Spataderen

Spataderen

Spataderen of varices zijn verwijdingen van aderen die voornamelijk in de benen voorkomen. Door vaak en langdurig stilstaan ontstaan ze. De bloeddruk in aderen neemt daardoor in de benen toe ten opzichte van de druk waarmee het bloed terugvloeit naar het hart. Hierdoor zullen de aderen in de benen maximaal gevuld worden waardoor ze worden gerekt. De beenaderen zijn elastisch, maar kunnen bij overvulling overrekken, waarbij de in de aderen ingebouwde, op regelmatige afstanden optredende terugslagkleppen het begeven, hetgeen tot spataderen kan leiden. Spataderen zijn in hoge mate erfelijk.

Bindweefselzwakte

Bindweefsel is een vorm van weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen van het lichaam. Bindweefsel heeft een steunende, dan wel verzorgende functie. Bindweefsel is het weefsel dat overal tussen spieren, botten en ingewanden zit en samen met de spieren stevigheid aan het lichaam geeft. De onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt verzorgd door het bindweefsel. Bindweefsel vormt tevens de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid; de meest verbindende van alle bindweefselfuncties.

Aambeien

Aambeien (hemorroïden of (B) aarstulpen) is een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden en groter worden. Aambeien zijn pijnlijk en kunnen de stoelgang bemoeilijken.