Surg. 2005;115(2):515-28.
  • Heng MC, Song MK, Harker J et al. Drug-induced suppression of phosphorylase kinase activity correlates with resolution of psoriasis as assessed by clinical, histological and immunohistochemical parameters. Br J Dermatol. 2000;143(5):937-49.
  • Prucksunand C, Indrasukhsri B, Leethochawalit M et al. Phase II clinical trial on effect of the long turmeric (Curcuma longa Linn) on healing of peptic ulcer. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2001;32(1):208-15.
  • Swarnakar S, Ganguly K, Kundu P et al. Kurkumin regulates expression and activity of matrix metalloproteinases 9 and 2 during prevention and healing of indomethacin-induced gastric ulcer. J Biol Chem. 2005;280(10):9409-15.
  • Kim DC, Kim SH, Choi BH et al. Curcuma longa extract protects against gastric ulcers by blocking H2 histamine receptors. Biol Pharm Bull. 2005;28(12):2220-4.
  • Mahady GB, Pendland SL, Yun G et al. Turmeric (Curcuma longa) and Kurkumin inhibit the growth of Helicobacter pylori, a group 1 carcinogen. Anticancer Res. 2002;22(6C):4179-81.
  • Rasyid A, Rahman AR, Jaalam K et al. Effect of different Kurkumin dosages on human gall bladder. Asia Pac J Clin Nutr. 2002;11(4):314-8.
  • Thapliyal R, Deshpande SS, Maru GB. Effects of turmeric on the activities of benzo(a)pyrene-induced cytochrome P-450 isozymes. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2001;20(1):59-63.
  • Quiles JL, Mesa MD, Ramirez-Tortosa CL et al. Curcuma longa extract supplementation reduces oxidative stress and attenuates aortic fatty streak development in rabbits. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2002;22(7):1225-31.
  • Ramirez-Tortosa MC, Mesa MD, Aguilera MC et al. Oral administration of a turmeric extract inhibits LDL oxidation and has hypocholesterolemic effects in rabbits with experimental atherosclerosis. Atherosclerosis. 1999;147(2):371-8.Ramirez-Bosca A, Soler A, Carrion MA et al. An hydroalcoholic extract of curcuma longa lowers the apo B/apo A ratio. Implications for atherogenesis prevention. Mech Ageing Dev. 2000;119(1-2):41-7.Zahid Ashraf M, Hussain ME, Fahim M. Antiatherosclerotic effects of dietary supplementations of garlic and turmeric: Restoration of endothelial function in rats. Life Sci. 2005;77(8):837-57.
  • Naito M, Wu X, Nomura H et al. The protective effects of tetrahydroKurkumin on oxidative stress in cholesterol-fed rabbits. J Atheroscler Thromb. 2002;9(5):243-50.
  • Miquel J, Bernd A, Sempere JM et al. The curcuma antioxidants: pharmacological effects and prospects for future clinical use. A review. Arch Gerontol Geriatr. 2002;34(1):37-46.
  • Deshpande U, Joseph L, Manjure S et al. Effects of turmeric extracts on lipid profile in human subjects. Med Sci Res 1997;25:695-698.
  • Ram A, Das M, Ghosh B. Kurkumin attenuates allergen-induced airway hyperresponsiveness in sensitized guinea pigs. Biol Pharm Bull. 2003;26(7):1021-1024.
  • Ringman JM, Frautschy SA, Cole GM et al. A potential role of the curry spice Kurkumin in Alzheimer’s disease. Curr Alzheimer Res. 2005;2(2):131-6.
  • Baum L, Ng A. Kurkumin interaction with copper and iron suggests one possible mechanism of action in Alzheimer’s disease animal models. J Alzheimers Dis. 2004;6(4):367-77.
  • Cole GM, Lim GP, Yang F et al. Prevention of Alzheimer’s disease: Omega-3 fatty acid and phenolic anti-oxidant interventions. Neurobiol Aging. 2005;26(S1):133-6.
  • Awasthi S, Srivatava SK, Piper JT et al. Kurkumin protects against 4-hydroxy-2-trans-nonenal-induced cataract formation in rat lenses. Am J Clin Nutr. 1996;64(5):761-6.
  • Matteucci A, Frank C, Domenici MR et al. Kurkumin treatment protects rat retinal neurons against excitotoxicity: effect on N-methyl-D: -aspartate-induced intracellular Ca(2+) increase. Exp Brain Res. 2005;167(4):641-8.
  • Suryanarayana P, Saraswat M, Mrudula T et al. Kurkumin and turmeric delay streptozotocin-induced diabetic cataract in rats. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2005;46(6):2092-9.
  • Chearwae W, Anuchapreeda S, Nandigama K et al. Biochemical mechanism of modulation of human P-glycoprotein (ABCB1) by Kurkumin I, II, and III purified from Turmeric powder. Biochem Pharmacol. 2004;68(10):2043-52.
  • Chearwae W, Wu CP, Chu HY et al. Kurkuminoids purified from turmeric powder modulate the function of human multidrug resistance protein 1 (ABCC1). Cancer Chemother Pharmacol. 2006;57(3):376-88.
  • Chearwae W, Shukla S, Limtrakul P et al. Modulation of the function of the multidrug resistance-linked ATP-binding cassette transporter ABCG2 by the cancer chemopreventive agent Kurkumin. Mol Cancer Ther. 2006;5(8):1995-2006.
  • Sharma RA, McLelland HR, Hill KA, et al. Pharmacodynamic and pharmacokinetic study of oral Curcuma extract in patients with colorectal cancer. Clin Cancer Res 2001;7:1894-1900.
  • Sharma RA, Euden SA, Platton SL et al. Phase I clinical trial of oral Kurkumin: biomarkers of systemic activity and compliance. Clin Cancer Res. 2004;10(20):6847-54.
  • Garcea G, Berry DP, Jones DJ et al. Consumption of the putative chemopreventive agent Kurkumin by cancer patients: assessment of Kurkumin levels in the colorectum and their pharmacodynamic consequences. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005;14(1):120-5.
  • Shoba G, Joy D, Joseph T et al. Influence of piperine on the pharmacokinetics of Kurkumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998;64(4):353-6.
Sluiten