Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Leververvetting

In het kort
  • Leververvetting is het opslaan van teveel vet in de lever, waardoor de levercellen hun normale functie niet meer goed uitoefenen
  • Er zijn twee soorten leververvetting: niet-alcoholische steato hepatitis (oftewel non-alcoholic fatty liver disease) en alcoholische steato hepatitis
  • Leververvetting symptomen zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid en verlies van eetlust
  • Overgewicht, diabetes, het metabool syndroom en chronisch alcoholgebruik verhogen de kans op leververvetting
  • Een leververvetting behandeling bestaat onder andere uit: mariadistel, cynara (artisjok) en saffraan
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
In het kort

Wat is leververvetting?

Leververvetting is het opslaan van teveel vet in de lever, waardoor de levercellen hun normale functie niet meer goed uitoefenen. We noemen dit ook wel steatose. Leververvetting ontstaat wanneer er heel veel en heel vaak snelle koolhydraten, verzadigde vetzuren en transvetten geconsumeerd worden of wanneer er veel alcohol gedronken wordt. Leververvetting wordt dan ook opgedeeld in twee soorten: niet-alcoholische steato hepatitis (oftewel non-alcoholic fatty liver disease) en alcoholische steato hepatitis.

  • Niet-alcoholische steato hepatitis (NASH): het vervetten van de lever wordt niet veroorzaakt door alcohol, maar voornamelijk door ongezonde voeding. Het gaat dan vooral het consumeren van teveel glucose en in het bijzonder fructose. Dit komt omdat de lever na elke maaltijd glucose opneemt uit de bloedbaan en dit opslaat als glycogeen. Wanneer er continu veel glucose aanwezig is in het bloed, stopt de opname van glucose. Het opslaan van fructose stopt echter niet. De glycogeenvoorraad wordt niet omgezet naar glucose, omdat er nooit een tekort is. De lever verhoogt de lipogenese: het omzetten van enkelvoudige suikers naar vetzuren. Hierdoor vervet de lever. Aandoeningen die de kans op NASH vergroten zijn overgewicht, diabetes en het metabool syndroom.
  • Alcoholische leververvetting: chronisch alcoholgebruik zorgt voor het vervetten van de lever. Alcohol is een toxische stof en moet door de lever afgebroken worden. Bij overmatig alcoholgebruik moeten de darmen en lever extra hard werken en komen er onder andere ethanol-oxiderende enzymen vrij. Wanneer de lever continu veel alcohol af moet breken, staat de werking van de lever onder druk en vinden er meer ontstekingsprocessen plaats. Ook bevat alcohol veel suiker, wat vervolgens als vet opgeslagen wordt. Deze processen beschadigen de lever.

Leververvetting is omkeerbaar. Wanneer de onderliggende oorzaak aangepakt wordt, verbetert de gezondheid van de lever. Wanneer de lever echter verder vervet, kan er leverontsteking ontstaan en dit kan mogelijk leiden tot het onomkeerbare levercirrose.

Wat is leververvetting?

Interesse in een orthomoleculaire opleiding?

Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Symptomen

Leververvetting geeft vaak geen opvallende klachten. Symptomen die passen bij leververvetting zijn:

  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Verlies van eetlust
  • Geelzucht
  • Donkere urine
  • Spierpijn
  • Jeuk
  • Pijn aan de rechterkant van de buik
  • Opgezwollen lever
Symptomen

Oorzaken

  • Ongezonde voeding
  • Veel suiker consumeren (vooral fructose)
  • Chronisch alcoholgebruik
  • Buikvet
  • Insulineresistentie of diabetes
  • Metabool syndroom
  • Ondervoeding
  • Medicijnen
  • Te weinig bewegen
Oorzaken

Voedingsadviezen

  • Vermijd producten met veel fructose: fructose zit vaak een bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep, fruityoghurt, brood, diepvriespizza, koeken en repen, borrelnootjes, dressing en sausjes, fruit uit blik enz.
  • Wees voorzichtig met smoothies waar veel fruit in zit: fruit met veel fructose is onder andere: druiven, peer en ananas. Met het drinken van een smoothie kun je veel fructose binnenkrijgen.
  • Vermijd linolzuur zoveel mogelijk: linolzuur is aanwezig in voedingsmiddelen zoals granen, plantaardige oliën, margarines en diersoorten die gevoed zijn met granen en weinig beweging hebben gehad.
  • Eet voldoende vezels: dit is belangrijk voor de ontgiftingscapaciteit van de lever
  • Kies voor biologisch: biologische groenten en fruit bevatten salvestrerolen. Salvesterolen helpen om de insulinegevoeligheid van de lever te ondersteunen.
  • Voeg regelmatig knoflook en gember toe aan je voeding: knoflook en gember helpen de leverstructuur te regenereren.
  • Eet voeding rijk aan choline: eieren, vlees, lever, gevogelte, vis, soja, tarwekiemen, biergist, lecithine, granen, peulvruchten, noten, fruit, groenten (koolsoorten) en zuivel.
  • Eet voeding rijk aan antioxidanten: maakt radicalen onschadelijk. Vitamine C en vitamine E bevatten veel antioxidanten. Vitamine C zit onder andere in peterselie, paprika, spruitjes en zwarte bessen. Vitamine E kan het beste uit meervoudig onverzadigde oliën, zaden, noten en granen gehaald worden.
  • Zorg voor de inname van voldoende B-vitamines: vitamine B6, B11 en B12 zijn belangrijk voor de methylatiecyclus.
  • Drink geen alcohol: alcohol wordt in de lever afgebroken. Het drinken van teveel alcohol zorgt voor vervetting van de lever.
  • Zorg voor een goed bioritme: een goed bioritme helpt de lever om ´s nachts goed te herstellen
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Leververvetting zorgt niet altijd voor duidelijke klachten en wordt daarom pas laat of bij toeval ontdekt. Wanneer een arts leververvetting vermoedt, wordt bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek gedaan. Bij twijfel wordt gekeken naar de leververvetting met behulp van:

