Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Huid, haar en nagels

3 maart 2015
15 minuten leestijd
Huid, haar en nagels
In het kort
  • Functie van de huid
  • Conclusie

Huid, haar en nagels hebben een aantal gemeenschappelijke componenten. Ze beschermen ons van indringers van buitenaf en zij bevatten een aantal stoffen zoals keratine, elastine, en collageen. Collageen is een lijmvormende eiwitstof die een hoofdbestanddeel (70%) van het bindweefsel is in het lichaam. Silicium is één van de belangrijkste bouwstoffen van het bindweefsel.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

De huid is een onderdeel van ons eerstelijns verdedigingssysteem en zorgt ervoor dat alles bij elkaar wordt gehouden. De huid zorgt er ook voor dat ons lichaam op de juiste temperatuur blijft en dat wij kunnen voelen. De huid is dan ook een spiegel van onze gezondheid. Een aantal veelvoorkomende problemen met de huid wordt in dit bulletin besproken zoals acné, rimpels, cellulite, psoriasis, eczeem en vitiligo. In korte overzichtjes kunt u zien welke keus u kunt maken uit de orthomoleculaire geneeskunde en hoe u de patiënten verder op weg kunt helpen met het krijgen van sterk en glanzend haar en stevige nagels.

Huid

Afhankelijk van de lichaamsgrootte heeft de huid een oppervlakte tussen de 1,2 en 2,3 m2. Het totale gewicht is ongeveer 16% van het lichaamsgewicht en daarmee is de huid feitelijk het grootste orgaan van het lichaam. Hoe onze huid er uitziet kan sterk variëren. De kleur verschilt niet alleen van ras tot ras, maar zelfs van mens tot mens. Ook de kleur en de lengte van de haren en ook die van de nagels is bij mensen verschillend.

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen die in verschillende gebieden van het lichaam kleine verschillen kunnen vertonen. De huid bestaat uit drie lagen:

  • de epidermis of opperhuid;
  • de dermis of lederhuid;
  • de hypodermis of onderhuid.
Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Elastine en Collageen

De structuurgevende eiwitten van ons lichaam zijn elastine en collageen. Collageen is een lijmvormende eiwitstof die een hoofdbestanddeel (70%) van het bindweefsel is in het lichaam. Er zijn verschillende types collageen. Collageen komt overal in het lichaam voor maar voornamelijk in de huid, haar en nagels, bloedvaten, de botten en het kraakbeen. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid, elasticiteit en het vernieuwingsproces van de huid. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af, hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels. Om een stabiele en elastische structuur van het collageen te vormen is vitamine C in de gebufferde vorm en silicium nodig. Gebufferde vitamine C is verantwoordelijk voor de productie van collageen. Scheurbuik, een ziekte die we allemaal kennen van de vroegere zeilschepen en de grote vaart ontstaat doordat bloedvaatjes het als eerste begeven bij een tekort aan vitamine C en zo bloedingen veroorzaken. Bloedvaten bestaan net als de huid voor 70% uit collageen. Dit verklaart het belang van gebufferde vitamine C tegen huidveroudering.

Acne
Acne

Functie van de huid

De huid heeft verschillende functies waarvan de meeste zelfs van levensbelang zijn. De huid:

  • Vormt een beschermende laag die ervoor zorgt dat onze lichaamsvloeistoffen niet naar buiten toe verloren gaan. De mens zou anders bij een temperatuursverhoging uitdrogen;
  • Vormt een beschermende laag tegen het binnendringen van bacteriën, virussen, schimmels etc.;
  • Biedt bescherming tegen UV-straling; UV-straling kan het DNA van de cellen beschadigen, wat het afsterven van de cellen bespoedigt of waardoor een maligne ontaarding van de cellen kan optreden (huidtumoren);
  • Biedt bescherming tegen chemische invloeden;
  • Biedt bescherming tegen mechanische belastingen door het vormen van een dikke hoornlaag (bijvoorbeeld de voetzolen);
  • Controleert en reguleert in samenwerking met het centrale zenuwstelsel de lichaamstemperatuur;
  • Geeft informatie van vele receptoren door aan het centrale zenuwstelsel over mechanische, thermische en chemische invloeden waaraan de huid en daarmee het lichaam worden blootgesteld;
  • Vormt de huidaanhangsels als haren, nagels en stoffen als talg en zweet. De functie van de haren en nagels lijkt bij de mens in tegenstelling tot die bij dieren, grotendeels verloren te zijn gegaan.

