Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

De symptomen van de ziekte van Lyme

16 maart 2022
7 minuten leestijd
Forest walk and camping adventures

Dat de beet van een klein zwart beestje grote gevolgen kan hebben bewijst de ziekte van Lyme. Een tekenbeet doet geen pijn en zien we snel over het hoofd, maar door de beet kan de overdracht van de listige Borrelia bacterie plaatsvinden. In dit artikel lees je meer over de ziekte en de symptomen.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Gratis advies op maat

Wij bieden gratis advies op maat aan door onze orthomoleculair specialisten!

Advies op maat

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectie door de spirocheet-bacterie Borrelia. Het is de meest voorkomende, door teken overgedragen infectieziekte in Europa. Een teek is een spinachtig insect met een rond lijf en acht poten. Ze leven in de natuur en zijn vanaf de lente in groten getale aanwezig. In Europa vindt de overdracht van de bacterie veelal plaats door de de schapenteek Ixodes Ricinus.1

Hoewel een teek zich overal aan het menselijk lichaam kan hechten, vinden we ze vaak terug op plekken die moeilijk zichtbaar zijn zoals lies, oksel en hoofdhuid. In de meeste gevallen moet de teek 36 tot 48 uur vastzitten voordat er bacterie overdracht plaatsvindt.

Hoeveel mensen hebben de Ziekte van Lyme?

Elk jaar zijn ruim 1 miljoen mensen het slachtoffer van een tekenbeet. Van dit aantal krijgt ongeveer 2 op de 100 mensen de ziekte van Lyme, dat zijn zo’n 27.000 mensen per jaar. Ongeveer 1000 tot 2500 mensen houden langdurig klachten. Klachten bij de ziekte van Lyme zijn uiteenlopend. Daarnaast kunnen ze elkaar in willekeurige volgorde afwisselen en ook snel en raadselachtig van plaats veranderen (overspringen). Dit maakt herkenning bijzonder lastig. Hier gaan we later in dit artikel verder op in.

Hoewel de ziekte van Lyme niet besmettelijk is, zien we dat de meeste mensen besmet raken door onvolwassen teken, beter bekend als nimfen. Door de omvang van de teek in het nimfe-stadium (1-1,5 mm) zien we ze sneller over het hoofd. Volwassen teken vallen meer op en hebben daardoor een grotere kans om ontdekt en verwijderd te worden.

Tekenbeet behandeling

Er is in de literatuur nog geen consensus over de manier waarop een teek het best verwijderd kan worden. Een algemeen advies is om met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid te komen en de teek recht naar buiten trekken om te voorkomen dat er monddelen achterblijven.4

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Tekenbeet symptomen

In 50 procent van de gevallen ontstaat 5 tot 7 dagen na de beet een huidinfectie om de tekenbeet heen. Deze huiduitslag – Erythema Migrans, of ‘bulls eye rash’ – kan een omvang van 50 cm bereiken en is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam. De uitslag jeukt meestal niet, maar kan wel klachten geven. Wanneer je de beet in deze eerste fase niet behandelt blijft de uitslag 2 tot 3 weken zichtbaar.3

Naast de huiduitslag kunnen klachten ontstaan zoals milde koorts, hoofdpijn, moeheid, lusteloosheid, een stijve nek en keelpijn. Deze klachten verdwijnen als de behandeling met antibiotica of kruiden succesvol is.

De kracht van een gezond immuunsysteem

Wanneer een besmetting in een infectie verandert, spreken we van de ziekte van Lyme. Opvallend genoeg gebeurt dit in lang niet alle gevallen. Heb je een sterk immuunsysteem? Dan hebben de bacteriën weinig kans om zich uit te breiden en tot een infectie uit te groeien. De bacteriën sterven óf blijven slechts in een onschadelijk klein aantal aanwezig. Het is wel mogelijk dat de bacteriën jaren later alsnog actief worden en een infectie veroorzaken.

Ziekte van Lyme symptomen:  3 fases

Het verloop van de ziekte is in te delen in drie fases waarbij de symptomen afhankelijk zijn van de fase waarin de ziekte zich bevindt. Aangezien er nog geen ziekte van Lyme test voldoende betrouwbaar is, moeten we de symptomen meenemen in het stellen van de diagnose.

Fase I

Dit is de beginfase van de ziekte en start met de beet van een teek die de spirocheet-bacterie Borrelia bij zich draagt. Een teek bijt zich vast in de huid en zuigt bloed op. Het is belangrijk om een gevonden teek zo snel en volledig mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans dat de Borrelia bacterie wordt overgedragen.

Fase 2

Bij onvoldoende behandeling in fase 1 vestigt de bacterie zich in alle soorten weefsels en organen, waardoor het immuunsysteem verzwakt. Er ontstaan klachten zoals: spierpijn, gewrichtsontstekingen, overspringende en rondwandelende pijnen, tintelingen en branderige plekken.5 Bij ongeveer 20% van de mensen raakt het centrale zenuwstelsel betrokken waarbij ook een hersenvliesontsteking tot de mogelijke gevolgen behoort.3

Fase 3

Wanneer er na één jaar nog steeds klachten zijn, spreken we van de chronische ziekte van Lyme. De klachten kunnen zich in willekeurige volgorde afwisselen en ook heel en raadselachtig van plaats veranderen (overspringen). In dit stadium zijn symptomen onder andere chronische pijn, vermoeidheid, neurocognitieve en gedragssymptomen, en verschillende neurologische en reumatologische klachten.6 Het belangrijkste kenmerk van Lyme in een laat stadium is artritis die de knie aantast.3

Ziekte van Lyme symptomen na jaren

Hoewel de ziekte van Lyme niet dodelijk is kan het in de loop der jaren de huid, het hart, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat aantasten.2 Een mogelijk gevolg is dat iemand niet meer kan lopen, praten, denken of altijd overal pijn ervaart.

Ziekte van Lyme behandeling

In een vroeg stadium en met de juiste antibiotica of kruiden is een infectie over het algemeen goed te behandelen. Een kruid dat kan helpen bij het herstellen van de ziekte van Lyme is Kaardebol.7 Dit kruid beschikt over de unieke capaciteit om de spirocheten te lokaliseren om ze vervolgens de bloedbaan in te sturen.7 Lees meer over Kaardebol in ons artikel Het kruid dat opgewassen is tegen Lyme?

Wanneer de diagnose later is gesteld kan de infectie zich onder andere in het weefsel nestelen wat het onbereikbaar maakt voor antibiotica. Een goede, persoonlijke behandeling van de ziekte van Lyme is dan ook van cruciaal belang. Het behandelplan is voortdurend aan aanpassing van het individu onderhevig en je moet rekening houden met het ziekteverloop en co-infecties.

Tot slot

Een beet van een teek heeft niet altijd een infectie tot gevolg. Wanneer er wél een infectie optreedt zijn de symptomen uiteenlopend. Een kenmerkend symptoom van de ziekte van Lyme in een vroeg stadium is huiduitslag rondom de beet. Wanneer dit niet duidelijk aanwezig is kan het herkennen van de ziekte lastig zijn. Dit komt omdat de symptomen die passen bij ziekte van Lyme vaag zijn, denk aan spierpijn en moeheid.

Het belangrijkste is om moeilijk zichtbare plekken zoals je lies, oksel en hoofdhuid regelmatig te controleren op een eventuele tekenbeet. Hoe klein en pijnloos de tekenbeet in het eerste stadium misschien lijkt, de gevolgen kunnen uitmonden in een onomkeerbare aandoeningen in de vorm van de ziekte van Lyme.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Marques, Adriana R. (2010). Lyme disease: a review. Current allergy and asthma reports, 10(1), 13-20.
  2. Kohlhepp, W., P. Oschmann, and H-G. (1989). Treatment of Lyme borreliosis. Journal of neurology, 236(8), 464-469.
  3. Skar GL, Simonsen KA. (2022) Lyme Disease. Treasure Island (FL) PMID.
  4. Pitches, D. W. (2006). Removal of ticks: a review of the literature. Weekly releases (1997–2007), 11(33), 3027.
  5. Russell, Amy L. Ross, et al. (2018). Lyme disease: diagnosis and management. Practical Neurology, 18(6), 455-464.
  6. Lantos, Paul M. (2015). Chronic lyme disease. Infectious Disease Clinics, 29(2), 325-340.
  7. Saar-Reismaa P, Bragina O, Kuhtinskaja M, Reile I, Laanet PR, Kulp M, Vaher M. (2022). Extraction and Fractionation of Bioactives from Dipsacus fullonum L. Leaves and Evaluation of Their Anti-Borrelia Activity. Pharmaceuticals (Basel), 15(1), 87.
Sluiten