Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Coeliakie

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Een andere naam voor coeliakie is daarom glutenintolerantie. Glutenintolerantie is een intolerantie voor gliadine en glutenine, die samen het eiwit gluten vormen. De gliadine is de boosdoener. Gluten zijn eiwitten die zeer plakkerig zijn. Ze geven daarom een bepaalde structuur aan het eten. Gluten komt van het Latijn voor “lijm”. Het lijmachtige van gluten is de reden dat er zoveel rek in brood met tarwe zit. Het immuunsysteem reageert op gluten. Hierbij ontstaat een ontsteking in de dunne darm met als gevolg een degeneratie van de darmvlokken. Voedingsstoffen worden hierdoor slecht opgenomen en voedingstekorten kunnen het gevolg zijn. Therapie bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet.

Wat is coeliakie?

Verschijnselen

Coeliakie kan gepaard gaan met uiteenlopende klachten en symptomen zoals opgeblazen buik en buikpijn, chronische diarree of constipatie, braken, bleke of vettige ontlasting en irritatie. Coeliakie komt geregeld in combinatie met andere aandoeningen voor. De symptomen van coeliakie variëren van persoon tot persoon. De verschijnselen kunnen zich voordoen in het darmstelsel of in andere delen van het lichaam. De diagnose wordt voorlopig gesteld door middel van histologisch onderzoek van een duodenum biopt.

Verschijnselen

Voedingsadviezen

Therapie bestaat uit een levenlang glutenvrij dieet.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Coeliakie wordt helaas veel over het hoofd gezien. De meeste mensen bij wie de diagnose voor het eerst wordt gesteld, zijn tussen 40 en 60 ja.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
DPP-IV enzym
1 – 3 x daags 100 mg
Breekt granen en gluten af; ½ uur voor de maaltijd innemen wanneer toch een glutenbevattende maaltijd wordt genomen
L-Glutamine
1 – 3 x daags 200 mg
Herstelt darmslijmvlies
Vitamine B12
1 x daags 3000 µg
B12 en foliumzuur tekort komt veel voor bij Coeliakie door malabsorptie
Foliumzuur
1 x daags 400 µg
Tekorten komen vaak voor bij mensen met coeliakie. Ook hebben mensen met coeliakie vaak een verhoogd homocysteïnegehalte. Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte
Vitamine D3
1 x daags 25 µg
Ter voorkoming van osteoporose, vitamine D3 tekort komt veel voor bij Coeliakie
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten