- Mogelijke relatie tussen vitamine K en Corona
- Vervolgonderzoek nodig
Onderzoekers van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) hebben het verband tussen het coronavirus en vitamine K onderzocht.
De resultaten van 123 patiënten met COVID-19 zijn vergeleken met een controlegroep van 184 personen zonder corona van wie data in eerdere studies zijn verkregen.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
Wij bieden gratis advies op maat aan door onze orthomoleculair specialisten!
Advies op maatCoronapatiënten die met lage zuurstofconcentraties werden opgenomen bleken een veel lager vitamine K-gehalte te hebben dan de controlegroep. Ook bleken patiënten die overleden aan COVID-19, of moesten worden beademend op de ICU, een veel ernstiger vitamine K tekort te hebben dan degenen die met milderen klachten werden opgenomen in het ziekenhuis.
Mogelijke relatie tussen vitamine K en Corona
Vitamine K omvat een groep verwante, vetoplosbare nattoquinonen en is essentieel voor de bloedstolling. De vitamine activeert de aanmaak van diverse stollingsfactoren (Gla-eiwitten) in de lever. Deze eiwitten zijn ook belangrijk voor gezonde bloedvaten en longen. Gla-eiwitten reguleren namelijk de calciumhuishouding (samen met vitamine D) en remmen de aanmaak van kalkafzetting in zachte weefsels zoals kraakbeen en de bloedvaten.
Niet alleen kunnen coronapatiënten last krijgen van ernstige longaandoeningen. Ook veroorzaakt het virus bij veel patiënten bloedproppen, wat een longembolie kan veroorzaken. Het verband tussen een verminderde bloedstolling, wat resulteert in de vorming van bloedproppen, zou dus logischerwijs kunnen samenhangen met een vitamine K tekort.
Vervolgonderzoek nodig
Hoewel de onderzoekers een causaal verband lijken te hebben aangetoond, kan er nog niet gezegd worden of de inname van vitamine K een gunstig effect heeft bij coronapatiënten. Op korte termijn gaan het CWZ en Maastricht Universitair Medisch Centrum+ deze mogelijke correlatie verder onderzoeken in een klinische studie.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
- Dofferhoff, A. S., Piscaer, I., Schurgers, L. J., Walk, J., van den Ouweland, J. M., Hackeng, T. M., … & Janssen, R. (2020). Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19.