Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

STAP budget: jaarlijks €1.000,- opleidingsbudget bij SOHF

22 september 2022
7 minuten leestijd
University students answering to female teacher

Met het STAP budget ontvang je maximaal €1.000 opleidingsbudget. Wil je een opleiding bij ons volgen en daarvoor het STAP budget gebruiken of zoek je antwoord op hoe het aanvragen van het budget in zijn werk gaat? Op deze pagina geven we je alle antwoorden op de ontwikkelingen rondom het STAP budget bij SOHF.

* Houd deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen rondom onze opleidingen.

Kan ik een STAP opleiding volgen bij SOHF?

Momenteel komt alleen de opleiding Medische Basiskennis (MBK) in aanmerking voor het STAP budget. De eerstvolgende aanvraagperiode is maandag 2 januari 2023. Hieronder lees je hoe deze aanvraag in zijn werk gaat.

Komen er in de toekomst meer STAP budget opleidingen bij SOHF?

Ja. Althans, dit is onze verwachting. De laatste stap hierin is een CEDEO keurmerk. Het CEDEO is een overkoepelende organisatie die onder andere opleidingen certificeert op kwaliteit. CEDEO-erkende opleiders worden automatisch opgenomen in het STAP scholingsregister.

Naar verwachting zijn onze opleidingen per 2023 STAP geschikt

Het aanvragen van een dergelijk keurmerk heeft echter wat voeten in de aarde. Referentieonderzoek duurt gemiddeld 8 tot 10 werkweken. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld, waar opnieuw 2 à 3 werkweken overheen gaat. Wanneer alles vanuit CEDEO is goedgekeurd en we over het keurmerk beschikken, kunnen we onze aanvraag bij het UWV indienen. De verwachting is dan ook dat – indien alles goed verloopt – al onze opleidingen per 2023 STAP geschikt zijn.

Wat betekent het als we een STAP erkende opleider zijn?

STAP opleidingen zijn opgenomen in het STAP scholingsregister. Dit betekent dat je voor deze opleidingen jaarlijks €1.000 scholingsbudget bij het UWV kunt aanvragen. Wil je bijvoorbeeld een start maken aan jouw carrière als orthomoleculair therapeut met Orthomoleculair Adviseur Basis (OAB)? Of wil je jouw opleidingsroute complementeren met de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut (OET)? Dan heb je met STAP subsidie recht op een vergoeding tot €1.000 per jaar. Indien de opleidingsinvestering hoger uitvalt, dien je dit bedrag zelf bij te leggen.

Hoe kan je STAP budget aanvragen?

Er ontstaat nogal wat onduidelijkheid over hoe een STAP budget aanvraag in zijn werk gaat. Hieronder vind je daarom een overzichtelijk stappenplan waarmee je gemakkelijk aanspraak maakt op je persoonsgebonden budget.

Aangezien de opleiding Medische Basiskennis (MBK) op dit moment als enige opleiding STAP erkend is, doorlopen we hieronder hoe je hiervoor een aanvraag kunt indienen.

Meld je nu aan voor de opleiding Medische Basiskennis (MBK). Vermeld bij opmerkingen je geboortedatum en dat het gaat om een STAP budget aanvraag. De eerstvolgende aanvraagperiode is op 2 januari 2023 om 10.00 uur.

Stap 1. Meld je aan via deze link voor de opleiding Medische Basiskennis. Vermeld bij Opmerking dat het gaat om een STAP budget aanvraag en noteer eveneens je geboortedatum. Let op, de startdatum van de opleiding dient minimaal 4 weken tot maximaal 3 maanden na de aanvraagperiode te starten.

Stap 2. Je ontvangt een aanmeldbevestiging van je inschrijving.

Stap 3. Na inschrijving ontvang je een aanmeldbewijs. Dit wordt digitaal naar je toegestuurd. Bewaar dit aanmeldbewijs goed. Je hebt dit nodig om je aanvraag later bij het UWV af te ronden. Dit doe je via www.uwv.nl/stap.

Stap 4. De aanvraag rond je af bij de eerstvolgende aanvraagperiode. Dit is eens per 2 maanden. De eerstvolgende aanvraagperiode is op 1 november 2022. Op 2 januari 2023 om 10 uur log je in bij www.uwv.nl/stap. Het digitaal ontvangen aanmeldbewijs dien je in via de portal.

Stap 5. Wanneer de aanvraag is afgerond dien je te wachten op goedkeuring van het UWV. Dit kan enige tijd duren.

Stap 6. Tot €1.000,- betaalt UWV de opleiding direct. Is de opleiding duurder dan €1.000,- dan betaal je de overige kosten zelf. Je ontvang hiervoor een factuur vanuit de opleider.*

* Indien de kosten van de opleider lager uitvallen dan €1.000 heb je geen recht om het resterend budget op te maken in een later stadium. Je hebt slecht één keer per kalender jaar recht op het aanvragen van het STAP budget. Wil je opnieuw gebruik maken van de subsidie dan dien je te wachten tot het volgende kalenderjaar.

Wat zijn de vereisten om in aanmerking te komen voor het STAP budget?

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Je bent werkende, werkzoekende of ondernemer
  • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere onderwijs financiering. Het levenlanglerenkrediet vormt hierop een uitzondering
  • Je opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Voor aanvragen gedaan op 1 november betekent dit dus dat de opleiding vóór 1 februari van start gaat.
  • Je hebt dit kalenderjaar nog géén STAP budget ontvangen en er is nog budget beschikbaar (dit staat vermeld op uwv.nl/stap.)
  • De aanvraag dient minimaal vier weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden.

Wanneer zijn de eerstvolgende aanvraagperioden voor 2022?

  • Meld je tussen 1 november en 1 januari aan voor opleidingen die starten vóór 1 april 2023. De aanvraag dient op 2 januari 2023 om 10.00 uur afgerond te worden op uwv.nl/stap.
  • Meld je tussen 2 januari en 31 maart aan voor opleidingen die starten vóór 1 juni 2023. De aanvraag dient op 31 maart 2023 om 10.00 uur afgerond te worden op uwv.nl/stap.

Houd deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen

Wijzigingen rondom SOHF en het STAP budget plaatsen we op deze pagina. Houd daarom deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Heb je andere vragen rondom het STAP budget dan raden we aan om te kijken op de website van STAP. Voor overige vragen kan je contact opnemen met ons via 0252 517 643 of info@sohf.nl.

Sluiten