Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Ziekte van Parkinson

Wat is Ziekte van Parkinson?

Parkinson ontstaat door het langzaam afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen. Deze zenuwcellen produceren de boodschapperstof dopamine. Er ontstaat oxidatieve stress door disfunctie van de mitochondriën in de hersencellen. Het gevolg is het afsterven van zenuwweefsel. Tot nu zijn er alleen medicijnen die de symptomen van deze ziekte tijdelijk verminderen. De diagnose is voor de arts niet gemakkelijk te stellen, temeer omdat ook andere ziektebeelden parkinson-achtige verschijnselen kennen.
De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben. De ziekte is een neurologische aandoening.

Mucuna Pruriens en de ziekte van Parkinson

De belangrijkste toepassing van de Mucuna pruriens is de ziekte van Parkinson (clickable). Verschillende studies bevestigen het gunstige effect van een mucuna-extract op neurodegeneratie, en dan met name op dopaminerge circuits betrokken bij het nigrostriatale systeem, dat onze bewegingen en motoriek reguleert.

Het onvoldoende functioneren van mitochondriën door een overschot aan vrije radicalen is waarschijnlijk de fundering voor progressieve degeneratie van het nigrostriatale systeem. Hierbij remmen mucuna extracten mogelijk de progressie van de ziekte van Parkinson(clickable), in eerste instantie omdat fluweelboon extracten rijke bronnen van natuurlijk l-dopa zijn. Maar naast de verhoging van l-dopa, bleken mucuna extracten effect te hebben op meerdere neurotransmitters. Uit dieronderzoek blijkt namelijk dat de waarden van de neurotransmitters; dopamine, serotonine en noradrenaline in het brein eveneens significant stegen.

Bovendien versterkt mucuna de opname en werking van synthetische l-dopa, vaak ingezet bij het bestrijden van Parkinson. Daarom worden fluweelboon extracten in toenemende mate gezien als alternatief voor synthetische levodopa. Mucuna extracten zijn sterker, langer effectief, werken sneller en hebben beduidend minder bijwerkingen dan synthetische l-dopa.

Wat is Ziekte van Parkinson?

Symptomen

Eén van de kenmerken van de ziekte van Parkinson is tremor. Stramme bewegingen, spierstijfheid en houdingsafwijkingen zijn de meest bekende symptomen van Parkinson.

Symptomen

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte is (nog) niet bekend. De aandoening kan erfelijk zijn.

Oorzaken

Voedingsadviezen

Belangrijk is de regulatie van de bloedsuiker. Voeding met voldoende aminozuren en B vitaminen om dopamine aan te maken. Voedselintoleranties moeten worden tegengegaan en de bekendste reactie bij Parkinson zijn zuivel en gluten. Vitamine B12, B6, foliumzuur, zink, magnesium, mangaan, ijzer, koper en vitamine C zijn nodig voor de aanmaak van dopamine.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Bij de ziekte van Parkinson is er een verminderd vermogen om via de lever gifstoffen af te breken. Door de gifstof in water oplosbaar te maken is zwavel en Acetyl-L-Glutathion nodig. Bij dit proces is B12, foliumzuur, B6 zink, koper en magnesium nodig.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Vitamine B3 (Niacinamide)
1 x daags 500 mg
Remt de verschijnselen bij Parkinson
Q10
1 x daags 500 mg
Remt vooral in de beginfase Parkinson af
Omega 3 vetzuren
1 - 2 x daags 1000 mg TG (EPA en DHA)
Ondersteunt de prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remmen de stoffen die neuronen beschadigen
Vitamine D
1 x daags 25 µg
Vaak tekort bij de ziekte van Parkinson
Vitamine B12 (Methylcobalamine)
1 x daags 3000 µg
Nodig voor de aanmaak van dopamine
Foliumzuur (In folaatvorm (5-MTHF))
1 x daags 400 µg
Ondersteunt de aanmaak van dopamine
Kurkuma (C3 complex)
3 x daags 650 mg
Ontgift en versterkt de lever, en beschermt zenuwweefsel tegen oxidatieschade
DPP-IV enzym (Biocore)
3 x daags 100 mg, een half uur voor de maaltijd
Mucuna pruriens
3-4 x daags 500 mg
Ondersteunt de motoriek door verbeterde aanmaak dopamine
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten