Diabetische Retinopathie

Beschrijving: 

Diabetische retinopathie, afgekort DRP, is de benaming voor oogklachten die worden veroorzaakt door slecht behandelde of langer bestaande diabetes. Het is een aantasting van de kleine slagadertjes en haarvaten van het oog. Bij exsudatieve retinopathie veranderen de wanden van de bloedvaten in het netvlies waarbij bloed en vocht gaan lekken. Bij proliferatieve retinopathie worden nieuwe bloedvaten gevormd die kwetsbaarder zijn dan de normale bloedvaten. Hierdoor kunnen bloedingen ontstaan. Diabetische retinopathie is een vrij ernstige oogaandoening die tot blindheid of slechtziendheid kan leiden. Het beperken van de schade door vrije radicalen waaronder de zogenaamde Advanced Glycation End products (AGE’s) en het verminderen van de ontstekingsreacties zijn de belangrijkste behandelprincipes bij retinopathie.

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 
Een stabiele bloedsuikerspiegel vermindert de kans op retinopathie. Gebruik voornamelijk ongeraffineerde granen, vers fruit en groenten. Beperk geraffineerde voeding en kant en klaar maaltijden. Een dieet rijk aan omega 3-vetzuren en arm aan omega 6-vetzuren is sterk aan te raden, met bijvoorbeeld ca. 25 gram ongebrande, ongezouden noten en zaden per dag en 2x per week vette vissoorten. Wees terughoudend met lijnzaad(olie) voor mannen in verband met mogelijk verhoogde kans op prostaatkanker.
Opmerkingen: 
Stichting Ortho Health Foundation organiseert regelmatig korte gespecialiseerde opleidingen met betrekking tot de complicaties van diabetes zoals diabetische retinopathie.
 
Een homocysteïnegehalte hoger dan 8 is de kans op microvasculaire problemen groot. Het is dan belangrijk om ook vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6 in te zetten.
 
Bij een hoge Hb1Ac > 7% is het toepassen van carnosine aan te raden.
 
Let op: het gebruik van chroom of carnosine kan de bloedsuikerspiegel verlagen pas op voor hypo bij diabetes!
 
Een combinatie met chroom, magnesium, biotine en alfa-liponzuur versterken elkaars werking.
 
Een combinatie met de vezelproducten: glucomannan en psyllium versterken elkaars werking.
 
Vitamine B12 altijd gebruiken in combinatie met foliumzuur en B6 voor het verlagen van het homocysteïnegehalte.
 

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Alfa-liponzuur
Vermindert oxidatie schade door AGE’s
3 maal daags 70 mg
S-Acetyl-L-Glutathion (gereduceerd)
In combinatie met OPC** en vitamine C in gebufferde vorm verminderen oxidatieve stress
3 x daags 7 mg
Omega 3 vetzuren (EPA en DHA)
Vermindert ontstekingsreactie
3 maal daags 350/250 mg EPA/DHA
Vitamine E
Verbetert de microcirculatie en vermindert oxidatieve stress
1 x daags 400 iE
Vitamine B12
Verlaagt het homocysteïnegehalte
3000 µg
Foliumzuur
Verlaagt het homocysteïnegehalte
1 x daags 400 µg
Vitamine B6
Verlaagt het homocysteïnegehalte
7,5 mg