Rusteloze benen

Synoniem: 
Restless Legs Syndrom (RLS)
RLS (Restless Legs Syndrom)
RLS
Beschrijving: 

RLS (Restless Legs Syndrom) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, dat gekenmerkt wordt door een onbedwingbare drang om je benen te bewegen, meestal als gevolg van onprettige gewaarwordingen in je benen, zoals een brandend gevoel, tintelingen, stuiptrekkingen en zelfs pijn. Bij ontspanning duikt deze bewegingsdrang op. Het gevolg is dat de meeste mensen met RLS er moeite mee hebben om in slaap komen en in slaap te blijven De exacte oorzaak van rusteloze benen is niet bekend, maar onderzoekers geloven dat het te maken heeft met een afwijking in het centraal zenuwstelsel. RLS veroorzaakt prikkelbaarheid in een bepaalde regio van de hersenen (subcorticaal gebied) door een verstoring in de werking van de neurotransmitter dopamine. Dopamine is een stof die signalen doorgeeft van de ene zenuwcel naar de andere en naar de spieren en die belangrijk is bij het reguleren van beweging. RLS wordt gelinkt aan diabetes en roken. De traditionele wereld van de geneeskunde heeft mensen die aan RLS lijden niet veel te bieden ter verlichting van de symptomen. Zij raden aan om minder cafeïne, alcohol en tabak te gebruiken en regelmatig en in redelijke mate aan lichamelijke inspanning te blijven doen. Traditionele medicaties die bij RLS worden voorgeschreven zijn dopaminergica, benzodiazepinen, opioïden en krampbestrijdende middelen, hoewel die hooguit soms een redelijke mate van effect hebben en slechts zolang ze worden ingenomen. Desondanks biedt de alternatieve geneeskunde een aantal bewezen mogelijkheden om dit raadselachtige syndroom met succes te behandelen. De primaire vorm doet zich voor zonder onderliggende aandoeningen maar door genetische defecten. De secundaire vorm wordt gelinkt aan ijzertekort, zwangerschap, bloedarmoede, nierfalen en neurologische stoornissen.

Verschijnselen: 
  • Een drang om benen en armen te bewegen, vaak gepaard gaand met vervelende sensaties en gevoelsstoornissen in benen en armen.
  • De klachten worden erger in rust (zitten, liggen).
  • De drang neemt af zolang bewogen wordt.
  • De klachten zijn 's nachts het hevigst.
Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 
Niet roken, matig met alcohol en cafeïne (best volledig elimineren). Geraffineerde koolhydraten en suikers schrappen.
Opmerkingen: 
Het rusteloze benensyndroom komt bijna acht keer meer voor bij patiënten met glutenintollerantie. Bij mensen die een bepaald enzym missen, dat foliumzuur omzet in zijn actieve vorm, heeft foliumzuursuppletie onvoldoende resultaat. Zij moeten de actieve vorm van foliumzuur, methyltetrahydrofolaat, nemen.
 

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
IJzer (bisglycinate) Uitsluitend op basis van bloedonderzoek indien er een ijzertekort is
Vitamine B12 (methylcobalamine) of (dibencozide co-enzym B12)
Een hoge dosering vitamine B12 als smelttablet, blijkt vaak uitkomst te bieden bij RLS
1 x daags 3000 µg
Foliumzuur (in de folaat vorm, calcium methyltetrahydrofolaat)
Bij RLS is alleen foliumzuur in deze vorm aan te raden
1 x daags 400 µg
Vitamine C (calcium/magnesium ascorbaat)
Bevordert de opname van ijzer
1 – 3 daags 600 mg
Magnesium (tauraat) 2 x daags 60 mg
L-Taurine (vrij aminozuur)
Magnesium suppletie in de vorm van magnesiumtauraat verlicht de symptomen bij RLS
2 x daags 750 mg