Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Hooikoorts

In het kort
 • Hooikoorts ontstaat door overgevoeligheid voor stuifmeel van pollen, grassen en/of bomen.
 • Hooikoortsklachten worden veroorzaakt door overactiviteit van het immuunsysteem met betrekking tot het vrijkomen van histamine.
 • De darmgezondheid speelt een belangrijke rol in de immuniteit.
 • Hooikoorts symptomen zijn o.a. een jeukende neus, rode en tranende ogen, snotteren en niezen. Ook benauwdheid en een vermoeidheid rekenen we tot de symptomen.
 • De behandeling van hooikoorts bestaat onder andere uit: vitamine Cribes nigrumquercetineprobiotica en carnitine.
In het kort

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (pollinosis) is een vorm van allergische rinitis die ontstaat door overgevoeligheid voor stuifmeel (pollen) van planten, grassen en/of bomen. Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, in tegenstelling tot allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden, zoals een allergie voor huisstofmijt. Vroeg in de lente beginnen al de eerste bomen stuifmeel te produceren. Gedurende de zomermaanden geven met name de pollen van grassen meer problemen. De pollen worden door de wind verspreid. De allergische reactie gaat onder andere gepaard met niezen, tranende ogen, snotteren en soms hoofdpijn.

Wat is hooikoorts?

Symptomen

 • Jeukende neus en ogen
 • Niezen
 • Snotteren
 • Tranende/geïrriteerde ogen
 • Hoofdpijn
 • Droge keel
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid
 • Piepende ademhaling
 • Koortsig gevoel
Symptomen

Oorzaken

Bij hooikoortspatiënten is de antioxidant status verlaagd en het immuunsysteem overactief. Hooikoortsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van histamine vanuit de mestcellen in ons lichaam. Histamine is een lichaamseigen stof die vreemde stoffen die het lichaam binnenkomen bestrijdt. Zo speelt histamine een belangrijke rol in het afweersysteem, echter kan een teveel aan histamine een negatieve reactie teweegbrengen. Door overactiviteit van het immuunsysteem wordt er via het neus- en/of oogslijmvlies meer histamine afgescheiden ter bestrijding van allergenen. Het slijmvlies wordt dikker en er wordt meer slijm aangemaakt, met alle irritaties van dien.

In de lente en zomer staan veel grassen, planten en bomen in bloei, waardoor er veel pollen in de lucht zijn. Het hooikoortsseizoen duurt daarom van februari tot en met augustus. Hoe lang en hoe ernstig men klachten ervaart, verschilt erg per persoon. Op zonnige dagen en bij veel wind verspreidt het stuifmeel zich het meest, wat hooikoortsklachten kan verergeren.

Oorzaken

Voedingsadviezen

 • Beperk tijdelijk histaminerijke en histamine vrijmakende voeding zoals chocola, varkensvlees, spinazie, oude kaas, droge worst, bier, rode wijn, kruiden en specerijen, drop, E-nummers, gistextract, noten, zaden, schaal- en schelpdieren, vis, tomaat, kiwi, aardbei, avocado.
 • Hanteer een voedingspatroon rijk aan flavonoïden, zoals rode vruchten, blauwe druiven, paprika, ui, appels, peren, broccoli, citrusfruit en groene thee.
 • Optimaliseer de darmflora met probiotische voeding.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

De reguliere behandeling van hooikoorts bestaat vaak uit hooikoorts pillen of neusspray met een antihistamine werking. Deze werken in op het centrale zenuwstelsel en kunnen bijwerkingen als maagdarmklachten, droge mond, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Er bestaan echter ook natuurlijke antihistaminica, zonder bijwerkingen, zie behandeling. De lever breekt histamine af. Een verminderde leverontgifting kan verergering van histaminegerelateerde klachten opleveren.

De aanpak van hooikoorts bestaat voornamelijk uit het bestrijden van de symptomen door histamine te beperken met medicatie. Een antihistaminicum neemt de oorzaak echter niet weg. Belangrijker is om het systeem in de basis te ondersteunen en daarmee het histamine overschot te beperken.

Onze immuniteit bevindt zich grotendeels in de darmen. Door het ondersteunen van het darmmicrobioom en het darmslijmvlies te herstellen, kan het immuunsysteem worden versterkt en daarmee ook de immuniteitsfunctie van het longepitheel en het neus- en keelslijmvlies. De darmbacteriën zijn dus van groot belang voor een sterk immuunsysteem en stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam om allergische reacties te bestrijden. Inname van probiotica zorgt voor de juiste balans in de darmbacteriën. Begin tijdig vóór het hooikoortsseizoen met ondersteuning van de darmen en het immuunsysteem.

Hooikoortssymptomen kunnen verward worden met de symptomen van corona. Bij twijfel over de oorzaak tussen hooikoorts of corona raadpleeg ook COVID-19.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Vitamine C (Als calcium/magnesium ascorbaat)
1 x daags 600 mg (het hele jaar door), tijdens de pollen: 4 x daags 600 mg
Ontzuurde vitamine C met quercetine en OPC verbetert de antioxidant status
Ribes Nigrum (Tinctuur)
3 x daags 30 druppels
Heeft een antioxidatieve en immuunversterkende werking
MSM (Organisch zwavel)
1 - 3 x daags 1000 mg
Kan de symptomen van hooikoorts verminderen
Spirulina
1 x daags 1000 mg
Kan de symptomen van hooikoorts verminderen door modulatie van immuuncellen
Quercetine
1 - 4 x daags 250 mg
Natuurlijk antihistaminicum | Stabiliseert de membranen van mastocyten (verantwoordelijk voor de afgifte van histamine)
Probiotica (Met meerdere stammen en hoge metabole activiteit)
1 x daags 10⁹ kve (cfu) + FOS en Inuline
Ondersteunt het darmmicrobioom | Versterkt de immuniteit en bestrijdt allergische reacties
N-Acetyl-L-Cysteïne (NAC)
1 - 2 x daags 600 mg
Fungeert als slijmoplossend middel
L-Glutamine
1 - 3 x daags 2000 mg
Versterkt de slijmvliezen
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten