Multiple Sclerose

Synoniem: 
MS
Beschrijving: 
Multiple sclerose meestal afgekort tot MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel en is mogelijk een auto-immuunziekte. De isolerende laag rondom de zenuwbanen de zogenaamde myelineschede wordt aangetast en vervangen door harde plekken. Er ontstaan neurologische stoornissen zoals krachtsvermindering, spastische verlamming, onwillekeurige bewegingen en algehele slapte. Vooralsnog is MS niet te genezen. Het verloop van de ziekte niet zo gunstig en treedt aanvalsgewijs en gefaseerd op. Het heeft een invaliderend karakter.
Verschijnselen: 

De klachten verschillen zeer per persoon. De klachten hebben te maken met neurologische uitval. Oogklachten, vermoeidheid, stijve spieren, sensorische klachten, ataxie, tremoren, incontinentie, constipatie, seksuele stoornissen, spraakstoornissen en stoornissen in het cognitieve vermogen.

Voedingsadviezen: 

Plantaardige voeding is aan te raden evenals een dieet arm aan verzadigde vetten.

Opmerkingen: 

MS wordt mogelijk in verband gebracht met een tekort aan vitamine D3.

Oorzaken: 

De ziekte ontstaat waarschijnlijk door een samenspel van genetische- en omgevingsfactoren zoals weinig zonlicht.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Vitamine D3
Kan mogelijk MS voorkomen
1 x daags 25 µg
Omega 3 vetzuren (350 mg EPA en 250 mg DHA)
Ondersteunt de prikkeloverdracht, werkt ontstekingsremmend en vermindert de secretie van MMP-9 enzymen die zorgen voor de afbraak van de extracellulaire matrix
3 x daags 600 mg omega 3 vetzuren
Alfa-liponzuur
Ontstekingsremmend, gunstig effect op het centrale zenuwstelsel
3 x daags 75 mg
Vitamine B12 (methylcobalamine)
Een tekort wordt gerelateerd aan het ontstaan van MS en verergeren de symptomen van MS
1 x daags 3000 µg
Foliumzuur
Tekorten worden vaak gemeten bij MS patiënten. Bovendien beschadigt het lichaam bij MS het eigen weefsel. Foliumzuur is nodig voor een normale synthese van DNA & RNA. DNA is nodig voor de vorming van nieuwe cellen.
1 x daags 400 µg
Palmitoylethanolamide PEA 1-3 x daags 400 mg
Glucosamine Sulfaat 1500-1800 mg