Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Silicium

In het kort
  • Silicium is een mineraal dat na te vinden is in de aardkorst en in verschillende voedingsmiddelen.
  • Het spoorelement zit ook in botten, kraakbeen, bindweefsel, huid, haar en nagels van mensen en dieren.
  • Siliciumtekorten kunnen bij dieren leiden tot afwijkingen in bot en kraakbeen.
  • Bij mensen zou silicium mogelijk effectief kunnen zijn bij osteoporose en de collageensynthese kunnen beïnvloeden.
  • Silicium komt van nature voor in o.a.: koffie, bier, ongefilterd drinkwater, granen, fruit en groenten
In het kort

Wat is silicium?

Silicium is een niet-metalen element dat alomtegenwoordig is in het milieu. Het vormt 28% van de aardkorst en mantel en is het op één na meest voorkomende element na zuurstof.

Silicium komt veel voor in uitwendige skeletten van dieren. Als deze dieren sterven laten ze het silicium weer achter, zo ontstaat kiezelaarde met een hoog siliciumgehalte. 1

Silicium is als spoorelement aanwezig in het lichaam. Zo is het te vinden in kraakbeen, botten, tanden, huid, haar en nagels. Voedingsbronnen zijn onder andere koffie, bier, ongefilterd drinkwater, granen, fruit en groenten. Vooral bananen, rozijnen, bonen en linzen zijn bronnen van silicium. De biologische functie van silicium in mensen is nog onduidelijk. Het grootste deel van silicium krijgen we binnen uit dranken als water, koffie en bier. 2

Wat is silicium?

Gebruik

Osteoporose. Silicium is mogelijk effectief bij osteoporose. Er lijkt een associatie te zijn tussen inname van silicium en botdichtheid. Bij mannen en premenopauzale vrouwen was een siliciuminname van 40 mg per dag of meer geassocieerd met een hogere botdichtheid. Dit werd echter niet gevonden bij vrouwen na de menopauze. Een hogere botdichtheid zou het risico op osteoporose kunnen verminderen. Het is nog niet goed onderzocht of siliciumsuppletie het risico op osteoporose kan verminderen.

Ook bij vrouwen na de menopauze is silicium onderzocht. Het lijkt erop dat over het algemeen een hogere siliciuminname geen duidelijk voordeel heeft voor deze vrouwen, behalve als ze hormoonvervangende therapie volgen. Bij postmenopauzale vrouwen wordt botverlies voornamelijk veroorzaakt door botafbraak, terwijl silicium vooral van invloed lijkt te zijn op de botvorming.

Gebruik

Werking

Aluminiumbinding: Onderzoek bij dieren suggereert dat siliciumsuppletie aluminium kan binden en ophoping in weefsels kan voorkomen. Zo verlaagde silicium aluminiumconcentraties bij ratten en verminderde het aluminium in het brein van verschillende zoogdieren. In een ander rattenonderzoek werd echter geen effect op aluminiumconcentraties gevonden.

Bot: In dieronderzoek leidde siliciumtekort tot ernstige structurele afwijkingen in botten en kraakbeen. Voorlopig onderzoek, bij diermodellen met oestrogeentekort, suggereert dat silicium botafbraak zou kunnen verminderen en botvorming zou kunnen stimuleren. Siliciumzuur lijkt ook osteoblasten te stimuleren en laboratoriumonderzoek wijst op een rol van silicium bij de productie van collageen en andere moleculen in de extracellulaire matrix.

Collageensynthese: Laboratorium-, dier- en menselijk onderzoek suggereren dat silicium betrokken is bij de aanmaak of stabilisatie van collageen. Ook wijst labonderzoek erop dat silicium de aanmaak van collageen bevordert.

Werking

Veiligheid

Silicium is waarschijnlijk veilig bij orale inname in hoeveelheden die doorgaans in voedingsmiddelen worden aangetroffen. De gemiddelde dagelijkse inname van silicium wordt tussen de 20 en 50 mg geschat. Er is momenteel echter geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of aanvaardbare bovengrens voor silicium.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van silicium bij grotere, medicinale hoeveelheden. In dit geval wordt gebruik afgeraden.

Veiligheid

Interacties

Er zijn geen interacties bekend van silicium met medicijnen of supplementen.

Bij een maagverwijdering zouden siliciumniveaus mogelijk verlaagd kunnen zijn. De klinische effecten hiervan zijn onduidelijk.

Interacties

Dosering

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor silicium.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Aanvullende referenties:

  1. Brasser, H. J. (IOS Press, 2009). A tracer aided study on silicon chemistry in biological systems.
  2. Food and Nutrition Board, I. of M. (National Academies Press, 2001). Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten