Malabsorptiesyndroom

Beschrijving: 

Malabsorptie is een onvolledige opname van voedingsstoffen in het bloed. Dit ontstaat door een verstoring van de spijsvertering en onvoldoende absorptie uit het maagdarmkanaal. Malabsorptie kan worden veroorzaakt door een tekort aan spijsverteringsenzymen uit maag, pancreas en door atrofie van de darmvlokken (coeliakie en dunne darm resectie) of slechte kwaliteit van het darmslijmvlies door ontsteking (bacteriële dysbiose, schimmels, parasieten, voedselintoleranties, ziekte van Crohn, collitis ulcerosa). Een tekort aan galzouten (diarree), disacchariden intolerantie of een ontsteking aan de pancreas kunnen ook een oorzaak zijn. Maagzuurremmers kunnen de opname van bepaalde vitamines en mineralen hinderen (B12-tekort). Het gevolg van malabsorptie is een tekort aan essentiële nutriënten waardoor bloedarmoede, gewichtsverlies, osteoporose, oedeem, neurologische klachten, geheugenverlies, tetanie, stollings- en vele andere stoornissen kunnen ontstaan.

Verschijnselen: 

De verschijnselen uiten zich in diarree en/of onvoldoende voedselresten bij de ontlasting.

Voedingsadviezen: 

De voedingsadviezen die hierbij gegeven wordt zijn erop gericht dat nutriënten tekorten die meestal ontstaan worden opgeheven. Suppletie van vitamine C, B12, foliumzuur, B6, magnesium, zink, koper, selenium of een goede multi/mineralen zowel voor de dag als voor de nacht is aan te radenDe voedingsadviezen die hierbij gegeven wordt zijn erop gericht dat nutriënten tekorten die meestal ontstaan worden opgeheven. Suppletie van vitamine C, B12, foliumzuur, B6, magnesium, zink, koper, selenium of een goede multi/mineralen zowel voor de dag als voor de nacht is aan te raden.

Opmerkingen: 

Onderstaande adviezen zijn erop gericht om de malabsorptie te behandelen.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Spijsverteringsenzymen
Verbetert de spijsvertering
3 x daags 426 mg, een half uur voor de maaltijd innemen
L-Glutamine
Herstelt de darmwand
1 x daags 1500 mg
Glucosamine (in de N-Acetyl vorm)
Herstelt de darmwand
1 x daags 150 mg
Prébiotica
Bevordert een goede darmflora en is een voedingsbodem voor de probiotica
1 x daags Inuline en fructo-oligo sacchariden (FOS)
Probiotica
Verbetering van de functioneren van de darmwand. Vermindert bacteriële dysbiose
1 x daags 2 x 10⁹ cfu
DPP-IV enzym Biocore
Verbetert de vertering van gluten, vaak de oorzaak van een lekkende darm
3 x daags 100 mg een half uur voor elke maaltijd
Omega 3 vetzuren (350 mg EPA en 250 mg DHA)
Vermindert ontsteking in de darmwand. Verbetert structuur darmwand
3 x daags 600 mg omega 3 vetzuren