Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Covid-19 (Corona)

In het kort
  • COVID-19 is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw soort coronavirus (SARS-CoV-2)
  • COVID-19 verspreidt zich door hoesten en niezen via ademhalingsdruppels en tijdens nauw persoonlijk contact
  • Symptomen van COVID-19 variëren van milde luchtwegklachten en koorts, tot ernstige ademhalingsproblemen en trombose
  • Risicofactoren zijn onder andere mensen met: overgewicht, diabetes, auto-immuunziekten en een hoge bloeddruk
  • Behandeling van COVID 19 bestaat uit: vitamine K2, Vitamine C, omega-3, Vitamine D3, Zink, Quercitine, S-Acetyl-L-Glutathion, Resveratrol
In het kort

Wat is Covid-19 (Corona)?

Covid-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuwe variant van het coronavirus (SARS-CoV-19). SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome (vertaald: ernstig acuut ademhalingssyndroom). Het virus verspreidt zich via ademhalingsdruppels (niezen, hoesten) en tijdens nauw persoonlijk contact. Besmetting vindt plaats via de neus en kenmerkt zich in een vroeg stadium door luchtwegklachten en koorts. In een later stadium kunnen ademhalingsproblemen en aantastingen in de reuk of smaak ontstaan.

Wat COVID-19 met je lichaam doet

Beginstadium: in het beginstadium van de infectie richt SARS-CoV-2 zich voornamelijk op specifieke cellen in de neus en bronchiën: de nasale, bronchiale epitheelcellen en pneumocyten. Het virus bindt zich hier via het spike-eiwit (S-eiwit) aan de ACE-2 receptor. Het gebruikt de ACE-2 receptor als boodschappersmolecuul om de cellen binnen te dringen en te infecteren. De slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus bevatten veel van het RNA-boodschappersmolecuul ACE-2. Hierdoor wordt het binnendringen van het coronavirus in de gastheercellen bevordert.

Net zoals bij andere respiratoire virale ziekten, zoals het influenzavirus, kan ernstige lymfopenie optreden wanneer COVID-19 de T-lymfocyten infecteert en doodt. Hierbij ontstaat er een tekort aan witte bloedcellen die essentieel zijn voor de normale functie van het immuunsysteem. Hoewel in deze fase zich niet altijd symptomen voordoen zijn milde verkoudheidsklachten, zoals een zere keel en hoest, gemeld. Ook vermoeidheid en lichte verhoging komen in dit stadium voor.

Tweede stadium: in een later stadium van de infectie, wanneer de virale besmetting versnelt, wordt de epitheel-endothele barrière aangetast. Dit betekent dat het “oppervlakteweefsel” van de cellen wordt aangetast. Hierbij moet je denken aan huid, darmen maar ook de binnenkant van bloed- en lymfevaten, en specifiek de kleine bloedvaten in de longen. Hierdoor ontstaat een stroom van monocyten en neutrofielen en wordt de ontstekingsreactie in werking gezet. Kenmerkend in dit stadium is een disfunctionele zuurstofoverdracht, een verminderde zuurstofcapaciteit en een verminderde diffusiecapaciteit. Kortademigheid, koorts en extreme vermoeidheid worden gemeld in dit stadium.

Ernstige besmetting: in een nog later stadium treedt een sterke activering van de bloedstolling en consumptie van stollingsfactoren op. Ontstekingen in het longweefsel en longepitheelcellen kunnen leiden tot trombosevorming en bijdragen aan complicaties bij trombotische complicaties, zoals diepe veneuze trombose en longembolieën. Ook kan er zich virale sepsis ontwikkelen, waarbij levensbedreigende orgaanstoornissen ontstaan door een ontregelde reactie van de gastheer op de infectie. In dit vergevorderde stadium kunnen patiënten te maken krijgen met koorts, kortademigheid, longontsteking, shocklong tot septische shock. In het ergste geval kunnen deze symptomen leiden tot overlijden.

Wat is Covid-19 (Corona)?

Verschijnselen

De infectie kan worden overgedragen door asymptomatische (nog in discussie), presymptomatische en symptomatische dragers. De gemiddelde incubatietijd is 5 dagen. Ruim 97,5 procent van de mensen die symptomen ontwikkelen doet dit binnen 11,5 dagen.

Bij 80 procent van de mensen gaat de ziekte voorbij met milde symptomen en zonder ziekenhuisopname. 20 procent van de mensen ontwikkelt ernstige klachten zoals ademhalingsproblemen, pijn op de borst of neurologische symptomen. Sterftegevallen zijn meestal mensen met onderliggend lijden (risicofactoren), zoals mensen met diabetes, obesitas of auto-immuunziektes.

Milde symptomen:

  • Verkoudheidsklachten (loopneus/niezen/zere keel)
  • Hoest
  • Verhoging/koorts
  • Verhoogde sputumproductie
  • Moeheid/vermoeidheid
  • Ook gemeld: diarree, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken, bindvliesontsteking, aangetast smaak- of reukvermogen

Zware (ernstige) symptomen:

  • Koorts >38 graden
  • Kortademigheid/benauwdheid
  • Longontsteking (pneumonie)
  • Acuut respiratoir stress syndroom (shocklong)
  • Septische shock
  • Huiduitslag of verkleuringen van de vingers en tenen
Verschijnselen

Voedingsadviezen

Voeding die bestaat uit grote hoeveelheden groenten en fruit. Zorg voor een voldoende inname van de essentiële vitaminen en mineralen. Drink voldoende water.

  • Circa. 600-800 gram verse groenten
  • 2 tot 3 stuks fruit per dag (zoet fruit met mate)
  • Volkoren rijst en graansoorten
  • Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week.
  • Varieer elke dag door magere vleessoorten om te wisselen met vegetarische maaltijden
  • Volle zuivelproducten met mate
  • Circa 25 gram (een handje) noten en zaden per dag voor de gezond, onverzadigde vetzuren
  • Geraffineerde suikers vermijden. Zoetstoffen met mate
  • Frisdranken en geraffineerde vruchtsappen vermijden
  • Alcohol het liefst vermijden.
  • Orthomoleculaire supplementen die rijk zijn aan antioxidanten

Zorg ook voor voldoende beweging in de buitenlucht voor de opbouw van een goede weerstand.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Risicofactoren voor een ernstig verloop van COVID-19:

  • Veroudering (leeftijd)
  • (auto)-immuniteit
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Coronaire hartziekten
  • Voedingstekorten
  • Stress
Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Omega 3 vetzuren
Preventief: 2 x daags 1000 mg (EPA en DHA) Milde klachten: 3 x daags 1000 mg (EPA en DHA)
Vermindert ontstekingen in de longen | Vermindert de progressie van longemfyseem | Werkt ontstekingsremmend | Heeft immuunmodulerende effecten
Vitamine K2
Preventief: 1 x daags 100 mcg Milde klachten: 2 x daags 100 mcg Zware klachten: 3 x daags 100 mcg
Lagere status werd gemeten bij COVID-19 patiënten | Antisollingswerking | Vitamine K2 gaat de verkalking in de vaatwanden tegen | Een tekort wordt geassocieerd met een hogere afbraak van elastine in het longweefsel
Vitamine C (als calcium/magnesiumascorbaat)
Preventief: 500 - 1000 mg per dag Milde klachten: 1000 – 2500 mg per dag Zware klachten – 2500 – 3500 mg per dag (ophogen kan tot 6000 mcg per dag)
Verbetert de productie en functie van witte bloedcellen | Ondersteunt het aangeboren en verworven immuunsysteem | Vermindert schade door oxidatieve stress |Heeft anti-inflammatoire eigenschappen en beïnvloedt cellulaire immuniteit
Zink
Preventief: 10 – 15 mg per dag Milde klachten: 15 – 30 mg per dag Zware klachten: 30 – 45 mg per dag
Stuurt de productie en groei van witte bloedcellen | Beschermt cellen tegen vrije radicalen |Vermindert ontstekingen en herstelt de verstoorde immuunfunctie
OPC (Druivenpit extract)
Preventief: 50 – 200 mg per dag Milde klachten: 200 – 250 mg per dag Zware klachten: 200 – 250 mg per dag
Anti-oxidant vermindert schade door oxidatieve stress
Quercetine
Preventief: 250 mg per dag Milde klachten: 250 – 500 mg per dag Zware klachten: 500 – 1000 mg per dag
Ontstekingsremmend | Immuunmodulerend | Anti-panthogene eigenschappen | Verhoogt de neutrofiele chemotaxid, macrofaagfagocytose, NK0cellytische activiteit en door mitogeen gestimuleerde mymfocyytproliferatie | Beschermt longweefsel
S-Acetyl-L-Glutathion
Preventief: 100 mg per dag Milde klachten: 300 mg per dag Zware klachten: 300 – 500 mg per dag
Krachtige antioxidant | Lichaamseigen krachtige ontgifter | Is betrokken bij weefselherstel | Bouwt chemicaliën en eiwitten op die worden gebruikt voor het immuunsysteem
Vitamine D3
Preventief: 2 x daags 25 mcg Milde klachten: 75 – 100 mcg per dag Zware klachten: 100 – 225 mcg per dag
Immuunmodulator, | Tekorten vaak zichtbaar bij auto-immuunziekten | Vermindert de kans op respiratoire infecties | Verhoogt het aantal regulerende T cellen en geeft een verbeterde T cel activiteit
Resveratrol (Bij overgewicht/insulineresistentie)
Preventief: 600 mg per dag Milde klachten: 600 – 1200 mg per dag Zware klachten: 1200 – 2000 mg per dag
Kan de leptinestatus in het lichaam verlagen | Krachtige antioxidant | Kan de balans tussen ACE-2 en AT-2 herstellen
Probiotica
1 x daags 2 - 4 x 10⁹ kve van verschillende stammen
Ondersteunt de darmflora en verbetert het immuunsysteem
Behandeling
Referenties
  • Wiersinga, W. J., Rhodes, A., Cheng, A. C., Peacock, S. J., & Prescott, H. C. (2020). Pathophysiology, transmission, diagnosis, and treatment of coronavirus disease 2019 (COVID-19): a review. Jama.
  • de Melo, A. F., & Homem-de-Mello, M. (2020). High-dose intravenous vitamin C may help in cytokine storm in severe SARS-CoV-2 infection. Critical Care, 24(1), 1-2.
  • Erol, A. (2020). High-dose intravenous vitamin C treatment for COVID-19.
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism, 50(2), 85-94.
  • Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients, 12(4), 988.
  • Hanslik, T., & Prinseau, J. (2004). The use of vitamin K in patients on anticoagulant therapy. American Journal of Cardiovascular Drugs, 4(1), 43-55.
  • Marinella, M. A. (2020). Indomethacin and resveratrol as potential treatment adjuncts for SARS‐CoV‐2/COVID‐19. International Journal of Clinical Practice, e13535.
  • Mukherjee, S., Dudley, J. I., & Das, D. K. (2010). Dose-dependency of resveratrol in providing health benefits. Dose-Response, 8(4), dose-response.
  • Mousavi, S. M., Milajerdi, A., Sheikhi, A., Kord‐Varkaneh, H., Feinle‐Bisset, C., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2019). Resveratrol supplementation significantly influences obesity measures: a systematic review and dose–response meta‐analysis of randomized controlled trials. Obesity Reviews, 20(3), 487-498.
  • Crandall, J. P., Oram, V., Trandafirescu, G., Reid, M., Kishore, P., Hawkins, M., … & Barzilai, N. (2012). Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. Journals of Gerontology Series A: Biomedical Sciences and Medical Sciences, 67(12), 1307-1312.
  • M.Aucoin,et al.,The effect of quercetin on the prevention or treatment of COVID-19 and other respiratory tracti nfections in humans: A rapid review, Adv Integr Med (2020), https://doi.org/10.1016/j.aimed.2020.07.007
  • Arshad, M. S., Khan, U., Sadiq, A., Khalid, W., Hussain, M., Yasmeen, A., … & Rehana, H. Coronavirus Disease (COVID‐19) and Immunity Booster Green Foods: A Mini Review. Food Science & Nutrition.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten