Jicht

Beschrijving: 

Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht als gevolg van gekristalliseerd urinezuur. Urinezuren lossen makkelijk op maar kan bij een te hoge concentratie en in relatief koud gedeelte in het bloed (perifere gewrichten) neerslaan in de vorm van naaldvormige kristallen. Jicht is een stofwisselingsziekte en verergert bij een verkeerd dieet. Bij een jichtaanval ontstaat er hevige pijn in de kleine perifere gewrichten. Karakteristiek is de aandoening aan het gewricht tussen de voetbeentjes en de grote teen. Maar ook in het polsgewricht, de vingers, de ellebogen, de knieën of de enkels kan jicht ontstaan. Er kunnen naast de helse pijnen ook zwellingen optreden welke duidelijk te herkennen zijn aan de glanzende roodheid van de huid. Een acute jichtaanval is een ontstekingsreactie. Bij een langdurig verloop van jicht worden de gewrichten dik en stijf. Jicht kan, onbehandeld, een gevaar vormen voor de gezondheid omdat de urinezuurkristallen uiteindelijk worden afgezet in zacht weefsel, kraakbeen, pezen of elders, waarbij er knobbels worden gevormd. Sommige gewrichten keren niet meer terug naar een normale toestand. Er vormen zich depots van natriumuraat die ook wel tophi (puimsteen) genoemd worden. Dergelijke depots vormen als zij openbarsten een bron van ellende. De reguliere behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmers, de zogenaamde NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflammatory Drug) en mogelijk medicijnen om de overproductie van urinezuur te stoppen of de uitscheiding ervan te bevorderen. Er zijn veel veilige en doeltreffende alternatieven.

Verschijnselen: 

Ontsteking en pijn in perifere gewricht, veelal in de grote teen. 

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 

Purinerijke voeding vermijden. Vermijd alcohol, haring, orgaanvlees, wild (gevogelte), sommige vissoorten (ansjovis,  kaviaar), zeevruchten (mosselen, kreeft, oesters), peulvruchten, vleesextracten, gistextract.

Opmerkingen: 

Bij overgewicht is afvallen een must.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Groen Extracten
Een combinatie met gerstegras, tarwegras, rode fruitsappoeder, acerola extract, lecithine, spirulina, alfalfazaad, vitamine C en E, chlorella, rode bietenpoeder, appelazijnextract, appelpectine, acidophilus/l.bifidus mengsel, lijnzaadextract, knoflook, gember, groene thee extract, aloe vera extract, ginkgo biloba extract, druivenpit extract, rutine, protease, lactase, lipase. (Verbetert de zuur-base balans, vermindert urinezuur en ondersteunt het immuunsysteem)
7000 mg per dag
Vitamine C (als calcium/magnesium ascorbaat)
Gebufferde vitamine C met Quercetine werkt als anti-oxidant en schakelt het enzym xanthine oxidase uit, een enzym dat urinezuur maakt
1 x daags 600 mg (het hele jaar door) tijdens de pollen: 4 x daags 600 mg
Brandnetel (thee)
Drijft urinezuur af
Drink 1 liter per dag
Magnesium (tauraat) 2 x daags 60 mg