Er zijn talloze huidproblemen die wij in dit bulletin zouden kunnen bespreken echter beperken wij ons tot de meest voorkomende problemen zoals acné, rimpels, cellulite, psoriasis, eczeem en vitiligo.

Acné

Acné vulgaris is een aandoening van de talgklier en het haarzakje resulterend in meeëters, puistjes en/of zwellingen onder de huid. Een vermoedelijk door hormonen opgewekte verhoogte afscheiding van talg en zweet wordt als één van de oorzaken gezien. Tijdens de puberteit wordt meer zweet en talg geproduceerd. Omdat tegelijk met de toegenomen talgproductie ook de verhoorning van de huid toeneemt, raken de huidporiën gemakkelijk verstopt en hoopt de agressieve talk zich op. De vetzuren in de talg zorgen dan samen met de huidbacteriën voor ontstekingen, die zeer heftig kunnen zijn en lelijke littekens achter kunnen laten. Al eeuwenlang is zwavel met succes in gebruik bij de behandeling van acné, omdat het een aantal bijzondere eigenschappen heeft bij uitwendige toepassing op de huid. Zo werkt zwavel niet alleen ontgiftend, maar ook stimulerend op de uitscheidingsprocessen. Verder heeft zwavel de eigenschap om de hoornlaag van de huid zacht te maken en overmatige verhoorning tegen te gaan, waardoor de poriën niet verstopt raken.

Koeien die melk geven maken vrij veel progesteron, dat ook in de melk terechtkomt. Progesteron wordt omgezet in androgenen en deze kunnen acne nogal stimuleren. Bij acné wordt vaak een tekort gezien aan seleniumzinkvitamine AVitamine B5biotine en vitamine E.

Rimpels

Elastine is een structuurgevend eiwit. Zowel collageen als elastine zijn nauw betrokken bij de opbouw van celwanden in de huid. Silicium speelt een belangrijke rol in het beschermen van deze eiwitten. Wanneer men een siliciumtekort heeft worden deze eiwitten minder goed beschermd, waardoor de celwand stugger wordt en er rimpels in de huid ontstaan. Door siliciumtekorten op te vangen door extra silicium in te nemen (bijvoorbeeld in supplementvorm) kunt u zorgen voor een stevige huid met meer elasticiteit en minder rimpels. Voor een gezonde rimpelloze en glanzende huid kan men het beste supplementen nemen die zorgen voor een goede synthese van het collageen en elastine. Dit is vitamine C en organisch silicium in een drinkbare oplossing. Voor een gezonde vetsamenstelling in de huid neemt men Biotine. Biotine (B9) is één van de minst bekende B-vitaminen en wordt vaak gecombineerd met B12foliumzuur (B11) en vitamine B6. De aanmaak van vetten is cruciaal voor alle cellen in ons lichaam, omdat de functie van elke cel afhangt van de juiste vetsamenstelling van de celmembraan (het vliesje rond de cel). Dit is vooral belangrijk voor huidcellen, omdat deze in een snel tempo afsterven en vervangen moeten worden en omdat ze als een barrière dienen tegen de invloeden van buitenaf. Het eerste weefsel dat problemen krijgt bij onvoldoende goede vetten is de huid.

Cellulite

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Men hoeft niet perse dik te zijn om cellulite te ontwikkelen, genetische factoren en hormonen kunnen ook een rol spelen. Cellulite is een vorm van verkleving van de onderhuidse bindweefselstructuur. Mede door een overmatige productie van het hormoon oestrogeen zwellen de vetcellen op en nemen in aantal toe. Cellulite is een probleem dat al op jonge leeftijd kan ontstaan en dus zowel bij jonge als bij oudere vrouwen voor kan komen. Mannen hebben er bijna geen last van. Vrouwen hebben in tegenstelling tot mannen constitutioneel een dikkere onderhuidse vetlaag, omdat vrouwelijke hormonen de vetopslag bevorderen. Doordat vetcellen in het onderhuidse vetweefsel toenemen worden er bobbels gevormd door clusters verkleefde vetcellen. Door een verslechterde bloedcirculatie en afvoer van vocht verharden de onderhuidse celclusters. Afvalstoffen, vet en vocht hopen zich op en het bindweefsel komt onder spanning te staan. Hierdoor wordt er getrokken aan de bovenste huidlaag en ontstaan er behalve bobbels ook putjes in de huid.

Adviezen voor het voorkomen en bestrijden van cellulite bestaan uit: voldoende water te drinken, veel verse groene groenten eten, regelmatig de huid borstelen of masseren met een ruwe handdoek, voldoende lichaamsbeweging, geen strakke kleding dragen, voldoende rust en ontspanning nemen en de cellulite van buitenaf behandelen met een siliciumhoudende gel.
Cellulite is goed van buitenaf te behandelen met een gel op basis van silicium. Silicium is een essentieel element voor het versterken van bindweefsel. Silicium helpt om de structuurgevende eiwitten in ons lichaam te beschermen. Enkele van deze eiwitten zijn collageen en elastine. Deze twee eiwitten zijn nauw betrokken bij de opbouw van celwanden in de huid. Een ander belangrijke eigenschap van organisch silicium is dat het heel makkelijk wordt opgenomen via de huid. Een bepaalde vorm van silicium (silanol) heeft het vermogen om andere stoffen te binden en te versterken en door de huid mee te nemen. Het zeewier Laminaria stimuleert de vetverbranding en de stofwisseling. Laminaria verhoogt de vetverbranding en versterkt de elasticiteit van de huid. Methylnicotinate bevordert de doorbloeding van de huid en wordt daarom verwerkt in preparaten tegen cellulite. Toevoegingen van zowel methylnicotinate als Laminaria aan een gel met organisch silicum kunnen een sterke afname van cellulite bewerkstelligen.

Psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende niet-besmettelijke huidaandoening met rode plekken, ontsteking en witte schilfers. De plekken waar psoriasis het meeste voorkomt zijn het behaarde hoofd, de ellebogen en de knieën. Het is grotendeels erfelijk bepaalt en komt voor bij ongeveer 2% van de bevolking. Bij het ontstaan speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol. Er zijn 8 verschillende vormen van psoriasis. Psoriasis wordt in de Chinese geneeskunde gezien als huidreuma. Ook in de Westerse geneeskunde kent men de gewrichtspsoriasis. Hierbij is er naast de voor deze aandoening specifieke huidafwijkingen sprake van gewrichtsklachten, die doen denken aan reumatische gewrichtsaandoeningen.

Hoewel vatbaarheid voor psoriasis erfelijk is, wordt de aandoeningen beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals infecties en stress. Uit onderzoek blijkt dat ook voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan en de ontwikkeling van psoriasis. Regelmatig vasten, een vegetarisch dieet en een dieet rijk aan omega-3 vetzuren uit visolie worden geassocieerd met een verbetering van psoriasis. Al deze dieetfactoren beïnvloeden met metabolisme van de meervoudig onverzadigde vetzuren en moduleren het prostaglandine-evenwicht, waardoor ontstekingsprocessen worden onderdrukt. Sommige psoriasis patiënten zijn overgevoelig voor gluten.

Klimaattherapie is een effectieve en natuurlijke behandelingsoptie voor patiënten met psoriasis, zo blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie. Zonblootstelling heeft een heilzame werking doordat vitamine D3 wordt verhoogd. De actieve vorm van vitamine D (D3) heeft antiproliferatieve en immuunregulerende effecten die gunstig blijken in de behandeling van psoriasis. Uit onderzoek blijkt dat behandeling met vitamine D3 zeer goede resultaten hadden 88% van de mensen met plaque typen psoriasis. Dit geldt ook voor patiënten met psoriasis artropathica, een reumatische vorm. Patiënten met ernstige vormen van psoriasis wordt veelal een tekort gezien aan foliumzuur en zij zijn mogelijk gebaat bij toegevoegde suppletie van foliumzuur in combinatie met vitamine B12.

Eczeem

Eczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Eczeem, of atopische dermatitis, maakt deel uit van de ‘atopische triade’, een groep aandoeningen waartoe onder meer allergieën en astma behoren. In Nederland heeft bijna 10 procent van de schoolgaande kinderen in meer of mindere mate last van eczeem, gepaard gaande met roodheid en schilfering van de huid en vaak hevige jeuk.

Over de oorzaak is weinig bekend, maar steeds meer onderzoekers zijn ervan overtuigd dat vérgaande hygiënemaatregelen kinderen bevattelijker maken voor eczeem. Onderzoek in deze richting is gebaseerd op de veronderstelling, dat ons streven naar hygiëne en vergaande bescherming van onze kinderen tegen vuil en ziekteverwekkers er niet alleen voor zorgt dat bepaalde ziekten niet tot ontwikkeling kunnen komen, maar ook dat het immuunsysteem minder goed in staat is om op de juiste wijze te reageren op infectie en andere stimuli.
Bekend is dat de voeding die het kind in de eerste levensmaanden krijgt de kans op allergische aandoeningen kan beïnvloeden. Dit kan samenhangen met het feit dat de darm van het kind in deze periode (nog) verhoogd doorlaatbaar is voor niet volledig verteerde eiwitten en dat ook het afweersysteem nog in ontwikkeling is. Hierdoor leidt koemelk bij kinderen regelmatig tot klachten, waaronder huidproblemen. Borstvoeding is de beste voeding voor een baby!

Gebruik vooral veel verse groenten en fruit, deze bevatten de noodzakelijke vitaminen en vezels. Beperk het gebruik van suiker, honing, graanstropen en andere zoetmiddelen. Ook suikerrijke producten en geraffineerde suikers kunnen het beste zoveel mogelijk vermeden worden. Deze voedingsmiddelen leveren nauwelijks belangrijke voedingsstoffen.
De darmen spelen een belangrijke rol bij de huid. Het verbeteren van de darmflora is dan ook een eerste voorwaarde bij de behandeling van huidproblemen. Zure (rechtsdraaiende) melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt, biogarde, etc. kunnen de darmflora ondersteunen. Eczeem kan ontstaan als gevolg van een allergische reactie op voeding. Het is dus verstandig om te achterhalen of er sprake is van een voedselallergie. Nylon, bepaalde kleding, huisdieren, shampoo, stof en zweten kan eczeem verergeren.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar door disfunctie van melanocyten pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Deze witte plekken zijn extra gevoelig zoor zonlicht. Minstens 0,5% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo. Als een stukje van de witte vitiligo onder de microscoop wordt bestudeerd, dan blijken de pigmentcellen (melanocyten) in de huid totaal te ontbreken. De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend.

Oxidatieve stress speelt vermoedelijk een rol in het ziekteproces; in de epidermis van patiënten met vitiligo is naast een hoge oxidatieve stress een extreem lage catalase-activiteit gevonden. Lichttherapie met smalspectrum UV-B in combinatie met vitamine E als anti-oxidant in de epidermis kan zinvol zijn. Er zijn een aantal voedingsstoffen die kunnen helpen bij vitiligo zoals de actieve vorm van foliumzuur (folaat) in combinatie met B12curcuma, L-fenylalanine en PABA.

Haaruitval

Per dag verliezen we 50 tot 150 haren. Dat is normaal. Gelukkig groeien er meestal iedere dag ook weer evenveel nieuwe haren bij. Wordt dit evenwicht (tijdelijk) verstoord dan kun je spreken van haaruitval. Haaruitval gaat gepaard met dunner wordende haren met een afnemende hoeveelheid pigment. De oorzaken kunnen soms duidelijk zijn. Haaruitval komt vaak voor na een bevalling, bij bepaald medicijngebruik of tijdens een stressvolle periode en zelfs bij de wisseling van seizoenen. Met goede voeding, een aanvullende vitaminekuur en voldoende ontspanning zijn deze tijdelijke aanvallen van haarverlies snel weer verholpen. Er zijn andere mogelijke oorzaken van haaruitval. Bij mannen is dit vaak erfelijk bepaald en ligt de reden in de hormoonhuishouding. Bij vrouwen is stress of vermoeidheid vaak een oorzaak.
De directe oorzaak van haaruitval lijkt verhard collageen te zijn. Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan onze bloedvaten, zo ook aan de bloedvaten rond de haarzakjes. Wanneer het collageen in kwaliteit achteruit gaat en verhardt krijgt het haar onvoldoende zuurstof en kan het afsterven.

Haar is een zeer snel groeiend weefsel in het menselijk lichaam en wordt opgebouwd uit de eiwitten keratine en collageen. Silicium is essentieel voor de synthese van keratine en collageen. Een betere collageenkwaliteit zorgt voor een gezonde haargroei. Ook de buitenste haarschacht, die zorgt voor kracht en elasticiteit is rijk aan silicium. Haar met een hogere siliciumconcentratie valt minder snel uit en heeft meer glans.

Organisch gebonden silicium helpt haaruitval te voorkomen. Silicium zorgt ervoor dat het collageen in de bloedvaten rond de haarzakjes soepel blijft. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de haarzakjes en haarwortels normaal kunnen groeien. Bij een tekort aan silicium verhardt het collageen waardoor de haarwortel beklemd raakt in het haarzakje. Hierdoor sterven de haren sneller af. Eén van de beste manieren om het haar weer te laten groeien en in een goede conditie te houden is het drinken van een organisch silicium oplossing. Door uw haar nog eens extra te verzorgen met Silicium shampoo en Silica lotion kunt u haaruitval tegengaan. De haarzakjes en haarwortels krijgen weer de kans om te groeien.

Nagels

De functie van de nagels is dat de nagels de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers beschermen waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. Door de aanwezigheid van de nagels behouden we het gevoel in de vingertoppen.
De nagels van de mens groeien ongeveer 0,1 mm per dag, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Om een nagel volledig opnieuw te laten aangroeien is ongeveer 6 tot 8 maanden nodig; voor teennagels tot wel 18 maanden.

Nagels bestaan uit het opbouwende eiwit keratine. Keratine neemt alle voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast in de nagel. Het zorgt voor de veerkracht en stevigheid van de nagel. Bij een storing van de keratine synthese vermindert het groeipercentage en vertoont het matheid, strepen en hebben de neiging tot splijting.

Silicium geeft bescherming aan structuurgevende eiwitten zoals keratine (n de nagels), elastine (in de bloedvaten), collageen (in de huid en in de gewrichten). Silicium is één van de meest aanwezige mineralen in de nagels.
Dunne, broze nagels zijn vaak een symptoom van siliciumtekort. Enkele symptomen bij een gebrek aan silicium zijn zwakke, broze nagels (die meteen afbreken), droog dor haar en rimpels. De demineralisatie van de nagels gebeurt in een vroeg stadium en wordt later gevolgd door botontkalking, die bij de vrouw vaak op gang komt na het veertigste jaar.

Broze nagels is één van de eerste tekenen van een storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium, dat geconstateerd kan worden bij het merendeel van de patiënten met degeneratieve ziekten als osteoporoseartritis en arteriosclerose.
Een gebrek aan maagzuur belemmert de opname van silicium. Dit verklaart het feit dat mensen die langdurig gebruik maken van maagzuurremmers botontkalking krijgen.

Wie onvoldoende silicium binnenkrijgt door bovenstaande factoren of boven de 40 jaar is, doet er goed aan een goed opneembaar siliciumsupplement nemen. Volgens onderzoek van Kervan, Charnot en Monceaux herstelt een organisch silicium in een drinkbare oplossing deze toestand snel (2 tot 3 weken). Het verhoogt de hardheid van de nagels en maakt ze meer glanzend en minder breekbaar.

Conclusie

Zowel voor een mooie huid, glanzend haar, sterke nagels als ook voor sterke botten en gezond kraakbeen is het verstandig om dagelijks een suppletie in te nemen met een drinkbare oplossing silicium die goed opneembaar is. Tevens is het raadzaam om dagelijks vitamine C in een gebufferde vorm te gebruiken waar de mineralen zink, koper en mangaan aan toegevoegd is.

Meer informatie over organisch silicium is te vinden op de website www.silicium-info.nl.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten