Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Verlaagd libido (vrouwen)

In het kort
 • Een laag libido betekent een verminderde behoefte aan seks.
 • Hormonen hebben een grote impact op het libido en kunnen de drang naak seks verhogen of verlagen.
 • De hormonen die een grote rol spelen bij het libido zijn testosteron en oestrogeen.
 • Mogelijke oorzaken van een hormonale disbalans met als gevolg een laag libido zijn de overgang, de anticonceptiepil en darmklachten.
 • Het libido verhogen doe je onder andere met: rhodiola, ashwagandha, shatavari en saffraan.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
In het kort

Wat is verlaagd libido (vrouwen)?

Een verlaagd libido betekent dat er een verminderde behoefte is aan seks. De oorzaken van een laag libido zijn uiteenlopend. De oorzaak kan mentaal of fysiek zijn. De lichamelijke oorzaak ligt vaak in een verstoorde hormoonbalans. Hormonen hebben een enorme impact op het libido en kunnen de drang naak seks verhogen of verlagen, onafhankelijk van wat we bewust willen. De hormonen die een grote rol spelen bij het libido zijn

Testosteron: dit hormoon wordt in de eierstokken en bijnieren gemaakt, heeft (ook voor vrouwen) veel belangrijke functies en speelt onder andere een belangrijke rol bij het libido, onze competitieve drang, spieropbouw en zelfvertrouwen.

Minder testosteron kan zorgen voor een lager libido. Oorzaken van te weinig testosteron zijn bijvoorbeeld:

 • Stress: chronische stress heeft een nadelig effect op de aanmaak van dopamine. Dopamine moet in balans zijn met prolactine. Te weinig dopamine zorgt dus voor relatief méér prolactine. Prolactine remt de aanmaak van testosteron.
 • Zwangerschap: prolactine stijgt vroeg in de zwangerschap. Door het stijgen van onder andere oestrogeen en progesteron wordt de aanmaak van prolactine steeds meer onderdrukt. Aan het einde van de zwangerschap dalen de onderdrukkende hormonen en stijgt de hoeveelheid prolactine weer.
 • De anticonceptiepil: de aanmaak van testosteron wordt gestimuleerd door het hypofysehormoon LH. Dit is het hormoon dat een piek kent tijdens de ovulatie. De pil onderdrukt de ovulatie en dus ook extra aanmaak van testosteron.

Oestrogeen: dit hormoon speelt een belangrijke rol bij alle processen rondom de menstruatie, zwangerschap en de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken. Problemen in de oestrogeenlevels kunnen leiden tot een laag libido. Dit heeft te maken met de disbalans tussen oestrogeen en progesteron: teveel oestrogeen leidt tot te weinig progesteron en dit heeft een lager libido als resultaat. Progesteron is ook nog de voorloper voor de productie van testosteron.

Ook dopamine en serotonine lijken een belangrijke rol te spelen in seksueel gedrag.1

Oorzaken van oestrogeen dominantie zijn bijvoorbeeld:

 • Overgewicht: vetcellen zetten testosteron om naar oestrogeen. Hoe meer vetcellen er zijn, hoe meer oestrogeen er aangemaakt wordt.
 • De overgang: tijdens de overgang daalt oestrogeen, maar progesteron nog Dit zorgt voor een disbalans.
Wat is verlaagd libido (vrouwen)?

Symptomen

De behoefte aan seks bij een gezond libido verschilt per persoon. Een lager libido is te herkennen aan een sterk verminderde behoefte aan seks, ten opzichte van de periode ervoor.

Symptomen

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van een hormonale disbalans met als gevolg een verlaagd libido zijn:

Oorzaken

Voedingsadviezen

Voedingsadviezen om de hormoonbalans te herstellen en het libido te verhogen zijn:

 • Eet veel groenten, met name kruisbloemige soorten, zoals aan bloemkool, broccoli, boerenkool, spruitjes, witte kool, rode kool, tuinkers en radijs.
 • Kies ook voor groene groenten. Chlorofyl in deze groenten helpt je lever bij het afvoeren van xeno-oestrogenen.
 • Drink zo min mogelijk alcohol. Alcohol verhoogt de oestrogeenproductie.
 • Vermijd xeno-oestogenen zoveel mogelijk: dit zijn stoffen met dezelfde werking als oestrogenen, maar dan sterker. Xeno-oestrogenen zitten bijvoorbeeld in plastic, medicijnen, bestrijdingsmiddelen en kleur- en zoetstoffen. Maar ook in allerlei verzorgingsproducten en parfums.
 • Beperk het eten van snelle suikers. Deze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit.
 • Eet voldoende gezonde vetten. Gezonde vetten zitten onder andere in vette vis, avocado en olijfolie.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Een laag libido kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is. Dit is vaak een combinatie van emotionele en fysieke problemen. De aanpak om het libido van de vrouw verhogen zal daarom bij elke vrouw anders zijn.

Het komt ook vaak voor dat een verminderd seksueel verlangen leidt tot andere fysieke en emotionele bijwerkingen, zoals relatieproblemen, stress en depressie.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Rhodiola
100-500 mg per dag
Verbetert stressgerelateerde seksuele disfunctie
Ashwagandha (extract)
300 - 600 mg per dag
Verhoogt het testosterongehalte
Saffraan
20 – 100 gram per dag
Verbetert de bloedcirculatie waardoor opwinding makkelijker kan ontstaan
5-HTP
50 – 400 mg per dag
Directe voorloper van serotonine | Een serotonine tekort kan zorgen voor een verlaagd libido
Omega 3 vetzuren
2 -3 x daags 1000 mg (EPA en DHA)
Testosteron wordt gemaakt uit cholesterol | Omega-3 vetzuren zijn goed voor het cholesterolgehalte in het bloed
Maca (extract)
1 tot 2 x daags 500 mg
Voorlopig onderzoekt toont aan dat maca de seksuele activiteit verhoogt en erectiestoornissen lijkt te corrigeren
Shatavari (Asparagus Racemosus)
500 - 1000 mg per dag
Verbetert een hormonale disbalans4
Behandeling
Referenties
 1. Calabrò, Rocco S., et al. “Neuroanatomy and function of human sexual behavior: A neglected or unknown issue?.” Brain and behavior12 (2019): e01389.
 2. Cicero, A. F., Bandieri, E., and Arletti, R. Lepidium meyenii Walp. improves sexual behaviour in male rats independently from its action on spontaneous locomotor activity. J Ethnopharmacol. 2001;75(2-3):225-229.
 3. Cicero, A. F., Piacente, S., Plaza, A., Sala, E., Arletti, R., and Pizza, C. Hexanic Maca extract improves rat sexual performance more effectively than methanolic and chloroformic Maca extracts. Andrologia 2002;34(3):177-179.
 4. Pandey, Ajai K., et al. “Impact of stress on female reproductive health disorders: Possible beneficial effects of shatavari (Asparagus racemosus).” Biomedicine & Pharmacotherapy 103 (2018): 46-49.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten