Coeliakie

Synoniem: 
Glutenintolerantie
Voedselintolerantie
Beschrijving: 

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Een andere naam voor coeliakie is daarom glutenintolerantie. Glutenintolerantie is een intolerantie voor gliadine en glutenine, die samen het eiwit gluten vormen. De gliadine is de boosdoener. Gluten zijn eiwitten die zeer plakkerig zijn. Ze geven daarom een bepaalde structuur aan het eten. Gluten komt van het Latijn voor “lijm”. Het lijmachtige van gluten is de reden dat er zoveel rek in brood met tarwe zit. Het immuunsysteem reageert op gluten. Hierbij ontstaat een ontsteking in de dunne darm met als gevolg een degeneratie van de darmvlokken. Voedingsstoffen worden hierdoor slecht opgenomen en voedingstekorten kunnen het gevolg zijn. Therapie bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet.

Verschijnselen: 

Coeliakie kan gepaard gaan met uiteenlopende klachten en symptomen zoals opgeblazen buik en buikpijn, chronische diarree of constipatie, braken, bleke of vettige ontlasting en irritatie. Coeliakie komt geregeld in combinatie met andere aandoeningen voor. De symptomen van coeliakie variëren van persoon tot persoon. De verschijnselen kunnen zich voordoen in het darmstelsel of in andere delen van het lichaam. De diagnose wordt voorlopig gesteld door middel van histologisch onderzoek van een duodenum biopt.

Voedingsadviezen: 

Therapie bestaat uit een levenlang glutenvrij dieet.

Opmerkingen: 

Coeliakie wordt helaas veel over het hoofd gezien. De meeste mensen bij wie de diagnose voor het eerst wordt gesteld, zijn tussen 40 en 60 jaar. 

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
DPP-IV enzym
Breekt granen en gluten af; ½ uur voor de maaltijd innemen wanneer toch een glutenbevattende maaltijd wordt genomen
1 – 3 x daags 100 mg
L-Glutamine
Herstelt darmslijmvlies
1 – 3 x daags 200 mg
Vitamine B12
B12 en foliumzuur tekort komt veel voor bij Coeliakie door malabsorptie
1 x daags 3000 µg
Foliumzuur
Tekorten komen vaak voor bij mensen met coeliakie. Ook hebben mensen met coeliakie vaak een verhoogd homocysteïnegehalte. Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte.
1 x daags 400 µg
Vitamine D3
Ter voorkoming van osteoporose, vitamine D3 tekort komt veel voor bij Coeliakie
1 x daags 25 µg