SIBO

Synoniem: 
Small Intestinal Bacterial Overgrowth
Beschrijving: 

SIBO staat voor “Small Intestinal Bacterial Overgrowth”; een bacterie-overgroei in de dunne darm. Bacteriën komen in het spijsverteringskanaal voor. Echter in een gezond systeem is er een lage concentratie in de dunne darm en een hoge concentratie in de dikke darm. In de dunne darm wordt namelijk het voedsel verteerd. De bacteriën die geassocieerd worden met SIBO consumeert eigenlijk een deel van de voedingsmiddelen en voedingsstoffen, wat leidt tot onaangename symptomen, waaronder gas, opgeblazen gevoel en buikpijn, soms ook constipatie afgewisseld met diarree, brandend maagzuur of reflux en voedselovergevoeligheid (o.a. van gluten, zuivel, lactose en fructose).

Opmerkingen: 

SIBO kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Het is essentieel om zo snel mogelijk de bacteriële overgroei kwijt te raken. Essentiële voedingsstoffen, eiwitten, koolhydraten en vetten worden niet goed geabsorbeerd, waardoor tekortkomingen ontstaan. IJzertekort, vitamine B12-deficiëntie, calciumtekort en tekortkomingen in de vetoplosbare vitamines - vitamine A-deficiëntie, vitamine D-deficiëntie, vitamine E-deficiëntie en vitamine K tekort kunnen makkelijk ontstaan door een SIBO. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot neurologische problemen, gevoelloosheid of tinteling in extremiteiten, bloedarmoede, geelzucht, afname in cognitieve functie, geheugenverlies, vermoeidheid, zwakte, afasie en zelfs paranoia en meer.

Oorzaken: 

De meest voorkomende oorzaken moeten gezocht worden in een verstoorde en/of vertraagde darmperistaltiek, een tekort aan maagzuur of gal, operatie aan maag-darmkanaal en/of het gebruik van maagzuurremmende of bindende medicijnen. Door het gebruik van maagzuurremmers kan het darmmicrobioom enorm negatief beïnvloed worden. Mensen die deze middelen slikken hebben vaker last van bacteriën.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Betaïne hydrochloride (HCL) met pepsine
Bij een tekort aan maagzuur en verteringscapaciteit
1 tot 6 tabletten bij een vet- en of eiwitrijke maaltijd, start altijd met 1 tablet en zoek naar de juiste dosering
(knoflook)
Doodt bacteriën in de dunne darm
2 x daags 250 mg
Oregano (wilde marjolein)
Doodt bacteriën in de dunne darm
2 x daags 250 mg
Canadese geelwortel extract 5:1 (berberine)
Heeft anti bacteriële activiteit
2 x daags 100 mg
Gember
Heeft anti-bacteriële eigenschap en beschermt maag- en darmslijmvlies
2 x daags 50 mg
Vitamine B12 (methylcobalamine en dibencozide co-enzym B12 adenosylcobalamine)
Beide vormen van B12 in één smelttablet biedt uitkomst om een tekort aan B12 op te heffen
1 x daags 3000 µg methylcobalamine en 3000 µg adenosylcobalamine
Pancreatine en andere spijsverteringsenzymen
Helpt de pancreas en het verbeteren van de spijsvertering
3 x daags 300 mg
Probiotica
Bevordert een gezonde darmflora, sachet oplossen in lauw warm water, 10 minuten laten staan en opdrinken
1 x daags 2 x 10⁹ cfu