Lekkende Darm Syndroom

Beschrijving: 

In het kort 

Het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut) is een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd en meer stoffen doorlaat dan gewenst. 
Kenmerken van Leaky Gut zijn o.a.: glutenintolerantie (coeliakie), depressie, obesitas, huidklachten, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en obstipatie
Een glutenintolerantie (coeliakie) kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand.
Een voedingspatroon met teveel suiker en te weinig vezels beïnvloedt de werking van de darmwand. 
De behandeling van Lekkende Darm Syndroom bestaat o.a. uit: L-Glutamine, DPP-IV enzym, spijsverteringsenzymen, glucosamine, Pré en Probiotica.
 

Wat is Lekkende Darm Syndroom

Het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut) is een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd. Hierdoor ontstaan minuscule gaatjes in de darmwand waardoor meer doorgelaten wordt dan de bedoeling is. Onverteerde voedselresten, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten en schimmels kunnen hierdoor makkelijker in de bloedbaan komen. 
 
De binnenkant van de darmwand is bedekt met een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buiten- en binnenkant van het lichaam. Het overgrote deel (80 procent) van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Hier komt het in contact met allerlei stoffen van buitenaf. Het immuunsysteem komt in de darmen niet alleen in contact met voedingsstoffen, maar ook met bacteriën en virussen. Hier maakt het immuunsysteem als het ware een selectie tussen welke stoffen wél en welke niét worden toegelaten.   
 
Bij een gezonde darm is sprake van een beperkte doorlaatbaarheid. Dit stelt het lichaam in staat om de nuttige stoffen op te nemen. Bij een Leaky Gut is de functie van de darmwand verstoord en nemen we voedingsstoffen niet langer goed op.
 
Verschijnselen: 
Voedingsadviezen: 

Het advies is om de eerste twee maanden glutenvrij te eten en melkproducten zoveel mogelijk te laten staan. Daarnaast is het advies om over te gaan op het Lekkende Darm Syndroom dieet. Bij dit dieet is het advies om voeding die de darmwand mogelijk kan beschadigen zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet vermijd u enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten. Bovendien is het van belang om meermaals per dag bouillon te eten. Hierbij is het advies om de bouillon te trekken van botten. Hiervoor kan bijvoorbeeld een kipkarkas gebruikt worden. De bouillon is hierdoor rijk aan glucosamine wat de darmwand in staat stelt om te herstellen. Daarnaast kan het voedingspatroon aangevuld worden met vetten, eiwitten en groenten.

Opmerkingen: 

Vaak ontstaan door het Lekkende Darm Syndroom voedselintoleranties. Door toxische stoffen in de bloedbaan ontstaan verstoringen in het brein en neurotransmitters. Dit leidt tot huidreacties zoals eczeem, netelroos of auto-immuunziekten.

Oorzaken: 

De oorzaak van het Lekkende Darm Syndroom moet gezocht worden in het voedingspatroon. Een voedingspatroon met een teveel aan suiker, gluten en zuivel, en te weinig vezels beïnvloedt de werking van de darmwand. Daarnaast kan een glutenintolerantie (coeliakie) leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid. 

Andere oorzaken kunnen te maken hebben met:

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
DPP-IV enzym
Breekt exorfinen af en helpt de spijsvertering te verbeteren
1 tot 3 x daags
Spijsverteringsenzymen
Herstelt spijsvertering | voorkomt verdere ontstekingen (gebruik de eerste 6 weken)
1 tot 3 maal daags 400 mg
L-Glutamine
Herstelt de darmwand en het darmslijmvlies, te starten na 4 weken gebruik van spijsverteringsenzymen.
1 tot 2 maal daags 2000 mg
Glucosamine (N-Acetyl-L-Glucosamine)
Herstelt de buitenste laag van het darmslijmvlies, te starten na 4 weken gebruik van spijsverteringsenzymen.
1 tot 2 maal daags 200 mg
Pré en Probiotica
Bevordert een gezonde darmflora, sachet oplossen in lauw warm water, 1 minuut laten staan en opdrinken
1 x daags 2 x 10⁹ kve (cfu) van veel verschillende stammen + FOS en Inuline