Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Mucuna pruriens; vergeten boon uit de Ayurveda

21 juli 2020
5 minuten leestijd
Mucuna pruriens
In het kort
  • Fluweelboon is een rijke bron van l-dopa: de voorloperstof van dopamine.
  • Mucuna pruriens kan het progressieve verloop van de Ziekte van Parkinson vertragen.
  • L-Dopa uit Mucuna Pruriens heeft bij de behandeling van Parkinson voordelen ten opzichte van behandeling met synthetische l-dopa.
  • Andere toepassingen fluweelboon: verlaging bloedsuiker en verminderde hyperglycemie bij diabetesverhoogde vruchtbaarheid bij mannen en libido.

De Mucuna pruriens, of fluweelboon is een tropische klimplant die uitzonderlijk snel groeit. De fluweelboon wordt veelal verbouwd om zijn boonachtige peulen, die rijk zijn aan verschillende gezondheidsbevorderende nutriënten. De belangrijkste is het zogenoemde levodopa (l-dopa), waarvan de fluweelboon zelfs de rijkste bron wereldwijd is!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

De Mucuna pruriens is een minder bekend product van de traditionele Indiase geneeskunde. Zonde, want de peulen hebben talloze toepassingen; eeuwen geleden geïntroduceerd door Indische wijsgeren, de afgelopen decennia onderschreven door wetenschap.

Maar waarvoor kunnen we deze veelzijdige boon precies inzetten? 

Nutriënten in de fluweelboon

Mucunabonen zijn een goeie bron van eiwitten (23-35%) en bevatten daarnaast ook koolhydraten, vetten en vezels. We gebruiken een Mucuna pruriens supplement voor gebruiken zijn echter voor de micronutriënten die de fluweelboon rijk is, waaronder alkaloïden (mucunine, mucunadine, prurienine en prurieninine), sterolen, saponinen, d-chiro-inositol, serotonine, dopamine, ursolzuur en genisteïne7,11,12. De catecholamine levodopa (l-dopa), heeft het hoogste gehalte: tussen de 3,1 en 6,7%, van de fluweelboon bestaan uit de precursor van dopamine11,12.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

L-Dopa is de voorloperstof van dopamine

L-Dopa is de directe voorloperstof van dopamine de neurotransmitter die onder meer vrijkomt bij het eten bepaalde voedingsmiddelen. Verder kan het doen van bepaalde activiteiten, zoals seks of sport zorgen voor een verhoogde dopamineactiviteit. Desalniettemin is dopamine een van de kwetsbaarste neurotransmitters; stress en slaaptekort zijn vaak boosdoeners van een verstoorde balans.

Dopamine noemen we het gelukshormoon

Dopamine is een hormoon en tegelijkertijd een neurotransmitter, met een belangrijke rol in het lichaam en dan met name in het brein. Het is een organische stof afkomstig uit de catecholamine en fenethylamine families. De amine dopamine wordt gevormd door de carboxylgroep te verwijderen uit het molecuul van zijn precursor l-dopa3. In de hersenen functioneert dopamine als een neurotransmitter; een chemische stof die vrijkomt wanneer neuronen (zenuwcellen) signalen naar andere zenuwcellen sturen3.

De hersenen bevatten verschillende zogenoemde dopamine-routes, waarvan er één een belangrijke rol speelt in het motiverende component van beloningsgemotiveerd gedrag. Het anticiperen op de meeste soorten beloningen verhoogt het dopamineniveau in de hersenen3. Het hormoon komt bijvoorbeeld vrij bij het eten van verschillende voedingsmiddelen, sport en seks. Bovendien verhogen veel verslavende middelen de afgifte van dopamine, waarna de drugs de heropname van het gelukshormoon in de neuronen juist blokkeren3. Dit zorgt voor neerslachtige gevoelens in de dagen na het gebruik van stimulerende middelen. Andere hersendopaminepaden zijn betrokken bij de motorische controle en bij het regelen van de afgifte van verschillende hormonen3,4. Deze routes en celgroepen vormen een dopaminesysteem dat neuromodulerend is3,5.

Dopamine noemen we ook wel het gelukshormoon, daarom kan suppletie met de precursor van dopamine zorgen voor minder stress, een beter humeur, meer motivatie en een betere concentratie3,4,5,17.

Dopamine
Dopamine

Murcuna Pruriens vertraagt progressief verloop ziekte van Parkinson

De belangrijkste toepassing van de Mucuna pruriens is de ziekte van Parkinson. Verschillende studies bevestigen het gunstige effect van een mucuna-extract op neurodegeneratie, en dan met name op dopaminerge circuits betrokken bij het nigrostriatale systeem, dat onze bewegingen en motoriek reguleert2,6,8,9,10,13.

Het onvoldoende functioneren van mitochondriën door een overschot aan vrije radicalen is waarschijnlijk de fundering voor progressieve degeneratie van het nigrostriatale systeem2,6,8. Hierbij remmen mucuna extracten mogelijk de progressie van de ziekte van Parkinson(clickable), in eerste instantie omdat fluweelboon extracten rijke bronnen van natuurlijk l-dopa zijn7,11. Maar naast de verhoging van l-dopa, bleken mucuna extracten effect te hebben op meerdere neurotransmitters7,12. Uit dieronderzoek blijkt namelijk dat de waarden van de neurotransmitters; dopamine, serotonine en noradrenaline in het brein eveneens significant stegen7,12.

Bovendien versterkt mucuna de opname en werking van synthetische l-dopa, vaak ingezet bij het bestrijden van Parkinson9,10. Daarom worden fluweelboon extracten in toenemende mate gezien als alternatief voor synthetische levodopa. Mucuna extracten zijn sterker, langer effectief, werken sneller en hebben beduidend minder bijwerkingen dan synthetische l-dopa9,10.

>> Lees hier verder over Mucuna Pruriens in relatie tot Parkinson

Andere toepassingen van de fluweelboon

Fluweelboon extract heeft een rol in de verlaging van de bloedsuikerspiegel en vermindert hyperglycemie bij diabetes (type 1 en 2)4,7,13. Uit onderzoek blijkt dat inname van mucuna-extract leidt tot een significante daling van de kans op polyurie en diabetische cataract4,7,13. Daarnaast vermindert de fluweelboon door diabetes veroorzaakte gewichtsdaling4,7,13.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat suppletie met een mucuna extract bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid de spermakwaliteit significant verbetert1,14,15,16. In het sperma was een verhoging van testosteron, adrenaline en dopamine te zien, terwijl juist een daling zichtbaar was van gonadotropine en prolactine1,14,16. Ook bleek de concentratie van de antioxidanten vitamine C en glutathion verhoogd, net als de hoeveelheid superoxidedismutase, catalase; zogenoemde antioxidantenzymen1,14,16.

Bovendien is de neurotransmitter dopamine belangrijk voor de seksualiteit1,14. Uit onderzoek blijkt dat suppletie met een mucuna-extract een positieve invloed heeft op het libido. Hieraan ligt de activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van het testosteron ten grondslag1,14.

De Mucuna pruriens is een mooi product van de Ayurveda, maar vele malen onbekender dan zijn ayurvedische broers; curcuma en ashwagandha. Jammer eigenlijk, want ook de fluweelboon kan een belangrijke rol spelen in verschillende orthomoleculaire therapieën.

>> Lees hier verder over de werking van Mucuna Pruriens

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Ahmad, M. K., Mahdi, A. A., Shukla, K. K., Islam, N., Jaiswar, S. P., & Ahmad, S. (2008). Effect of Mucuna pruriens on semen profile and biochemical parameters in seminal plasma of infertile men. Fertility and Sterility90(3), 627-635.
  2. Bäckman, L., Lindenberger, U., Li, S. C., & Nyberg, L. (2010). Linking cognitive aging to alterations in dopamine neurotransmitter functioning: recent data and future avenues. Neuroscience & Biobehavioral Reviews34(5), 670-677.
  3. Berridge, K. C. (2007). The debate over dopamine’s role in reward: the case for incentive salience. Psychopharmacology191(3), 391-431.
  4. Donati D, Lampariello LR, Pagani R et al. Antidiabetic oligocyclitols in seeds of Mucuna  pruriens. Phytother Res. 2005;19:1057-1060.
  5. Fung, S. Y., Tan, N. H., Sim, S. M., & Aguiyi, J. C. (2012). Effect of Mucuna pruriens seed extract pretreatment on the responses of spontaneously beating rat atria and aortic ring to Naja sputatrix (Javan spitting cobra) venom. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2012.
  6. Halkes, S. B., Niedziela, A., & van den Worm, E. (2010). Antioxidant-activiteit van Mucuna pruriens. Ned Tijdschr Fytother23(2), 11-13.
  7. Jung M, Park M, Lee HC et al. Antidiabetic agents for medicinal plants. Curr Med Chem. 2006;13:1203-1218.
  8. Katzenschlager, R., Evans, A., Manson, A., Patsalos, P. N., Ratnaraj, N., Watt, H., … & Lees, A. J. (2004). Mucuna pruriens in Parkinson’s disease: a double blind clinical and pharmacological study. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry75(12), 1672-1677.
  9. Latté, K. P. (2008). Mucuna pruriens (L.) DC. Die Juckbohne. Ztsch Phytother29, 199-206.
  10. Lieu, C. A., Kunselman, A. R., Manyam, B. V., Venkiteswaran, K., & Subramanian, T. (2010). A water extract of Mucuna pruriens provides long-term amelioration of parkinsonism with reduced risk for dyskinesias. Parkinsonism & related disorders16(7), 458-465.
  11. Manyam, B. V., Dhanasekaran, M., & Hare, T. A. (2004). Neuroprotective effects of the antiparkinson drug Mucuna pruriens. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives18(9), 706-712.
  12. Manyam, B. V., Dhanasekaran, M., & Hare, T. A. (2004). Effect of antiparkinson drug HP‐200 (Mucuna pruriens) on the central monoaminergic neurotransmitters. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives18(2), 97-101.
  13. Majekodunmi SO, Oyagbemi AA, Umukoro S et al. Evaluation of the anti-diabetic properties of Mucuna pruriens seed extract. Asian Pac J Trop Med. 2011;4(8):632-6.
  14. Misra, L., & Wagner, H. (2004). Alkaloidal constituents of Mucuna pruriens seeds. Phytochemistry65(18), 2565-2567.
  15. Misra, L., & Wagner, H. (2007). Extraction of bioactive principles from Mucuna pruriens seeds.
  16. Nagashayana, N., Sankarankutty, P., Nampoothiri, M. R. V., Mohan, P. K., & Mohanakumar, K. P. (2000). Association of L-DOPA with recovery following Ayurveda medication in Parkinson’s disease. Journal of the neurological sciences176(2), 124-127.
  17. Shukla, K. K., Mahdi, A. A., Shankwar, S. N., & Ahmad, M. K. (2008). Effect of Mucuna pruriens on hormonal status and semen quality in infertile males. Contraception78(2), 194.
  18. Shukla, K. K., Mahdi, A. A., Ahmad, M. K., Shankhwar, S. N., Rajender, S., & Jaiswar, S. P. (2009). Mucuna pruriens improves male fertility by its action on the hypothalamus–pituitary–gonadal axis. Fertility and sterility92(6), 1934-1940.
  19. Shukla, K. K., Mahdi, A. A., Ahmad, M. K., Jaiswar, S. P., Shankwar, S. N., & Tiwari, S. C. (2010). Mucuna pruriens reduces stress and improves the quality of semen in infertile men. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine7.
  20. Tripathi, Y. B., & Upadhyay, A. K. (2002). Effect of the alcohol extract of the seeds of Mucuna pruriens on free radicals and oxidative stress in albino rats. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives16(6), 534-538.
Sluiten