Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

SIBO

Wat is SIBO?

SIBO staat voor “Small Intestinal Bacterial Overgrowth”; een bacterie-overgroei in de dunne darm. Bacteriën komen in het spijsverteringskanaal voor. Echter in een gezond systeem is er een lage concentratie in de dunne darm en een hoge concentratie in de dikke darm. In de dunne darm wordt namelijk het voedsel verteerd. De bacteriën die geassocieerd worden met SIBO consumeert eigenlijk een deel van de voedingsmiddelen en voedingsstoffen, wat leidt tot onaangename symptomen, waaronder gas, opgeblazen gevoel en buikpijn, soms ook constipatie afgewisseld met diarree, brandend maagzuur of reflux en voedselovergevoeligheid (o.a. van gluten, zuivel, lactose en fructose).

Wat is SIBO?

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken moeten gezocht worden in een verstoorde en/of vertraagde darmperistaltiek, een tekort aan maagzuur of gal, operatie aan maag-darmkanaal en/of het gebruik van maagzuurremmende of bindende medicijnen. Door het gebruik van maagzuurremmers kan het darmmicrobioom enorm negatief beïnvloed worden. Mensen die deze middelen slikken hebben vaker last van bacteriën.

Oorzaken

Opmerkingen

SIBO kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Het is essentieel om zo snel mogelijk de bacteriële overgroei kwijt te raken. Essentiële voedingsstoffen, eiwitten, koolhydraten en vetten worden niet goed geabsorbeerd, waardoor tekortkomingen ontstaan. IJzertekort, vitamine B12-deficiëntie, calciumtekort en tekortkomingen in de vetoplosbare vitamines – vitamine A-deficiëntie, vitamine D-deficiëntie, vitamine E-deficiëntie en vitamine K tekort kunnen makkelijk ontstaan door een SIBO. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot neurologische problemen, gevoelloosheid of tinteling in extremiteiten, bloedarmoede, geelzucht, afname in cognitieve functie, geheugenverlies, vermoeidheid, zwakte, afasie en zelfs paranoia en meer.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Betaïne hydrochloride (HCL) (Met pepsine)
1 tot 6 tabletten bij een vet- en of eiwitrijke maaltijd, start altijd met 1 tablet en zoek naar de juiste dosering
Bij een tekort aan maagzuur en verteringscapaciteit
Knoflook (Knoflook)
2 x daags 250 mg
Doodt bacteriën in de dunne darm
Oregano (Wilde marjolein)
2 x daags 250 mg
Doodt bacteriën in de dunne darm
Canadese geelwortel (Extract 5:1 (berberine))
2 x daags 100 mg
Heeft anti bacteriële activiteit
Gember
2 x daags 50 mg
Heeft anti-bacteriële eigenschap en beschermt maag- en darmslijmvlies
Vitamine B12 (Methylcobalamine en dibencozide co-enzym B12 adenosylcobalamine)
1 x daags 3000 µg methylcobalamine en 3000 µg adenosylcobalamine
Beide vormen van B12 in één smelttablet biedt uitkomst om een tekort aan B12 op te heffen
Pancreatine (En andere spijsverteringsenzymen)
3 x daags 300 mg
Helpt de pancreas en het verbeteren van de spijsvertering
Probiotica
1 x daags 2 x 10⁹ kve (cfu)
Bevordert een gezonde darmflora, sachet oplossen in lauw warm water, 10 minuten laten staan en opdrinken
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten