Artrose

Synoniem: 
Gewrichtspijn
Gewrichtsslijtage
Nekpijn
Pijn aan de gewrichten
Pijn, gewrichten
Stijve nek
Nek, stijf
Beschrijving: 
Artrose is de meest voorkomende van alle gewrichtsaandoeningen. Artrose wordt gekarakteriseerd door schade aan en verlies van kraakbeen en de tussenwervel. Dit wordt veroorzaakt door een gestoorde balans tussen aanmaak en afbraak van gewrichtsweefsel (kraakbeen, bot en synovium). In gevorderde stadia van artrose kan het aangetaste gewricht gaan knarsen. Dit komt doordat de botten langs elkaar schuiven. Bij artrose wordt de sponsfunctie van het kraakbeen ook minder door uitdroging. Het kraakbeen verliest grondstof, het oppervlak wordt ruw. Daardoor vergroot de wrijving en wordt het kraakbeen nog verder belast. Het verpulverde kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht en werkt daar als vreemd lichaam. Als tegenreactie komen er witte bloedlichaampjes het gewricht binnen en geven ontstekingsstoffen af die ervoor zorgen dat er een plaatselijke ontsteking ontstaat. De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en, over het algemeen pas in een later stadium, ontsteking. 
Slijtage aan de gewrichten begint al tussen de dertig en veertig, maar leidt pas op middelbare en oudere leeftijd  tot klachten, meestal aan de knie, heupen en handen. Deze vorm wordt primaire artrose genoemd. De oorzaak hiervoor is erfelijke aanleg en de natuurlijke afbraak. Ook kan artrose ontstaan door overbelasting, trauma of langdurige immobilisatie. Men spreekt dan van secundaire artrose.
Gerelateerde aandoeningen: 
Opmerkingen: 

Het kan soms enkele maanden duren voordat vermindering van de klachten optreedt. Met onderstaande doseringen is in veel gevallen al na één week merkbaar.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Glucosamine
Verbetert functie van het kraakbeen, vermindert pijnklachten
1 x daags 1500 – 1750 mg (afhankelijk van lichaamsgewicht)
Chondroïtine
Verbetert functie van kraakbeen, vermindert pijnklachten, remt afbraak kraakbeen
1 x daags 1250 – 1500 mg (afhankelijk van lichaamsgewicht)
MSM
Natuurlijke pijnstiller en werkt ontstekingsremmend en verbetert de cel doorlaatbaarheid waardoor meer zuurstof en voedingstoffen doorgelaten kunnen worden en afvalstoffen afgevoerd
3000 mg
Silicium
Verhouding 3,5 gram per liter. Versterkt het verzwakt bindweefsel zoals bij een hernia
20 ml per dag
drinken op nuchtere maag
Palmitoylethanolamide PEA 1-3 x daags 400 mg
Kaardebol 2 x daags 5 druppels
Glucosamine Sulfaat 1500-1800 mg
Groenlipmossel 1 x daags 400 mg (tenzij anders geadviseerd)
Vitamine C
Speelt een rol in de collageenaanmaak | Is een krachtige antioxidant die de afbraak van kraakbeen beschermt
2 x daags 700 mg
Rozenbottel extract
Krachtige antioxidant die de afbraak van kraakbeen beschermt | bevat van nature vitamine C dat de collageenaanmaak stimuleert
1 x daags 50 mg (extract)
SAMe (S-adenosyl-L-methionine) + co-factoren 5-MTHF (folaat), B6 en B12
Heeft ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. Vermindert depressieve gevoelens.
2 x daags 200 mg