Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Tarwe-intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit

12 november 2015
7 minuten leestijd
Tarwe halmen
In het kort
  • De rol van voedingsvezels & enzymen
  • Gemicroniseerde tarwezemelen = eliminatie tarwe-dilemma
  • Het inzetten van gemicroniseerde tarwezemelen kan hulp bieden bij

Iemand met coeliakie kan absoluut niet tegen gluten, daarom staat het ook wel bekend als glutenintolerantie. Bij sommige mensen kan coeliakie niet worden aangetoond, maar hebben ze wel baat bij een glutenvrij dieet. Hier is de naam glutensensitiviteit voor bedacht door artsen en onderzoekers. Zoals er glutenintolerantie en glutensenitiviteit bestaat, zo bestaat er ook tarwe-intolerantie. Tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten, maar daarnaast nog voor 20% uit andere eiwitten (1). Tarwe-intolerantie is voor velen wellicht een nieuwe term.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Tarwe-intolerantie komt veel vaker voor dan wij denken maar wordt nog niet goed door artsen herkend. Meestal wordt er getest op coeliakie door de arts en wordt er niets gevonden, maar hebben deze mensen wel symptomen die erop duiden dat ze moeite hebben met een voedselcomponent (moe, pijn, verstopte darmen, na het middageten problemen met wakker blijven). Er is helaas nog geen test in de reguliere wetenschap die kan testen op tarwe-intolerantie. Tarwe-intolerantie betekent dat het lichaam vijandig reageert op een eiwit in tarwe en is anders dan gluten-intolerantie dat veroorzaakt wordt door het eiwit gliadine.

Intoleranties voor bepaalde stoffen zijn meestal moeilijk te herleiden. De oorzaak van de intolerantie is het onvermogen van het lichaam om een bepaalde stof te verteren. Een bekend voorbeeld is lactose-intolerantie door melk. De darm heeft geen of te weinig enzym (lactase) om de lactose af te breken. In het geval van tarwe wordt er verondersteld dat er te weinig enzymen zijn die nodig zijn om tarwe goed te kunnen verteren. In eerste instantie is er weinig reactie, maar naarmate het langer duurt wordt de kwaliteit van de darm minder. Een intolerantie kan diverse vage klachten geven en het maakt op den duur het darmslijmvlies kapot waardoor er nog meer intoleranties ontstaan (2, 3).

Het is een feit dat tarwe goed is voor het leveren van B vitaminen en Jodium, maar er kleven ook wat minder goede kanten aan tarwe. Om dit te kunnen onderbouwen is het allereerst belangrijk om te weten hoe een graankorrel eigenlijk precies opgebouwd?

Graankorrel
Graankorrel

Zoals op de afbeelding te zien is bestaat de graankorrel uit vier componenten.

  • De schil – oneetbaar, rijk aan cellulose.
    • Vezelig beschermende laag
    • Oneetbaar
    • Wordt verwijderd tijdens bewerking
  • Zemel – rijk aan eiwitten, aminozuren, mineralen en enzymen, voedingsvezels
    De zemel is de beschermende laag om de graankorrel en levert voedingsvezels voor menselijke consumptie.
  • Endosperm – bestaat uit zetmeel, gluten, koolhydraten en eiwitten
    Het endosperm is voor de groeiende plant de bron van zetmeel en eiwitten. Het is dus een energiebron.
  • Kiem – onverzadigde vetzuren en vitaminen
    Het kiem bevat de zaaivrucht van het graan.
    Dit is een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en eiwitten.

Na het oogsten van het graan wordt het gepeld. Hier komt het gezegde ‘het kaf van het koren scheiden’ dan ook vandaan. De kiem blijft in leven ook al is het kaf van het koren gescheiden. Bij het malen van het graan richt men zich voornamelijk op de gluten en het zetmeel echter zitten de belangrijkste voedingsstoffen in het kaf (de zemel). In de voeding is de vertering niet alleen afhankelijk van de enzymen in het meel zelf maar ook van zeer veel enzymen in de zemel. De zemel beschikt namelijk over 2 goede eigenschappen: allereerst bevat het veel voedingsvezels en ten tweede wordt het in verband gebracht met de activiteit van bepaalde enzymen.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

De rol van voedingsvezels & enzymen

Binnen de Europese Unie is voedingsvezels gedefinieerd als koolhydraatpolymeren bestaande uit drie of meer monomere eenheden, die in de menselijke dunne darm niet verteerd en niet opgenomen kunnen worden. Kort gezegd polysacchariden die in twee delen gescheiden kunnen worden: cellulose en niet-cellulose. Ze komen voor in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Naast het geven van een gevoel van verzadiging wordt het gewicht en volume van de ontlasting door voedingsvezels verhoogd en ,door het vasthouden van water, en bevorderen ze zo een goede werking van de darmen. Voor volwassenen ligt de optimale vezelconsumptie, bij voldoende vochtinname en lichaamsbeweging, rond de 32 tot 45 gram per dag. Deze inname wordt door 90% van de Nederlanders niet behaald. Het belang van de dagelijkse inname van voldoende voedingsvezels ter voorkoming van talrijke spijsverteringsstoornissen is inmiddels wel bekend. Die spijsverteringsstoornissen zijn onder andere te wijten aan een slechte vertering van graan of andere celluloses (4).

Hart voeding, groente en fruit
Hart voeding, groente en fruit

Het belang van het effect van enzymen mag zeker niet worden onderschat. Wanneer de enzymen die in de zemel zitten niet vrijkomen kunnen we de tarwe niet goed verteren. Het lijkt erop dat daar de hedendaagse problematiek vandaan komt die samenhangt met het eten van tarwerijke producten.

Symtomen voedselintolerantie

  • Jeuk en branderig gevoel
  • Loopneus
  • Huiduitslag (eczeem)
  • Netelroos (rode vlekken)
  • Diarree, buikkrampen
  • Ademhalingsmoeilijkheden (astma)
  • Braken
  • Misselijkheid

Gemicroniseerde tarwezemelen = eliminatie tarwe-dilemma

Naast het volledig elimineren van tarwe is er nog een andere constructieve manier om het tarwe-dilemma aan te pakken. De eerste oplossing vergt tamelijk veel discipline en aangezien tarwe in heel veel producten verwerkt zit kan het volledig elimineren van tarwe soms lastig en niet wenselijk zijn. Een alternatief verzinnen voor tarwe behoort niet altijd tot de mogelijkheden en vereist enige creativiteit. Aangezien een tarwe intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan enzymen die tarwe kunnen verteren zal het lichaam een beetje geholpen moeten worden hierin en tevens geholpen moeten worden om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels te komen.

Een gemicroniseerde tarwezemel is een complete formule die naast voedingsvezels, aminozuren en vitamines, ook ondersteuning biedt bij de vertering van tarwe door te beschikken over polyenzymatische gemicroniseerde zemelen. De zemel heeft een mechanische en thermische behandeling ondergaan. Door deze speciale productiemethode komen talrijke enzymen beschikbaar die anders in de sterk kurkachtige cellen van de zemel geblokkeerd zouden blijven. Deze enzymen, met als belangrijkste amylase, beta glucosidase, zure fosfatase, cellulase, protease, peptidase en fosforylase, komen zo beschikbaar voor het verbeteren van de vertering van moeilijk verteerbare koolhydraten en cellulose.

Deze speciale techniek levert zemelen ter grootte van 100 μ met reukloze en smaakloze eigenschappen waardoor ze te strooien zijn over allerlei voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld brood zelf, pizza, pasta en groenten zoals sla wat van zichzelf moeilijk te verteren is.

Onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van deze extra voedingsvezels en enzymen op het welzijn en functioneren van het lichaam van mensen. Een onderzoek onder 40 mensen liet bijvoorbeeld zien dat bij 38 van de 40 mensen geen opgeblazen gevoel optrad en zij zich uitstekend voelden. Tevens is dit iets wat vaker wordt gezien, maar wat na een een korte tijd weer verdwijnt. Van de 16 mensen met milde constipatie waren de resultaten uitstekend. Bij langdurige, ernstige constipatie hadden 16 personen zeer goede resultaten behaald en 4 personen gemiddelde resultaten.

Gemicroniseerde tarwezemelen hebben in verschillende andere onderzoeken ook een zeer positief resultaat laten zien. Er is allereerst onderzoek gedaan onder mensen die leden aan dikke darmontsteking en ingewandstoornissen. Behandeling met enkele sachets van gemicroniseerde tarwezemelen per dag liet in 78% van de gevallen een heilzame werking zien chronische verschijnselen en in 30% op ontlastingsproblemen (5). Verder liet een onderzoek onder mensen met darmuitstulpingen een uitstekend resultaat zien onder 43 van de 45 proefpersonen na 4 maanden. Alle andere medicatie was achterwege gelaten, waardoor deze resultaten volledig zijn toe te schrijven aan de werking van gemicroniseerde tarwezemelen (6).

Tenslotte werden ouderen onderzocht die problemen ondervonden bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. De resultaten lieten zien dat gemicroniseerde tarwezemelen meer dan een aanvullende behandeling kan zijn, aangezien de diabetes medicatie hiermee kon worden verminderd. Gemicroniseerde tarwezemelen kunnen bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel dus prima ondersteuning bieden (7).

Het inzetten van gemicroniseerde tarwezemelen kan hulp bieden bij

  • Een opgeblazen gevoel, gasvorming, constipatie of een opgeblazen gevoel zonder constipatie
  • Bij milde of ernstige constipatie
  • Bij divertikels van de darm in combinatie met verstopping, opgeblazen gevoel en/of buikpijn
  • Bij maag- en darm en/of spijsverteringsproblemen

Kortom het tarwe-dilemma hoeft geen dilemma te blijven.

Door de vertering van het graan met een speciale gepatenteerde techniek komen talrijke enzymen beschikbaar die in normale zemelen geblokkeerd blijven. Deze enzymen dragen bij tot een prima vertering van onze tarwe of andere maaltijd.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. http://www.glutenvrij.nl
  2. http://www.allergyuk.org/allergy-to-wheat-and-other-grains/allergy-to-wh…
  3. http://wheatallergysymptoms.org/wheat-intolerance-symptoms.aspx/
  4. http://www.food-info.net/nl/national/ww-voedingsvezel.htm
  5. Albot G., Annales Gastroenterol-hepatil, 16, 3, 179-185
  6. Audoly P., Clinique medicale, hopital de Cimiez, Nice Revue Frse Gastroenterologie, nr 145
  7. Bocker P. et al, Semaine des Hopitaux de paris, 62, 513-518
  8. Delcour, J.A. et al. Technologies for enhanced exploitation of the health-promoting potential of cereals, Trends in Food Science & Technology
Sluiten