  • Een echografie
  • Een fibroscan
  • Een leverpunctie of leverbiopsie
Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Mariadistel
50 – 200 mg per dag
Ondersteunt de ontgiftende functie van de lever | Verhoogt de glutathionspiegel en glutathion peroxidase | Silymarine is het actieve bestanddeel in de mariadistel, hoe hoger dit percentage, hoe krachtiger de werkzaamheid
Artisjok (Cynara scolymus)
300 – 500 mg per dag
Beschermt de lever en levercellen | Kan mogelijk levercellen regenereren
S-Acetyl-L-Glutathion
100 – 300 mg per dag 
Krachtige antioxidant | Lichaamseigen krachtigste ontgifter | Is betrokken bij weefselherstel
Alfa-liponzuur
300 mg per dag
Vermindert de leverbelasting | Heeft anti-oxidatieve eigenschappen | Heeft het vermogen zware metalen te binden
Vitamine C (Calcium/magnesiumascorbaat)
500 – 2500 mg per dag
Versnelt de detoxificatie van alcohol
Acetyl L-Carnitine
1500 - 2000 mg per dag
Verbetert het energiemetabolisme | Vermindert oxidatieve stress en chronische vermoeidheid
Betaïne hydrochloride (HCL)
tot 20 gram per dag
Leverbeschermer | Ondersteunt bij de vetstofwisseling door de lever | Verbetert homocysteïnegehalte | In te zetten bij niet-alcoholische leververvetting
Kurkuma
80 – 240 mg per dag
Beschermt tegen toxische effecten van alcohol
Spirulina
3 - 8 gram per dag
Heeft een leverbeschermende werking
Choline
400 mg per dag
Remt de genetische gevoeligheid voor leververvetting
Vitamine E
100 - 600 mg per dag
Verbetert de leverenzymen | In te zetten bij niet alcoholische leververvetting
Saffraan
20 - 100 mg per dag
Heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen | Heeft een leverbeschermend effect bij NASH
Q10 (Ubiquinol)
100 - 200 mg per dag
Is een krachtige antioxidant | Ondersteunt de celkwaliteit | Een combinatie van omega-3-vetzuren met co-enzym Q10 verbetert de leverenzym-activiteit
Resveratrol
250 - 500 mg per dag
Krachtige antioxidant
Astaxanthine
1 x daags 4 – 18 mg
Vermindert oxidatieve stress, ontstekingen en lipideperoxidate in de lever | Verbetert glucose- en lipidenstofwisseling
Behandeling
Referenties
  1. Osna, N. A., Donohue, T. M., Jr, & Kharbanda, K. K. (2017). Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management. Alcohol research : current reviews38(2), 147–161.
  2. Jensen, Thomas, et al. “Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease.” Journal of hepatology 68.5 (2018): 1063-1075
  3. Pour, F. K., Aryaeian, N., Mokhtare, M., Mirnasrollahi Parsa, R. S., Jannani, L., Agah, S., … & Moradi, N. (2020). The effect of saffron supplementation on some inflammatory and oxidative markers, leptin, adiponectin, and body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A double‐blind randomized clinical trial. Phytotherapy Research, 34(12), 3367-3378.
  4. Parsi, A., Torkashvand, M., Hajiani, E., Rahimlou, M., & Sadeghi, N. (2020). The effects of crocus sativus extract on serum lipid profile and liver enzymes in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A randomized placebo-controlled study. Obesity Medicine, 17, 100165.
  5. Abdelmalek, M. F., Sanderson, S. O., Angulo, P., Soldevila‐Pico, C., Liu, C., Peter, J., … & Lindor, K. D. (2009). Betaine for nonalcoholic fatty liver disease: results of a randomized placebo‐controlled trial. Hepatology50(6), 1818-1826.
  6. Patrick, L. (2002). Nonalcoholic fatty liver disease: relationship to insulin sensitivity and oxidative stress. Treatment spproaches using vitamin E, magnesium, and betaine.(Fatty Liver). Alternative medicine review7(4), 276-292.
  7. Kathirvel, E., Morgan, K., Nandgiri, G., Sandoval, B. C., Caudill, M. A., Bottiglieri, T., … & Morgan, T. R. (2010). Betaine improves nonalcoholic fatty liver and associated hepatic insulin resistance: a potential mechanism for hepatoprotection by betaine. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology299(5), G1068-G1077.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten