Lekkende Darm Syndroom

Beschrijving: 

Het lekkende darm syndroom, ofwel Leaky Gut, is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest en meer doorlaat dan de bedoeling is. Onverteerde voedselresten, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels kunnen makkelijker in de bloedbaan komen. De binnenbekleding van de darmwand is een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Het grootste deel van het menselijk immuunsysteem zetelt dan ook in de darm, waar ongewenste indringers in feite buiten het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt. Een gezonde darm heeft echter een bepaalde mate van doorlaatbaarheid nodig, waardoor het mogelijk is om voor het lichaam nuttige stoffen op te nemen. Echter bij een Leaky Gut is de functie hiervan gestoord.

Verschijnselen: 

Vaak zie je voedselintoleranties ontstaan. Maar omdat de toxische stoffen de bloedbaan bereikt kunnen verstoringen ontstaan in het brein, neurotransmitters, huidreacties zoals eczeem, netelroos of auto-immuunziekten

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 

Er wordt geadviseerd om de eerste twee maanden geen gluten en melkproducten te gebruiken en over te gaan op een paleodieet.

Oorzaken: 

De oorzaken zijn: een voedingspatroon met te veel suiker, witmeel en te weinig vezels; een gebrekkige spijsvertering; tekort aan maagzuur en/of spijsverteringsenzymen; een gebrekkige leverfunctie; een candida; gebrek aan goede darmbacteriën; parasitaire infecties; voedselallergieën; overmatig alcohol, genotsmiddelen, medicijngebruik, ontstekingsremmers, antibiotica of zuurremmers; resten van pesticiden of andere gifstoffen; tekort aan vitaminen, mineralen zoals zink, aminozuren of essentiële vetzuren.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
DPP-IV enzym
Breekt exorfinen af en helpt de spijsvertering te verbeteren
1 tot 3 x daags 100 mg een half uur voor elke maaltijd
Spijsverteringsenzymen
Herstelt spijsvertering, voorkomt verdere ontstekingen (gebruik de eerste 6 weken)
1 tot 3 maal daags 400 mg
L-Glutamine
Herstelt het darmslijmvlies, te starten na 4 weken gebruik spijsverteringsenzymen
1 tot 2 maal daags 2000 mg
Glucosamine (N-Acetyl-L-Glucosamine)
Herstelt de buitenste laag van het darmslijmvlies, te starten na 4 weken gebruik spijsverteringsenzymen
1 tot 2 maal daags 200 mg
Pré en Probiotica
Bevordert een gezonde darmflora, sachet oplossen in lauw warm water, 1 minuut laten staan en opdrinken
1 x daags 2 x 10⁹ cfu van veel verschillende stammen