Ziekte van Crohn

Synoniem: 
Crohn, ziekte van
Beschrijving: 

De ziekte van Crohn, of enteritis regionalis is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, vaak vooral van de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar hij kan op iedere plaats van het darmkanaal voorkomen. Samen met colitis ulcerosa is het de belangrijkste chronische ontstekingsziekte van de darm. De ontsteking van de darm bij de ziekte van Crohn heeft een uiterst grillig verloop. Het kan variëren van een snelle uitbreiding naar andere darmgedeeltes (acute fase) tot een relatief rustig beeld dat door de jaren heen weinig klachten geeft en nauwelijks behandeling nodig heeft. De ontstoken darm neemt bepaalde voedingstoffen onvoldoende op waardoor tekorten in het lichaam kunnen ontstaan, bijvoorbeeld aan vitamine B12. Als gevolg hiervan ontstaat ook vermoeidheid.Er zijn duidelijke aanwijzingen dat zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Er zijn aanwijzingen dat bij de ziekte van Crohn het verdedigingsmechanisme het eigen lichaam aanvalt, met een ontstekingsreactie van het maag-darmkanaal als gevolg. Dit noemt men een auto-immuunziekte.

Verschijnselen: 

De belangrijkste klachten zijn diarree-aanvallen en bloed bij de ontlasting. Door bloedverlies kan anemie ontstaan met een tekort aan ijzer, foliumzuur en B12. Andere verschijnselen die kunnen optreden zijn fistels, gewrichtspijn, oog- en huidaandoeningen.

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 

Screening op glutenintolerantie en/of voedselallergieën wordt aangeraden.. Er is een hoge prevalentie van Coeliakie bij mensen met de ziekte van Crohn.

Opmerkingen: 

De behandeling van de ziekte van Crohn is erop gericht dat het darmslijmvlies en de darmflora worden hersteld, voedingstekorten worden opgeheven, en het verminderen van buikpijn, diarree en rectale bloedingen. 

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
L-Glutamine
Herstelt darmslijmvlies
1 – 3 x daags 200 mg
Spijsverteringsenzymen
Herstelt de spijsvertering en voorkomt ontstekingen
1 – 3 x daags 400 mg
Pré en Probiotica
Bevordert een gezonde darmflora sachet oplossen in lauw warm water, 1 minuut laten staan en opdrinken
1 x daags FOS en Inuline
1 x daags 2 x 10⁹ cfu
Omega 3 vetzuren (EPA en DHA)
Verminderen inflammatoire cytotoxiciteit
2 x daags 600 mg
Vitamine D3
Krachtige immunomodulator, onderdrukt de ontstekingen in de darm
3 x daags 15 µg (600 iE)
Vitamine K2
Vitamine D en K tekorten worden veel gezien bij de ziekte van Crohn
3 x daags 50 µg
Kurkuma C3 Complex
Ontstekingsremmend: Remt Nuclear Factor kappa-B (NF-kB), bij voorkeur innemen in combinatie met 10 mg bioperine om de werking te verviervoudigen
3 x daags 650 mg
Melatonine
Vermindert ontsteking: vermindering TNF-α niveau (meer studies nog nodig)
1 x daags 3 mg voor het slapen gaan innemen
Vitamine B12
B12 en foliumzuur tekort komt veel voor bij de ziekte van Crohn door malabsorptie
1 x daags 3000 µg
Foliumzuur 1 x daags 400 µg
DPP-IV enzym
Breekt granen en gluten af; ½ uur voor de maaltijd innemen
1 – 3 x daags 100 mg