Brandend Maagzuur

Synoniem: 
Maagzuur
Beschrijving: 

Bij brandend maagzuur sluit de klep niet goed tussen de maag en de slokdarm waardoor het zuur van de maag terugstroomt (reflux) naar de slokdarm. De slokdarm is niet beschermd tegen maagzuur en dit veroorzaakt een branderig gevoel vlak achter het borstbeen. Indien de slokdarm regelmatig in aanraking komt met maagzuur kan er een ontsteking van de slokdarmwand ontstaan. Men spreekt dan van een reflux oesophagitis.

Verschijnselen: 

Brandend gevoel in slokdarm, soms met kramp op borstbeen.

Voedingsadviezen: 

Eet enzymenrijke voeding zoals verse gestoomde biologische groenten.

Opmerkingen: 

Zuurbranden is echter vaak het gevolg van te weinig productie van maagzuur. Wanneer voedsel niet goed kan verteren door onvoldoende maagzuur en wanneer de pancreas onvoldoende enzymen aanmaakt dan zal voedsel stagneren en gaat als het ware bovenin de maag verrotten, met zuurbranden en de zogenaamde reflux als gevolg. Ten onrechte worden er te vaak maagzuurremmers voorgeschreven wat kan leiden tot een tekort aan o.a. vitamine B12. Het innemen van spijsverteringsenzymen is aan te raden.

Oorzaken: 

Er zijn verschillende oorzaken voor een slecht werkende kringspier van de slokdarm zoals overgewicht, zwangerschap, een scheurtje in het middenrif, roken, stress of gebruik van geneesmiddelen. Een infectie met de bacterie Helicobacter Pylori kan ook de reden zijn van brandend maagzuur door een overprikkelde reactie. Bepaalde medicijnen zoals pijnstillers tasten de slijmvliezen van de maag aan waardoor de maagwand overprikkelend raakt en gaat reageren met extra maagzuur.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Betaïne HCL (met Pepsine)
Te gebruiken bij een tekort aan maagzuur
1 tot 3 x daags 650 mg resp. 160 mg vóór een eiwit- en/of vetrijke maaltijd
Lithothamnium Calcareum (rode alg)
Gaat overdadig maagzuur vorming tegen
625 mg per dag
Spijsverteringsenzymen
Gaat stagnatie van voedsel tegen
3 x daags 426 mg, een half uur voor de maaltijd innemen
Gemicroniseerde Tarwezemelen
Rijk aan natuurlijke enzymen
2 gram, strooien over de maaltijd
Vitamine B12 (methylcobalamine)
Vult het tekort aan die vaak door medicatie tegen maagzuur ontstaat
1 x daags 3000 µg