Fibromyalgie

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan men omschrijven als een persoon zich in mindere mate in staat voelt activiteiten te ondernemen en/of zich regelmatig slaperig voelt. Over het algemeen is vermoeidheid het gevolg van een zware lichamelijke of geestelijke inspanning of een lange periode met weinig slaap.

Osteoporose

Osteoporose is een ziekte waarbij het bot steeds meer openingen bevat: het wordt poreuzer. 
Eigenlijk is het geen botontkalking maar botarmoede. Er verdwijnt namelijk niet alleen kalk uit het bot maar de hele structuur verzwakt. Dit leidt tot een verhoogd risico op botbreuken, van met name de wervelkolom, heup, pol, bovenarm en bekken.  Bij osteoporose is het evenwicht tussen botaanmaak (osteoblasten) en botafbraak (osteoclasten) verstoord.
Er zijn grofweg drie typen osteoporose:

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat betrekking heeft op vezel, spiervezel, zenuwvezel (fibro) en spierziekte (myalgie). Het wordt gekarakteriseerd door spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, moeheid, spierstijfheid en soms hoofdpijn.

Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) ook wel Myalgische Encefalomyelitis (ME) genoemd is een aandoening die zich kenmerkt door ernstige vermoeidheid. Daarnaast hebben mensen met ME/CVS uiteenlopende klachten zoals griepachtige klachten, verzwakking, gewrichtspijn, inspanningsintolerantie, concentratie- en/of geheugenproblemen en ernstige hoofdpijn. De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop en de exacte oorzaak is onbekend.