Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Verenigd Koninkrijk beveelt vitamine D suppletie aan in gevecht tegen coronavirus

27 oktober 2020
5 minuten leestijd
Vitamine D van de zon
In het kort
  • Vitamine D heeft geen effect op coronaverloop een onbegrijpelijke bewering
  • Vitamine D tekort zorgt voor ernstiger ziekteverloop covid
  • Beschermt vitamine D tegen Corona?
  • Vitamine D supplementen zijn goedkoop, laag in risico en algemeen verkrijgbaar
  • Mark Rutte volg alstublieft de Britten

Het gezondheidssecretariaat van het Verenigd Koninkrijk raadt mensen nu aan vitamine D te suppleren. Het advies komt in navolging van recent bewijs waaruit blijkt dat vitamine D kan zorgen voor een milder coronavirus verloop. Moeten wij het Britse voorbeeld volgen?

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Gratis advies op maat

Wij bieden gratis advies op maat aan door onze orthomoleculair specialisten!

Advies op maat

In een parlementaire zitting van vorige week donderdag schetst Britse minister van gezondheid Matt Hancock een aanbeveling die haaks staat op eerder gedane uitspraken. De regering komt terug op de bewering dat vitamine D geen effect zou hebben op het verloop van het coronavirus:

“Ik heb de wetenschappers gevraagd nogmaals te kijken naar de impact van vitamine D op weerstand en immuniteit”, aldus Matt Hancock.

“Er is nieuw bewijs dat de afgelopen weken aan het licht is gekomen. Ik wil er zeker van zijn dat deze resultaten worden meegenomen in de besluitvorming. Ik kan u wel al vertellen dat we de publieke communicatie rondom vitamine D gaan uitbreiden. Vitamine D kan de algehele gezondheid verbeteren en er zijn geen bijkomende nadelen wanneer de vitamine extra wordt genomen. Mensen zouden dus kunnen overwegen vitamine D te suppleren”

De toon was totaal anders dan de opmerkingen die eerder deze maand werden gemaakt tijdens een sessie in het Lagerhuis. Hancock verklaarde toen dat door de overheid geleid onderzoek aantoonde dat vitamine D geen enkel effect had op het verlichten van het virus.

Ziekenhuis corona
Ziekenhuis corona

‘Vitamine D heeft geen effect op coronaverloop’ een onbegrijpelijke bewering

Laten we voorop stellen dat we bijzonder verheugd zijn dat het Verenigd Koninkrijk vitamine D suppletie vanaf heden aanbeveelt. Maken we meteen de kritische kanttekening dat de eerdere bewering; vitamine D heeft geen enkel effect op het verlichten van het virus, onbegrijpelijk is.

We durven deze uitspraak zo stellig te bekritiseren door een onderzoek waar we al begin mei (!) verslag van deden. Mocht u het hele verslag willen lezen: Relatie tussen sterftecijfers bij COVID-19 en Vitamine D tekort

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Vitamine D tekort zorgt voor ernstiger ziekteverloop covid

We nemen even kort de resultaten door. Er bestaat een link tussen klinisch herstel en vitamine D, althans dat blijkt uit een grootschalige studie onder leiding van de Northwestern University. In dit onderzoek werden dagelijkse opname-, herstel- en overlijdensgegevens uit ernstig getroffen landen onderzocht.  De onderzoekers vonden dat landen waar vaak vitamine D tekorten voorkomen ook een hoger sterftecijfer door COVID-19 hebben, in tegenstelling tot landen waar D deficiëntie minder vaak voorkomt. Bovendien bleek uit de studie dat vitamine D deficiëntie in 17,3 procent van de gevallen voor een ernstiger ziekteverloop te zorgen.

Wat zei u meneer Hancock? Door de overheid geleid onderzoek toonde aan dat vitamine D geen enkel effect had op het verlichten van het virus? Echt een hele vreemde uitspraak in onze opinie. Afijn, we vergeven het u. Uw huidig beleid baseert u namelijk op een uiterst hoopgevende studie.

