Artritis

Nagel | brokkelig | splijten

Een nagel is de harde bescherming op de bovenzijde van een vingertop of teen. De functie van de nagels is dat de nagels de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers beschermen waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppen. De nagels van de mens groeien ongeveer 0,1 mm per dag, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Om een nagel volledig opnieuw te laten aangroeien is ongeveer 6 tot 8 maanden nodig; voor teennagels tot wel 18 maanden. Nagels bestaan uit het opbouwende eiwit keratine. Keratine neemt alle voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast in de nagel.

Jicht

Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht als gevolg van gekristalliseerd urinezuur. Urinezuren lossen makkelijk op maar kan bij een te hoge concentratie en in relatief koud gedeelte in het bloed (perifere gewrichten) neerslaan in de vorm van naaldvormige kristallen. Jicht is een stofwisselingsziekte en verergert bij een verkeerd dieet. Bij een jichtaanval ontstaat er hevige pijn in de kleine perifere gewrichten. Karakteristiek is de aandoening aan het gewricht tussen de voetbeentjes en de grote teen.

Carpaal Tunnel Syndroom

Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw bekneld is. De nervus medianus loopt vanuit de onderarm via een opening in de handwortelbeentjes naar de handpalm. Dit syndroom treedt bij een zwelling van het weefsel rondom de carpale tunnel. Deze neurologische aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Artritis

Het woord "artritis" betekent ontsteking van een gewricht. Er zijn veel verschillende vormen waarvan de meest voorkomende, osteoartritis (OA). De oorzaak van de ontsteking kan komen door reumatische artritis en is de chronische vorm die vaak leid tot vervormingen en kalkafzettingen in de gewrichten. De chronische vorm reumatoïde artritis is een auto immuunziekte waarbij het afweersysteem antistoffen tegen het lichaamseigen weefsel maakt.