Spijsverteringsproblemen

Beschrijving: 
Maag- en darmproblemen geven vaak vage klachten met veel bijkomende verschijnselen. Een veel voorkomende veroorzaker die niet vaak wordt opgespoord in het ziekenhuis is de alvleesklier (pancreas). Het afnemen van de functie van de alvleesklier en het toenemen van chronische ontstekingen verloopt meestal sluipend en traag. De functie pancreas gaat vaak onopgemerkt gaandeweg achteruit. De pancreas heeft naast zijn hormoonproductie (insuline) nog een belangrijke taak. Dit is namelijk zijn betrokkenheid bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze verteringsfuncties van de pancreas kunnen langzaam slechter worden en een oorzaak zijn van vage buikklachten. Een rottende eierenlucht duidt op een slechte vertering van eiwitten. Veel gasvorming duidt op gisting van slechte koolhydraten en wanneer men last heeft van plakkerige ontlasting duidt dit op een slechte vetvertering.
Het probleem in de pancreas wordt veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon. Wanneer er onvoldoende maagsap wordt geproduceerd en er onvoldoende enzymen door de pancreas wordt aangemaakt dan ontstaat er stagnatie van voedsel dat in de maag verblijft met zuurbranden als gevolg. Soms is hierbij een reflux aanwezig dat de zure maag inhoud tot in de slokdarm stuwt. Voor dit probleem wordt ten onrechte maagzuurremmers gegeven. Deze groep medicijnen vormen een gevaar want ze worden langdurig geslikt. De schijn bedriegt want de maagzuurremmers lijken het probleem te verhelpen maar lost juist niets op.
Verschijnselen: 
De symptomen die wij zien en die gerelateerd kunnen zijn aan een spijsverteringsprobleem zijn:
  • Opgeblazen gevoel in de buik vrij direct na een maaltijd
  • Na de maaltijd een vol gevoel alsof het voedsel niet verder wil gaan
  • Winderigheid
  • Stinkende ontlasting met onverteerd voedsel en veel gasvorming
  • Een explosieve stoelgang
  • Soms schuimende of slijmerige ontlasting
  • Bolle uitpuilende buik met onduidelijke buikklachten
  • Pijn in de buik meestal rond de navel 
  • Bepaalde voeding niet goed kunnen verdragen zoals koffie, alcohol, vet, histaminerijke voeding en het slecht kunnen verdragen van granen.
Gerelateerde aandoeningen: 
Opmerkingen: 

Door een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies kunnen niet verteerde voedingsdeeltjes in contact komen met het immuunsysteem en afweerreacties veroorzaken. Een goede spijsvertering is daarom van essentieel belang.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Pancreatine
Helpt bij de vertering van zowel koolhydraten, vetten als eiwitten (1/2 uur voor maaltijd innemen)
3 x daags 75 mg
Trypsine
Breekt voedingseiwitten af (1/2 uur voor maaltijd innemen)
3 x daags 20 mg en 1 mg
Bromelaïne en Papaïne
Remmen ontstekingen, werken pijnstillend en versterken het immuunsysteem (1/2 uur voor maaltijd innemen)
3 x daags 35 mg en 50 mg
Hemicellulose
Breekt moeilijk verteerbare koolhydraten af (1/2 uur voor maaltijd innemen)
3 x daags 200 mg
Probiotica
Bevordert een gezonde darmflora sachet oplossen in lauw warm water, 10 minuten laten staan en opdrinken
1 x daags 2 x 10⁹ cfu
DPP-IV enzym
Breekt granen en gluten af
1 – 3 x daags 100 mg