Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Tendinitis (peesontsteking)

In het kort
 • Tendinitis is een ontsteking van de pezen die kan optreden in verschillende delen van het lichaam.
 • De belangrijkste symptomen van tendinitis zijn pijn, zwelling, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid in het aangedane gebied.
 • Tendinitis kan worden veroorzaakt door overbelasting van de pezen, bijvoorbeeld door herhaalde bewegingen of door te zware belasting. Ook leeftijd, slechte houding en bepaalde medische aandoeningen kunnen een rol spelen.
 • Bij tendinitis is het belangrijk om de belasting van de aangedane pees te verminderen om verdere irritatie te voorkomen. Verder kan het helpen om de aangedane plek te koelen, ontstekingsremmende medicatie te nemen en oefeningen te doen om de spieren rondom de aangedane pees te versterken.
 • Behandeling bij tendinitis bestaat uit onder andere astaxanthine, omega-3 vetzuren, MSM, kurkuma, vitamine C en vitamine D.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
In het kort

Wat is tendinitis (peesontsteking)?

Tendinitis, ook wel peesontsteking genoemd, is een aandoening waarbij de pezen ontstoken raken door overbelasting of herhaalde bewegingen. Pezen zijn de structuren die de spieren met de botten verbinden en zorgen voor beweging van het lichaam. Tendinitis kan voorkomen in verschillende delen van het lichaam, zoals de schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel.

Tendinitis ontstaat meestal door een combinatie van factoren, zoals overmatige belasting van de pezen, een slechte houding, vermoeidheid van de spieren en bepaalde medische aandoeningen. Overmatige belasting van de pezen kan optreden bij sporten zoals tennis, golf en hardlopen, maar ook bij dagelijkse activiteiten zoals typen, tuinieren en tillen.

Er zijn verschillende vormen van tendinitis die kunnen voorkomen, afhankelijk van de locatie van de ontstoken pees. Enkele voorbeelden zijn:

 • Achilles tendinitis: ontsteking van de pees die de kuitspieren verbindt met de hiel.
 • Tenniselleboog of epicondylitis lateralis: ontsteking van de pezen die de onderarmspieren verbinden met de buitenste elleboog.
 • Golferselleboog of epicondylitis medialis: ontsteking van de pezen die de onderarmspieren verbinden met de binnenste elleboog.
 • Rotator cuff tendinitis: ontsteking van de pezen en spieren die de schoudergewrichten ondersteunen.
 • Bicipitale tendinitis: ontsteking van de pees die de bicepspier verbindt met de schouder.
 • Patellartendinitis of jumpers knee: ontsteking van de pees die de knieschijf verbindt met het scheenbeen.
 • De Quervain tendinitis: ontsteking van de pezen in de pols.

Het is belangrijk om tendinitis tijdig te behandelen om verdere schade te voorkomen en de pijn te verminderen. Door de belasting op de aangedane pees te verminderen en voedingsstoffen te gebruiken die bijdragen aan het herstel van bindweefsel, kan de behandeling van tendinitis succesvol zijn en kunnen complicaties worden voorkomen.

Wat is tendinitis (peesontsteking)?

Interesse in een orthomoleculaire opleiding?

Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Symptomen

De symptomen van tendinitis kunnen variëren afhankelijk van welke pees is aangetast en hoe ernstig de ontsteking is. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van tendinitis:

 • Pijn: pijn is vaak het eerste symptoom van tendinitis. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan aanwezig zijn tijdens beweging of in rust.
 • Zwelling: de aangedane pees kan opzwellen als gevolg van de ontsteking.
 • Stijfheid: stijfheid in het aangedane gebied kan optreden, vooral na periodes van inactiviteit.
 • Verminderde bewegingsvrijheid: door de pijn en stijfheid kan de bewegingsvrijheid van het aangedane lichaamsdeel beperkt zijn.
 • Krachtsverlies: in sommige gevallen kan krachtsverlies optreden in het aangedane lichaamsdeel, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking van de pezen die verantwoordelijk zijn voor het bewegen van de arm of het been.
 • Warmte: het aangedane gebied kan warm aanvoelen als gevolg van de ontsteking.
 • Roodheid: de huid rondom het aangedane gebied kan rood worden als gevolg van de ontsteking.
 • Kraakgeluiden: soms kunnen kraakgeluiden of krakende sensaties worden waargenomen wanneer de aangedane pees wordt bewogen.
 • Gevoeligheid: de aangedane pees kan gevoelig zijn bij aanraking of druk.
 • Pijn bij inspanning: de pijn kan verergeren bij beweging en kan bijvoorbeeld optreden bij het tillen van voorwerpen, sporten of andere fysieke activiteiten.
Symptomen

Oorzaken

Er zijn enkele mogelijke oorzaken van tendinitis:

 • Overbelasting: tendinitis wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de pezen, wat kan optreden bij herhaalde bewegingen of bij te zware belasting. Sporters, mensen die zware fysieke arbeid verrichten en mensen die langdurig dezelfde bewegingen maken, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van tendinitis.
 • Leeftijd: naarmate mensen ouder worden, neemt de elasticiteit en kracht van de pezen af, waardoor ze kwetsbaarder worden voor blessures en ontstekingen. Hierdoor komt tendinitis vaker voor bij oudere mensen.
 • Slechte houding: een slechte houding kan leiden tot overbelasting van bepaalde pezen en kan de kans op tendinitis vergroten.
 • Trauma: een acute verwonding, zoals een val of een stoot, kan tendinitis veroorzaken.
 • Bepaalde medische aandoeningen: sommige medische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht, diabetes en schildklieraandoeningen, kunnen het risico op tendinitis verhogen.
 • Medicijnen: bepaalde medicijnen, zoals fluoroquinolonen (een soort antibioticum) en corticosteroïden, kunnen tendinitis veroorzaken of het risico op het ontwikkelen van tendinitis verhogen.
Oorzaken

Voedingsadviezen

Het volgen van een gezond dieet en levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam en het bevorderen van het herstel van de pezen.

 • Eet een dieet dat rijk is aan anti-inflammatoire voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en vis.
 • Vermijd voedingsmiddelen die bekend staan om hun ontstekingsbevorderende eigenschappen, zoals geraffineerde suikers, transvetten, rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen.
 • Eet eiwitrijke voedingsmiddelen: eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en reparatie van de spieren en pezen. Het is aanbevolen om voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, zoals mager vlees, gevogelte, vis, eieren, peulvruchten, noten en zaden.
 • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium: magnesium is belangrijk voor de gezondheid van de spieren en pezen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere amandelen, spinazie, avocado, bananen en bruine rijst.
 • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen en de bloedstroom naar de pezen te verbeteren.
 • Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik, omdat deze gewoonten ontstekingen in het lichaam kunnen bevorderen.
 • Zorg voor voldoende slaap en beperk stress, omdat dit kan bijdragen aan het herstel van de pezen.
 • Beperk cafeïne: dit kan bij sommige mensen ontstekingen verergeren. Als je last hebt van tendinitis, is het aan te raden om cafeïne te beperken of helemaal te vermijden.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Als tendinitis niet wordt behandeld, kan het leiden tot chronische pijn en verminderde functionaliteit van het aangedane lichaamsdeel. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het voorkomen van tendinitis en het bevorderen van het herstelproces. Het is echter belangrijk om overbelasting te voorkomen en de intensiteit en duur van de oefeningen geleidelijk op te bouwen.

Rust en immobilisatie van het aangedane lichaamsdeel kan helpen bij het verminderen van de ontsteking en pijn bij tendinitis. Het is echter belangrijk om niet te lang stil te zitten of het aangedane lichaamsdeel te immobiliseren, omdat dit kan leiden tot stijfheid en zwakte.

Reguliere behandeling van tendinitis kan onder meer bestaan uit fysiotherapie, medicatie, corticosteroïde-injecties en in sommige gevallen operaties. Aanvullende behandelingen zoals acupunctuur, massage en chiropractie kunnen ook helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking bij tendinitis, maar het is belangrijk om deze behandelingen alleen te laten uitvoeren door gekwalificeerde professionals. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen bij de eerste tekenen van tendinitis om verdere schade te voorkomen en het herstelproces te bevorderen.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Omega 3 vetzuren
2-3 x daags 1000 mg TG (EPA en DHA)
Helpen bij het verminderen van ontstekingen
Astaxanthine
1 x daags 4-18 mg
Heeft een ontstekingsremmend effect
Vitamine C
1 x daags 2000-3000 mg
Antioxidant die betrokken is bij de vorming van collageen, een eiwit dat nodig is voor het herstel van de pezen
Vitamine D
1 x daags 25 mcg
Belangrijk voor de gezondheid van botten en pezen.
Zink
1 x daags 20-40 mg
Betrokken is bij de vorming van collageen en het herstel van de pezen.
Magnesium
2 x daags 100-200 mg
Belangrijk voor de spierfunctie en kan helpen bij het voorkomen van spierkrampen en spasmen die kunnen optreden als gevolg van tendinitis.
Collageen peptiden (type I)
1 x daags 10 mg
Rol bij de structuur en sterkte van de pezen, omdat het zorgt voor de binding tussen de vezels in de pees. Bij tendinitis kan de structuur van de pezen verzwakken, wat kan leiden tot een vermindering van collageenproductie en sterkte van de pezen.
MSM
1-3 x daags 1000 mg
Kan ontstekingen en pijn verminderen, en het bijdragen aan het herstel van de beschadigde pezen.
Kurkuma
1 x daags 1000-2000 mg
Kan ontstekingen in het lichaam verminderen door de productie van ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokines te remmen.
Glucosamine
1500-1750 mg per dag
Vermindert pijn en ontsteking in de pezen
Chondroïtine
1250-1500 mg per dag
Vermindert pijn en ontsteking in de pezen
Palmitoylethanolamide PEA
1-4 x daags 400 mg
Natuurlijke pijnstilling
CBD
5–35 mg per dag
Kan pijn en ontsteking verminderen
Vitamine E
100–200 mg-TE per dag
Vermindert oxidatieve stress in de pezen, wat kan bijdragen aan ontsteking en schade aan de pees
Silicium
1 x daags 50 – 100 mg elementair silicium, in te nemen op de nuchtere maag
Stimuleert de aanmaak van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de opbouw van gezonde pezen en bindweefsel
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten