Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)

In het kort
  • Hypoglykemie betekent dat de bloedglucosewaarde lager is dan 3,5 millimol per liter. Bij gezonde mensen varieert de bloedglucosespiegel tussen de 4 en 8 millimol per liter.
  • Een lage bloedsuiker (hypo) komt vooral voor bij mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes kunnen een hypo krijgen.
  • Lage bloedsuikerspiegel symptomen zijn onder andere trillen, zweten en duizeligheid.
  • De oorzaak van hypoglykemie is te weinig suiker in het bloed. Dit kan onder andere komen door een overschot aan insuline in het bloed of te weinig koolhydraten in de voeding.
  • Behandeling van hypoglykemie bestaat o.a. uit: chroom, magnesium en vitamine B3.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
In het kort

Wat is hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)?

Hypoglykemie betekent dat de bloedglucosewaarde lager is dan 3,5 millimol per liter. Bij gezonde mensen varieert de bloedglucosespiegel tussen de 4 en 8 millimol per liter. Het is van levensbelang dat de bloedsuikerspiegel op peil is en er voldoende suiker in het bloed aanwezig is. Alle cellen in het lichaam hebben suiker nodig om energie te produceren. Een hypo kan ontstaat als er zich teveel insuline of te weinig suiker (glucose) in het bloed bevindt.

Wanneer de bloedsuikerspiegel tijdelijk te laag is, ontstaan klachten zoals duizeligheid, trillen en zweten. Een hypo komt vooral voor bij mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes kunnen een hypo krijgen. Dit heet reactieve of postprandiale hypoglykemie.

Een hypo met diabetes: mensen met diabetes spuiten regelmatig insuline in het bloed. Een hypo ontstaat als er te veel insuline in het bloed aanwezig is. Door het overschot aan insuline nemen de cellen te veel suiker op, waardoor er te weinig suiker in het bloed overblijft.

Een hypo zonder diabetes (reactieve of postprandiale hypoglykemie): wanneer iemand zonder diabetes een te lage bloedsuikerspiegel heeft noemen we dit reactieve of postprandiale hypoglykemie. Dit ontstaat door een overschot aan insuline of een tekort aan glucose. Een overschot aan insuline ontstaat als de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Een tekort aan glucose kan onder andere ontstaan wanneer iemand een maaltijd overslaat.

Na een hypo heeft het lichaam tot 24 uur nodig om te herstellen.

Wat is hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)?

Interesse in een orthomoleculaire opleiding?

Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Symptomen

Een hypo kan voor iedereen anders voelen. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Trillen
  • Zweten
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Een sterke behoefte aan zoete dingen
  • Prikkelbaarheid
  • Hartkloppingen
  • Geeuwen
  • Humeurwisselingen
  • Flauwvallen (alleen bij een ernstige hypo)
Symptomen

Oorzaken

Oorzaken van een lage bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten kunnen zijn:

  • Het gebruik van te veel insuline of andere bloedglucose-verlagende medicatie (bij mensen met diabetes).
  • Het gebruik van andere medicijnen in combinatie met diabetesmedicatie.
  • Het inspuiten van teveel insuline in verhouding tot de maaltijd die gegeten wordt.
  • Flinke inspanning
  • Alcoholgebruik

Oorzaken van een lage bloedsuikerspiegel zonder diabetes kunnen zijn:

  • Te weinig koolhydraten eten
  • Te laat eten
  • Vasten
  • Intensief sporten
  • Alcoholgebruik
  • Een gebrekkige leverfunctie
  • Bijnierstoornissen
  • Eerder een zeer koolhydraatrijke maaltijd nuttigen
Oorzaken

Voedingsadviezen

Voedingsadviezen bij een hypo:

  • Eet snelle koolhydraten om de bloedsuikerspiegel weer te laten stijgen. Glucosetabletten of gels met druivensuiker of dextrose werken het snelst. Leer je lichaam kennen, zodat je een hypo aan voelt komen. Voel je je suf, geïrriteerd of ga je zweten? Eet dan snelle koolhydraten.
  • Voorkom een hypo door regelmatig te eten. Eet (tijdelijk) zes kleine in plaats van drie grote maaltijden per dag. Lukt het niet om iets te eten of drinken? Dan kan een injectie met glucagon direct helpen.
  • Meet je bloedglucosespiegel en spuit niet teveel insuline.

Voedingsadviezen voor een stabiele bloedsuikerspiegel:

  • Vermijd koolhydraatrijke maaltijden. Suiker laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen, maar zorgt ook voor een dip twee tot vier uur na de maaltijd. Hierdoor kan reactieve hypoglykemie ontstaan.
  • Eet voldoende vezels, bijvoorbeeld uit groente, fruit en peulvruchten. Vezels helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Vervang een broodmaaltijd door bijvoorbeeld een salade. De langzame koolhydraten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
  • Drink geen koffie met cafeïne of sterke thee. Cafeïne en theïne laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Kies voor cafeïnevrije koffie, slappe thee, kruidenthee of water.
  • Drink zo min mogelijk alcohol.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Het is belangrijk snel in actie te komen bij een hypo. Neem direct 6 tot 8 druivensuikertabletten. Als een hypo langer dan 30 minuten duurt, kunnen allerlei schadelijke stoffen vrijkomen. Deze zijn slecht zijn voor de bloedvaten. Bloed wordt lokaal stroperiger (viscositeit) en de kans op kleine stolsels (trombose) neemt toe.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Magnesium (tauraat)
200 – 500 mg per dag
Magnesiumtauraat vergroot de glucose-tolerantiefactor | Tekorten worden vaak gemeten bij diabetici
Vitamine B3 (niacinamide)
1 x daags 500 mg
Bevordert de opname van insuline door de cellen
Kaneel Extract
200 – 500 mg per dag
Stabiliseert de bloedsuikerspiegel door lichaamscellen beter te laten reageren op insuline
Vitamine D
1 x daags 50 mcg
Kan de alvleesklierfunctie verbeteren en hiermee de insulinegevoeligheid verhogen | Tekorten worden vaak gemeten bij diabetici
Chroom (picolinaat)
1x daags 200 mcg
Stabiliseert de bloedsuikerspiegel | Vergroot de insulinegevoeligheid
Behandeling
Referenties
  • Yin, J., Xing, H., & Ye, J. (2008). Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism, 57(5), 712-717.
  • Mitri, J., Dawson-Hughes, B., Hu, F. B., & Pittas, A. G. (2011). Effects of vitamin D and calcium supplementation on pancreatic β cell function, insulin sensitivity, and glycemia in adults at high risk of diabetes: the Calcium and Vitamin D for Diabetes Mellitus (CaDDM) randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 94(2), 486-494.
  • Ranasinghe P et al. Effects of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) on blood glucose and lipids in a diabetic and healthy rat model. Pharmacognosy Res. 2012;4(2):73-79.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32025860/
  • Effects of supplemental chromium on patients with symptoms of reactive hypoglycemia
    Anderson, R.A. et al
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002604958790206X
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten