Haaruitval

Synoniem: 
Alopecia
Beschrijving: 
Haaruitval is een veel voorkomend probleem. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van haarverlies zoals:
  • Alopecia androgenetica is een zeer veel voorkomende vorm van permanente haaruitval dat voornamelijk bij mannen voorkomt. Kenmerkend is het (heel geleidelijk) haarverlies boven op de kruin en bij de slapen dat zich langzaam uitbreidt. 
  • Alopecia areata is een vorm waarbij er sprake is van pleksgewijze haaruitval. Alopecia areata is vrijwel zeker een auto-immuunaandoening en de haargroei komt meestal binnen 2 jaar vanzelf terug.
  • Telogeen defluvium is een vorm waarbij veel haren tegelijk uitvallen. Deze vorm van haaruitval heeft meestal als oorzaak een zeer stressvolle periode 2 tot 4 maanden voordat de haaruitval begon.
  • Haaruitval door gebruik van medicijnen zoals cytostatica (chemotherapie), maar ook bloedverdunners, lithium, retinoïden (gebruikt in de dermatologie), antimalaria, bèta-blokkers en ACE-remmers. 
  • Haaruitval met verlittekening van de hoofdhuid zoals bijvoorbeeld bij infecties van de huid of schimmels
  • Haaruitval door interne aandoeningen of door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals silicium en/of vitamine B.
Voedingsadviezen: 
Een voedingspatroon met ruim voldoende groenten, bonen, ongebrande noten, vis en kip is aan te raden. Ook essentiële vetten, te vinden in walnoten, zaden, vis en avocado zijn belangrijk voor gezond haar.
Aangezien onze voeding in deze tijden soms onvoldoende gezonde stoffen bevat is het raadzaam om een breed spectrum enzymen preparaat bij te slikken, evenals vitamine B complex met extra vitamine B12 en biotine, en de mineralen silicium en zink.
Opmerkingen: 

Om de bloedcirculatie op de schedel te verbeteren kan men een haarlotion inmasseren op basis van silicium en enige minuten laten inwerken om vervolgens weer uit te spoelen.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Silicium in drinkbare oplossing 3,5 gram/liter
Gaat bij diverse oorzaken haaruitval tegen (niet bij Alopecia androgenetica)
20 ml ’s ochtends opdrinken
Silicium in shampoo formaat
Voor de uitwendige verzorging bij haaruitval
Was om de dag het haar met een shampoo
Silicium in lotion formaat
Voor de uitwendige verzorging bij haaruitval
Masseer het haar en laat 3 minuten intrekken, spoel daarna uit
Vitamine B12
Haaruitval door extreme stress
50 mg vitamine B complex
Biotine
Combineer met Vitamine B12
7, 5 mg, 3000 µg vitamine B12
Zaagpalm (Saw Palmetto)
Remt de 5α-reductase (een enzym dat testosteron omzet in DHT). DHT is het molecuul dat verantwoordelijk is voor haaruitval en is ook betrokken bij de vergroting van de prostaat. Ook een verbeterde voedingsondersteuning en bloedcirculatie van de hoofdhuid spelen een rol.
1-3 x daags 150 mg