Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Nagelproblemen

In het kort
 • Een nagel is de harde bescherming op de bovenzijde van een vingertop of teen waar het functioneert als beschermlaag van de zenuwuiteinden waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt.
 • Kenmerken van nagelproblemen (onychopathie) zijn o.a.: kalk- en schimmel nagel, ingegroeide nagel, ontstoken nagelriem, broze nagels, gespleten nagels, loslatende nagel.
 • Nagels bestaan uit het opbouwende eiwit keratine dat alle voedingsstoffen opneemt.
 • Door nagelproblemen kan het nagelbed beschadigd worden.
 • Behandeling van nagelproblemen met o.a.: Biotine, MSM, Silicium, Vitamine C en Zink.
In het kort

Wat zijn nagelproblemen?

Nagels zijn de harde beschermlaag op de bovenzijde van een vinger of teen. Ze beschermen de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers en tenen waardoor eeltvorming voorkomen wordt. De nagels van de mens groeien ongeveer 0,1 mm per dag, bij mannen gaat dit iets sneller dan bij vrouwen. Het volledig laten aangroeien van een nieuwe nagel duurt ongeveer 6 tot 8 maanden, voor teennagels tot wel 18 maanden.

Nagels zijn opgebouwd uit het eiwit keratine. Dit eiwit neemt alle voedingsstoffen op en houdt naast vocht ook vet vast in de nagel. Door keratine beschikt de nagel over veerkracht en stevigheid. Bij een storing van de keratine synthese vermindert het groeipercentage van de nagels en vertonen ze matheid en strepen. Bovendien zullen de nagels sneller barsten.

Silicium is één van de meest aanwezige mineralen in de nagels en beschermt de structuur gevende eiwitten zoals keratine. Een tekort aan silicium resulteert vaak in dunne en broze nagels. De demineralisatie van de nagels wordt gevolgd door botontkalking. Bij de vrouw komt dit op gang na het veertigste levensjaar. Broze nagels is één van de eerste tekenen van een verstoring van het calciumgehalte en een gebrek aan silicium. Dit wordt veelal geconstateerd bij patiënten met degeneratieve ziekten als osteoporose, artritis en arteriosclerose.

Ondanks dat kalk- en schimmelnagels (onychomycose) er vergelijkbaar uitzien zijn ze niet hetzelfde. Bij een kalknagel is het weefsel onder de nagel beschadigd waardoor de nagel niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien. Hierdoor krijgt de nagel een dik en brokkelig uiterlijk met een gele of bruine kleur. Een schimmelnagel ontstaat wanneer de aanwezige bacteriën op onze huid en nagels zijn doorgedrongen tot huid of nagel.

Ingegroeide nagels zijn te herkennen aan de nagelrand die de huid ingroeit en aan de omringende huid die zwelt en rood kleurt. Dit gebeurt veelal bij de teennagels. Ingegroeide teennagels ontstaan door het verkeerd of te kort afknippen van de nagels. Om dit voorkomen is het zaak om de nagels recht en niet te kort af te knippen.

Een ontstoken nagelriem (paronychia) is te herkennen aan de pijnlijke, dikke, roodgekleurde omringde huid. Door het terugduwen van de nagelriem kan de huid beschadigen waardoor een bacterie vrij spel krijgt om de huid te betreden. Hierdoor ontstaat een nagelriemontsteking.

Broze nagels kenmerken zich door droogte en beschadigingen door het verlies van flexibiliteit. Droge of broze nagels ontstaan door het (te)vaak wassen van de handen en het gebruik van zeep waardoor de nagels het waterbindend vermogen verliezen en uitdrogen.

Bij gespleten nagels vormt er vaak een splijting over de breedte van de nagels. Door een ijzergebrek of het gebruik van bepaalde soorten nagellak of nagellak remover kunnen gespleten nagels ontstaan.

Wanneer er sprake is van een loslatende nagel (onycholyse) laat de nagel los van het zogenoemde nagelbed (het weefsel onder en achter de nagel). Een uit zichzelf loslatende nagel komt geregeld voor.

Wat zijn nagelproblemen?

Symptomen

 • Kalk- of schimmelnagels
 • Ingegroeide teennagels
 • Nagelontsteking ontstoken nagelriem
 • Brokkelige nagels
 • Gespleten nagels
 • Loslatende nagel
Symptomen

Oorzaken

De oorzaak van nagelproblemen vinden we in een onregelmatig voeding- en slaappatroon. Daarnaast kan het veelvuldig wassen van de handen de nagels uitdrogen door het teveel aan vocht dat ze opnemen. Ook voeding is een belangrijke factor. Mensen met zwakke nagels hebben vaak een tekort aan biotine (vitamine B8), ijzer, zink en silicium. Deze vitamines en mineralen vinden we in zuivel, vis, vlees, eieren, noten, groente en fruit.

Oorzaken

Voedingsadviezen

Neem siliciumrijke voeding zoals heermoes, brandnetel en gierst. Daarnaast is het van belang om zo gevarieerd mogelijk te eten. Dit houdt in: voldoende groente, fruit, vis, vlees, zuivel en eieren.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Voorkom broze en splijtende nagels door ze niet teveel in aanraking te laten komen met vocht. Hierdoor drogen de nagels uit. Het is daarom van belang om schoonmaakmiddelen te mijden en zoveel mogelijk met handschoenen schoon te maken.

Kalk- en schimmelnagels kunnen voorkomen worden door goed op hygiëne te letten. Hierbij is het van belang om na het douchen goed te drogen, regelmatig schone sokken te dragen en van schoenen te wisselen.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Biotine
1 x daags 150 µg
Biotine verbetert de dikte en sterkte van dunne en broze nagels
IJzer
1 x daags 7 mg (mannen) 1 x daags 15 mg (vrouwen)
IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes | Is goed voor normaal zuurstoftransport in het lichaam | Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
MSM (Methylsulfonylmethaan)
1000 – 3000 mg per dag
Bevat zwavel wat bijdraagt aan de aanmaak van collageen en keratine
Silicium
1 x daags 20 ml
Silicium versterkt structuur gevende eiwitten zoals keratine
Vitamine C (Als calcium/magnesium ascorbaat)
500 – 2000 mg per dag
Bevordert het collageen en de ijzeropname
Vitamine D
1 x daags 25 – 75 mcg
Bevordert de calciumopname | Voorkomt een vitamine D tekort
Zink
1 x daags 15 – 30 mg
Voor het behoud van gezonde nagels
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten