Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

STAP budget: jaarlijks €1.000,- opleidingsbudget voor alle opleidingen bij SOHF

16 februari 2023
7 minuten leestijd
University students answering to female teacher

Met het STAP-budget ontvang je maximaal €1.000 opleidingsbudget. Wil je een opleiding bij ons volgen en daarvoor het STAP-budget gebruiken of zoek je antwoord op hoe het aanvragen van het budget in zijn werk gaat? Op deze pagina geven we je alle antwoorden op de ontwikkelingen rondom het STAP-budget bij SOHF.

Kijk ook op onze STAP-budget pagina voor meer informatie.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een vergoeding van maximaal €1.000 per jaar voor trainingen, cursussen en opleidingen. De afkorting STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie en is ingevoerd om scholing voor een zo breed mogelijk groep mogelijk te maken. Ben jij van plan om een carrièreswitch te maken? Op zoek naar een baan? Of wil jij je verder ontwikkelen in je huidige baan? Dan kan het STAP-budget daarbij een financieel steuntje in de rug zijn.

Kan ik een STAP opleiding volgen bij SOHF?

Jazeker! Alle opleidingen bij SOHF komen sinds januari 2023 in aanmerking voor het STAP-budget. In december 2022 hebben wij het CEDEO keurmerk ontvangen waardoor wij een erkende opleider zijn. Uit onderzoek blijkt dat 90% van onze cursisten tevreden is over de kwaliteit en dienstverlening van SOHF. Het CEDEO is een overkoepelende organisatie die onder andere opleidingen certificeert op kwaliteit. CEDEO-erkende opleiders worden automatisch opgenomen in het STAP-scholingsregister.

Boek hier je SOHF opleiding met het STAP-budget.

Wat betekent het als we een STAP-erkende opleider zijn?

STAP-opleidingen zijn opgenomen in het STAP-scholingsregister. Dit betekent dat je voor deze opleidingen jaarlijks €1.000 scholingsbudget bij het UWV kunt aanvragen. Wil je bijvoorbeeld een start maken aan jouw carrière als orthomoleculair therapeut met Orthomoleculair Adviseur Basis (OAB) of Orthomoleculair Adviseur Gevorderd (OAG)? Wellicht wil je jouw opleidingsroute complementeren met de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut (OET)? Dan heb je met STAP-subsidie recht op een vergoeding tot €1.000 per jaar. Indien de opleidingsinvestering hoger uitvalt, dien je dit bedrag zelf bij te leggen.

Al onze bij- en nascholingen, waaronder onze cursus voor de Energetisch Morfologische Bloedtest (EMB), kunnen dus volledig gesubsidieerd worden met het STAP-budget. Het is helaas niet mogelijk om jouw budget te verdelen over verschillende opleidingen. Wil jij het meeste uit jouw subsidie halen? Kies dan voor een van onze hoofdopleidingen zoals de OAB, OAG of OET, of voor de versnelde opleiding tot Orthomoleculair Therapeut (OTV).

Hoe kan je STAP-budget aanvragen?

Er ontstaat nogal wat onduidelijkheid over hoe een STAP-budget aanvraag in zijn werk gaat. Hieronder vind je daarom een overzichtelijk stappenplan waarmee je gemakkelijk aanspraak maakt op je persoonsgebonden budget.

Meld je nu aan voor een van de SOHF opleidingen. Vink in het aanmeldproces aan dat je in aanmerking wilt komen voor het STAP-budget. De eerstvolgende aanvraagperiode is op vrijdag 17 maart 2023 om 10.00 uur. 

Stap 1. Meld je aan voor een opleiding. Vink aan dat je in aanmerking wilt komen voor het STAP-budget. Let op, de startdatum van de opleiding dient minimaal 4 weken tot maximaal 3 maanden na de aanvraagperiode te starten.

Stap 2. Na inschrijving ontvang je een aanmeldbewijs. Dit wordt digitaal naar je toegestuurd. Bewaar dit aanmeldbewijs goed. Je hebt dit nodig om je aanvraag later bij het UWV af te ronden. Dit doe je via http://www.uwv.nl/stap.

Stap 3. De aanvraag rond je af bij de voor jou geldende aanvraagperiode. Op die dag log je om 10 uur in bij http://www.uwv.nl/stap. Het digitaal ontvangen aanmeldbewijs dien je in via de portal.

Stap 4. Wanneer de aanvraag is afgerond dien je te wachten op goedkeuring van het UWV. Dit kan tot wel vier weken duren.

Stap 5. Tot €1.000,- betaalt UWV de opleiding direct. Is de opleiding duurder dan €1.000,- dan betaal je de overige kosten zelf. Je ontvang hiervoor een factuur van ons.*

* Indien de kosten van de opleider lager uitvallen dan €1.000 heb je geen recht om het resterend budget op te maken in een later stadium. Je hebt slecht één keer per kalender jaar recht op het aanvragen van het STAP-budget. Wil je opnieuw gebruik maken van de subsidie dan dien je te wachten tot het volgende kalenderjaar.

Wat zijn de vereisten om in aanmerking te komen voor het STAP-budget?

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • Je bent werkende, werkzoekende of ondernemer.
  • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere onderwijs financiering. Het levenlanglerenkrediet vormt hierop een uitzondering.
  • Je hebt in de afgelopen 24 maanden minimaal zes maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering ontvangen.
  • Je opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit kalenderjaar nog géén STAP-budget ontvangen en er is nog budget beschikbaar (dit staat vermeld op uwv.nl/stap).
  • De aanvraag dient minimaal vier weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden.

Wanneer zijn de eerstvolgende aanvraagperioden voor 2023?

In 2023 zijn er vijf momenten waarop je het STAP-budget kunt aanvragen op uwv.nl/stap. De start van de eerstvolgende aanvraagperiode is op 17 maart vanaf 10:00. Wees er op tijd bij, want er is slechts een beperkt budget beschikbaar per aanvraagperiode.

Start aanvraagperiode: Start opleiding tussen:
17 maart 10:00 28 maart – 30 juli
1 mei 10:00 29 mei – 2 oktober
3 juli 10:00 31 juli – 3 december
4 september 10:00 2 oktober – 31 januari 2024
1 november 10:00 29 november – 31 maart 2024

Wil je bijvoorbeeld op 3 april starten met een nieuwe opleiding? Dan kun je jouw aanvraag indienen op 28 februari vanaf 10:00. Begint jouw nieuwe opleiding op 14 juni? Zorg er dan voor dan je het STAP-budget aanvraagt op 1 mei vanaf 10:00.

Q&A – de meest gestelde vragen

Hoe kan ik een STAP-aanmeldbewijs aanvragen?

Het STAP-aanmeldbewijs ontvang je direct na inschrijving van een opleiding wanneer je op het aanmeldformulier van een opleiding hebt aangegeven graag in aanmerking te komen voor het STAP-budget.

Ik heb mij ingeschreven voor een opleiding die al van start is gegaan. Komt deze ook in aanmerking voor het STAP-budget?

Inschrijvingen van opleidingen die al van start zijn gegaan komen niet met terugwerkende kracht in aanmerking voor het STAP-budget.

Kan ik me voor meerdere opleidingen tegelijkertijd aanmelden?

Het is niet mogelijk om je voor meerdere opleidingen tegelijkertijd aan te melden. Je kunt één aanvraag per kalenderjaar doen.

Wat als mijn STAP-aanvraag afgekeurd wordt?

Jouw aanvraag kan worden afgewezen als je niet aan alle voorwaarden voldoet of als het budget in het desbetreffende periode op is. Probeer het dan in de aankomende aanvraagperiode opnieuw. Mocht je je aanmelding willen annuleren, dan gelden de algemene voorwaarden. www.sohf.nl/algemene-voorwaarden

Welke opleidingen/ bij- en nascholingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Alle opleidingen/bij- en nascholingen van SOHF komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Hoe gaat het met de betaling na aanmelding?

Wanneer je op het aanmeldformulier hebt aangegeven dat je graag in aanmerking komt voor het STAP-budget hoef je niet direct te betalen. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd ontvang je automatisch een factuur indien er nog een bedrag openstaat.

Kan ik direct met de E-learning starten voordat mijn aanvraag is goedgekeurd?

Nee, je ontvangt de inloggegevens voor de E-learning nadat je aanvraag is goedgekeurd.

Waar vind ik meer informatie over het STAP-budget?

https://www.stapuwv.nl/p/voorportaal

Heb je nog andere vragen rondom het STAP-budget? Neem dan eens een kijkje op de website van STAP. Voor overige vragen kun je met ons contact opnemen via 0252 517 643 of info@sohf.nl.

Sluiten