Beschermt vitamine D tegen Corona?

De ommekeer van het Britse parlement werd ontketend toen de Queen Mary University of London deze week een nieuwe klinische proef lanceerden. Doel van de studie is te onderzoeken of vitamine D suppletie zou kunnen beschermen tegen COVID-19.

Het zogenoemde CORONAVIT duurt zes maanden en zal meer dan 5.000 respondenten behelzen. De proef omvat een vitamine D-test met een vingerprik bij de post, die zal worden verwerkt in een NHS-laboratorium. Deelnemers met lage vitamine D-spiegels krijgen zes maanden lang 800 IE (20 mcg) of 3200 IE (80 mcg) vitamine D per dag. Het team zal vervolgens de incidentie van acute luchtweginfecties bij de deelnemers volgen om te zien of vitamine D-suppletie het risico en de ernst van de infectie heeft beïnvloed.

“Er is steeds meer bewijs dat vitamine D het risico op luchtweginfecties zou verminderen, met enkele recente onderzoeken die suggereren dat mensen met lagere vitamine D-spiegels vatbaarder zijn voor corona”, zei hoofdonderzoeker professor Adrian Martineau van de Queen Mary University of London.

“Ongeveer 60 procent van de mensen in het VK hebben een laag vitamine D-gehalte, vooral in de winter en het voorjaar, wanneer luchtweginfecties het meest voorkomen. Vitamine D tekorten komen vaak voor bij ouderen, zwaarlijvigen, en onder mensen met een donkere huidskleur en aziaten. Alle groepen die een verhoogd risico hebben ernstig ziek te worden bij COVID-19. De Britse regering raadt mensen al aan om in de winter een laag gedoseerd vitamine-D supplement te nemen om hun botgezondheid te beschermen. Desondanks weten we niet of deze dosering effect zal hebben op COVID-19, of dat hogere doses bescherming kunnen bieden tegen het virus. De CORONAVIT proef zal testen of hogere doses vitamine D bescherming kan bieden tegen luchtinfecties, waaronder COVID-19.”

Hardlopen in de zon voor vitamine D
Hardlopen in de zon voor vitamine D

“Vitamine D supplementen zijn goedkoop, laag in risico en algemeen verkrijgbaar”

Hoofdonderzoeker, dr. David Jolliffe van het Blizard Institute en Institute of Population Health Sciences aan de Queen Mary University of London, voegde eraan toe: “De CORONAVIT-studie heeft het potentieel om een definitief antwoord te geven op de vraag of vitamine D bescherming biedt tegen COVID-19. Vitamine D-supplementen zijn goedkoop, laag in risico en algemeen verkrijgbaar; indien bewezen effectief, kunnen ze aanzienlijk helpen bij onze wereldwijde strijd tegen het virus.”

Mark Rutte volg alstublieft de Britten

In de persconferenties horen we elke twee weken hetzelfde; handen wassen, anderhalve meter afstand en het liefst zelfs binnen blijven. Meneer Rutte besteedt alstublieft eens aandacht aan de rol die vitaminen en andere nutriënten kunnen hebben in het beteugelen van deze crisis. De Britten gingen u voor. Volg ze nu het nog kan. Of wilt u het lachertje van de EU-klas worden?

Benieuwd hoe andere nutriënten mogelijk het corona verloop beïnvloeden? We schreven al het volgende blogs: Vitamine C en corona: risicoloos doen is beter dan niets doenResveratrol bij corona: in ieder geval veilig. en Versterk je immuunsysteem tegen COVID-19!

Daarnaast hebben we een nutritioneel behandelplan voor corona opgesteld. Let op! Raadpleeg bij corona klachten altijd uw huisarts!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Daneshkhah, A., Agrawal, V., Eshein, A., Subramanian, H., Roy, H. K., & Backman, V. (2020). The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. medRxiv.
Sluiten