Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Het kruid dat opgewassen is tegen Lyme?

12 november 2015
10 minuten leestijd
Kaardebol plantje
In het kort
 • Westerse kruidenkunde & Chinese geneeskunde
 • Werkzame stoffen in Kaardebol
 • Toepassing van Kaardebol als Lymekuur

Kaardebol behoort tot de kaardebolfamilie (Dipsacaceae, ook wel bekend als dipsacus). Het is een bloeiende plant, met lange, cilindervormige bloemen en gebogen schutbladeren die doornen bevatten. De plant groeit voornamelijk in Europa en delen van Azië, kan een hoogte van vijf meter bereiken, en draagt kleine vruchten die op noten lijken. Van de plant zijn het met name de wortels welke medicinaal gebruikt worden. De wortels worden in plakjes gesneden en in de zon gedroogd alvorens te worden gebruikt in kruidenpreparaten. Er kan vervolgens vrij gemakkelijk tinctuur van gemaakt worden.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Gratis advies op maat

Wij bieden gratis advies op maat aan door onze orthomoleculair specialisten!

Advies op maat

In de traditionele Chinese geneeskunde is kaardebolwortel gerelateerd aan de lever- en nier meridianen en heeft de eigenschappen: bitter, scherp en verwarmend. De functies zijn het tonificeren van de lever en de nieren, het bevorderen van de bloedsomloop, en het versterken van de botten.

Kaardebol kan intern of extern worden gebruikt. Intern behandelt Kaardebol pijn en zwakte in de knieën en onderrug en helpt het bij het herstellen van beschadigde weefsels zoals botten en ligamenten. Extern kan het worden gecombineerd in een kompres met Drynaria en drakenbloed om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.

Kaardebol blijkt daarnaast opmerkelijke medicinale effecten te hebben bij de behandeling van de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). Het is een spiraalvormige bacterie die ook wel spirocheet wordt genoemd. In 1981 ontdekte Willy Burgdorfer een nieuwe bacterie in teken, een bacterie die behoort tot het geslacht Borrelia. Niet lang daarna werd ook aangetoond dat deze bacterie de veroorzaker van de ziekte van Lyme is.

Voor elke kwaal is een kruid gewassen! Een oud gezegde waarvan de waarheid steeds meer aan het licht lijkt te komen. In een tijd dat het lichaam niet meer goed lijkt te reageren op allerlei medicijnen is het belangrijk en goed dat er steeds vaker kruiden wetenschappelijk onderzocht worden. Uit die onderzoeken blijkt namelijk dat kruiden veel complexer, intelligenter en effectiever te werk gaan dan vanuit de traditionele geneeskunde gedacht werd.

De werking van Kaardebol

Er is naast de werkzaamheid en toepasbaarheid weinig bekend over de daadwerkelijke werkzame stoffen in Kaardebol. Er wordt in verschillende literatuur onder andere gesproken over dat de plant iridoïden, saponinen, koffiezuur-derivaten, kalizouten, inuline, bitterstoffen en het glucoside scabioside zou bevatten.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk de E-learning

Westerse kruidenkunde & Chinese geneeskunde

Er is weinig geschiedenis over het gebruik van Kaardebol in de Westerse kruidenkunde. De Griekse arts Dioscorides (1e eeuw na Christus), beschreef voor het eerst over de kracht van Kaardebol in het allereerste kruidenleerboek: ‘De wortel met wijn of azijn fijngestampt tot de consistentie van een waszalf is bereikt, geneest scheurtjes aan de aars en fistels’. Hoewel Kaardebol vrijwel geen bekendheid geniet in de Westerse kruidenkunde of de Amerikaans Indiaanse bevolking, wordt een zelfde soort veelvuldig gebruikt in de Chinese Geneeskunde.

Japanse Kaardebol wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gezien als een tonicum voor de Nier Yang. In de TCM, zouden de nieren – en daardoor het hele lichaam – idealiter een perfecte balans hebben tussen Yin en Yang energieën. De Yin is bevochtigend, ontvankelijk, voedend en heeft een naar binnen, opslaande, sederende kwaliteit. De Yang droogt, is uitgestrekt, verkwikkend en productief.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft Kaardebol (Xu Duan) de betekenis: ‘herstel wat stuk of gebroken is’. Er wordt gedacht dat dit herstel voortkomt uit het tonificeren van de Nier Jing (essence) en het leverbloed, welke verantwoordelijk zijn voor respectievelijk de sterkte van de gewrichten en pezen.

Foto van de wilde kaardebol plant (Dipsacus sylvestris) uit ‘De materia medica’ door Dioscorides
Foto van de wilde kaardebol plant (Dipsacus sylvestris) uit ‘De materia medica’ door Dioscorides

Kaardebol versterkt namelijk de onderrug, knieën en beenderen en heeft een positief effect op de pezen en gewrichten. Kaardebol wordt gebruikt bij verminderde nier jing (essence) of pijn en stijfheid van traumatische verwonding. Het is één van de kruiden die vocht en wind doen verdrijven en die werkzaam is tegen reumatische kwalen. Kaardebol wordt tevens gebruikt om de beweging van het bloed te stimuleren en om beschadigde weefsels te herstellen.

De moderne Chinese Kruidengeneeskunde gebruikt de Kaardebolwortel liefst in combinatie met aanvullende versterkende kruiden (tonic herbs). De Kaardebol ondersteunt yang, het actieve, mannelijke, voortbrengende, lichte, warme, invullende aspect van de chi-energie. Omdat de Kaardebol Yang versterkt, moet hij voorzichtig gebruikt worden indien er sprake is van een tekort aan Yin. In de Chinese geneeskunde wordt het kruid van oudsher al ingezet bij syfilis welke, net als de ziekte van Lyme, wordt veroorzaakt door een spirocheet.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) is een bacteriële infectie welke overgedragen wordt door een teek. Het is een vectorziekte die in Europa voornamelijk wordt overgedragen door de schapenteek Ixodes Ricinus. De ziekte werd in 1975 voor het eerst erkend in het dorpje Lyme, waarnaar de ziekte is vernoemd, nadat onderzoekers onderzochten waarom grote aantallen kinderen werden gediagnosticeerd met een jonge variant van reumatoïde artritis. Verder onderzoek leidde tot de ontdekking dat kleine teken geïnfecteerd met een spiraalvormige bacterie of spirocheet (die later Borrelia burgdorferi werd genoemd) verantwoordelijk waren voor de uitbraak van de ziekte van Lyme.

Teken dragen dus soms bacteriën van het geslacht Borrellia burgdorferi die worden overgedragen op mensen door middel van een tekenbeet. Er bestaan verschillende varianten van de bacterie, die waarschijnlijk verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken. In de VS komt er een variant voor die veel gewrichtsklachten veroorzaakt, waar de soorten in Europa vaker huidverschijnselen geven. Infectie met Borrelia burgdorferi is in een vroeg stadium met de juiste antibiotica of kruiden over het algemeen goed te behandelen. Bij een te late diagnose kan de infectie zich onder andere in weefsel nestelen waardoor het onbereikbaar wordt voor antibiotica.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Vroege symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder andere:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Grote, uitbreidende huiduitslag rond het gebied van de tekenbeet

Tekenbeten blijven vaak onopgemerkt ten gevolge van de kleine omvang van de teek.

Na een tekenbeet kan Borrelia burgdorferi in de bloedbaan terechtkomen, hetgeen tot een gedissemineerde infectie leidt. De bacterie kan in elk orgaan terecht komen maar de meeste ziekteverschijnselen ontstaan in het hart, de gewrichten en het zenuwstelsel.

Van chronische Lyme-borreliose wordt gesproken bij een ziekteduur van meer dan een jaar. De symptomen kunnen hierbij van orgaansysteem wisselen. Naast deze specifieke verschijnselen staan bij de chronische vorm de aspecifieke klachten op de voorgrond onder andere bestaande uit griepachtige verschijnselen, chronische vermoeidheid en klachten die lijken op fibromyalgie.

Diagnose stellen met Lyme testen?

De beschikbare Lyme testen die vaak worden gebruikt zijn helaas niet zo betrouwbaar. De ELISA en Western Blot testen die overwegend door de arts worden gebruikt om vast te stellen of iemand Lyme heeft hebben een hoog fout-positieve en fout-negatieve uitkomst. De PCR (Polymerase Chain Reaction) Test is daarentegen wel vrij nauwkeurig. Bij deze test worden bacteriën gekweekt en de aanwezigheid van het DNA in het lichaam aangetoond door middel van een PCR-reactie.

Microscoop
Microscoop

In de natuurgeneeskunde wordt er gebruik gemaakt van testmethoden zoals bioresonantie en/of Energetisch Morfologische Bloedtest (EMB). Met behulp van EMB kan gekeken worden naar factoren in het bloed die een indicatie kunnen geven op de aanwezigheid van bacteriën zoals de Borrelia burgdorferi en het algemeen functioneren van het immuunsysteem.

Behandeling van ziekte van Lyme met Kaardebol

De natuur heeft ervoor gezorgd dat er voor elke ziekte kruiden zijn die helpen als een medicijn of geneesmiddel. Een kruid dat kan helpen bij het herstellen van de ziekte van Lyme is de Kaardebol. Kaardebol heeft een vloedgolf aan belangstelling gekregen bij de behandeling van de ziekte van Lyme ten gevolge van het boek ‘The Book of Herbal Wisdom’ door Matthew Wood, die het gebruik van Kaardebol roemt. In de praktijk ontdekte hij dat een zeer kleine dosis van tinctuur (2 à 3 keer per dag 3 druppels) opzienbarende verbeteringen aan de gewrichtspijn en cognitieve disfunctie, die de ziekte van Lyme met zich meebrengt, kan geven. Kaardebol kan bij deze lage dosering veilig voor een langere tijd worden gebruikt.

Kaardebol flesje
Kaardebol flesje

Kaardebol wordt hedendaags o.a. toegepast bij de behandeling de ziekte van Lyme met een goede reden. Borrelia, de Lyme bacterie, is een spirochete bacterie. Dat wil zeggen dat het lichaam spiraalvormig is en ontworpen voor het boren in weefsel zoals gewrichten, organen, en zelfs bot. Terwijl ze begraven zitten in het weefsel van ons lichaam, zijn de spirocheten slim verborgen en buiten het bereik van o.a. antibiotica en het immuunsysteem. Kaardebol beschikt over de unieke capaciteit om de spirocheten te vinden en ze de bloedbaan in te sturen, waar andere medicijnen (kruiden of farmaceutisch) ze vervolgens kunnen aanvallen en verzwakken of uitroeien. Een sterk punt van de Kaardebol is dat hij binnen de Lymetherapie een groter aantal functies kan vervullen. Zo heeft de plant naast de antispirochetale eigenschap ook een sterk ontgiftende werking en een stimulerende werking op lever en nier. Een opmerkelijke hoge spirochetensterfte vindt soms al plaats bij een hele lage dosering.

Kaardebol kan effectief zijn bij alle soorten Lyme en ook tegen co-infecties. Ook bij aandoeningen die op een Lyme infectie lijken. Nodig is een tinctuur (30% alcohol), gemaakt van verse wortels die aan het eind van het eerste groeiseizoen geoogst worden. De meest krachtige tincturen zijn de één op één tincturen. Als de wortels niet geoogst worden na het eerste groeiseizoen maar doorgroeien dan verliest de Kaardebol haar kracht. In een vroeg infectiestadium kan Kaardebol toegepast worden als een kuur van 40 dagen, aan te vullen met veel drinken, ontzurings- en ontgiftingsmiddelen en orgaanondersteuning. Bij chronische Lyme kan een behandeling met Kaardebol veel langer duren. Langer dan een jaar is geen uitzondering.

Herxheimer reactie

Het is niet ongebruikelijk om een Herxheimer reactie te krijgen bij het nemen van Kaardebol of enig ander werkend middel tegen de ziekte van Lyme. Een Herxheimer reactie wordt veroorzaakt door het afsterven van de spirocheten wat leidt tot aanzienlijke niveaus van giftige stoffen in het bloed. Hoewel dit eigenlijk wordt gezien als een goed teken kan een dergelijke reactie best heftig zijn. Symptomen van een Herxheimer reactie: hoofdpijn, misselijkheid, braken en algehele malaise. Het is belangrijk om dit afbraakproces te versnellen door de detoxificatie te stimuleren (o.a. met een Greens product) en het immuunsysteem te versterken met kruidenpreparaten. Bij te heftige reacties is het beter om de dosering (tijdelijk) te verlagen. Om bovenstaande reden is het aan te raden een kuur altijd langzaam op te bouwen met een startkuur en het lichaam te ondersteunen met ontgiftingsmiddelen.

Kaardebol is van oudsher een middel bij reuma, gewrichtsklachten en huidziektes, dus is bijzonder geschikt voor het gebruik bij Lyme-artritis naast de andere vormen van Lyme waarbij Kaardebol inzetbaar is.

Kaardebol kuur bij de ziekte van Lyme

Startkuur van 6 weken

 • Dag 1: één druppel in de ochtend en één druppel in de middag.
 • Dag 2: ’s ochtends, ’s middags en ‘s avonds één druppel.
 • Dag 3: 2 x daags 2 druppels.
 • Dag 4: 2 x daags 3 druppels.
 • Dag 5: 2 x daags 4 druppels.
 • Dag 6: 2 x daags 5 druppels.
 • Daarna: 3 x daags 5 druppels.

Drink 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Lichte kuur van 6 weken
Week 1:
2 x daags 5 druppels. Daarna: 3 x daags 5 druppels.

Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Middel kuur van 6 weken
Week 1:
2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 20 druppels.

Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Intensieve kuur van 8 weken
Week 1:
3 x daags 5 druppels,

Week 2 en week 3: geleidelijk opvoeren naar 3 x daags 30 druppels.

Wee 4 t/m week 8: verder opvoeren naar 3 x daags 40 druppels (maximaal 3 x 120 druppels)

Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
 • Allen C, Steer M.D., Lyme Disease. New England J Med, 2001, 345: 115-125
 • Buhner SH. Healing Lyme – Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and Its Coinfections. New York: Raven Press; 2005: 272
 • Buhner SH. Healing Lyme – The protocols. 16 Dec. 2014. <http://www.buhnerhealinglyme.com/the-protocols/>
 • Duke JA, Ayensu ES. Medicinal Plants of China. Reference Publications, Inc., 1985.
 • Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C (eds.) PDR for Herbal Medicines. Montvale, NJ: Medical Economics Company, 2000, pp. 757-758.
 • Lymenet.nl. Borrelia burgdorferi. 8 Dec. 2014 <http://www.lymenet.nl/info/borrelia-burgdorferi>
 • Storl, Wolf Dieter. De ziekte van lyme. AnkhHermes, Uitgeverij, 2012.
 • Suh HW, Song DK, Son KH, et al. An iridoid glucoside from dipsacus asperoides. PhytochemistryMay 1996;27:239-40.
 • Suh HW, Song DK, Son KH, et al. Studies on the chemical constituents of dipsacus asper Wall. Yao Hsueh Hsueh Pao October 1996;27:1167-72.
 • Tiredoflyme.com. Detoxing. 4 Dec. 2014 <http://www.tiredoflyme.com/detox-methods.html#.VI_nayuG_tA>
 • Webmd.com. Rheumatoid Arthritis Health Center. 12 Dec. 2014. <http://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/arthritis-lyme-disease>
 • Wood, Matthew. The book of herbal wisdom: Using plants as medicine. North Atlantic Books, 1997.
 • Zhang Y, Kiyohara H, Matsumoto T, et al. Fractionation and chemical properties of immunomodulating polysaccharides from roots of dipsacus asperoides. Planta Med October 1997;27:393-99.
Sluiten