Verkoudheid

Verkoudheid

Verkoudheid is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen en verspreidt zich makkelijk. Andere namen zijn nasofaryngitis, rinofaryngitis en coryza. Het leidt meestal tot een infectie in de neus. Er zijn wel tweehonderd virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Meestal is de Rhinovirus de boosdoener. Verkoudheid is vooral van invloed op de neus, faryngitis op de keel en sinusitis op de neusbijholten. De symptomen worden meer veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op de infectie.

Keelontsteking

Keelontsteking (faryngitis) is een ontsteking van de keelholte en/of tonsillen. Meestal wordt het veroorzaakt door een virusinfectie. Soms door een bacteriële infectie met de streptococcus. De keel ziet er roder uit dan normaal soms met opgezette amandelen al dan niet met witte plekjes. Bij jonge kinderen is er vaak sprake van een ontsteking van de keelamandelen (tonsilitis). Tonsilitis veroorzaakt koorts, keelpijn, hoofdpijn en veelal uitstralende pijn naar het oor. De lymfeklieren in de hals zijn opgezwollen.

Griep

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel “influenza” genoemd. In het dagelijks leven worden verschillende ziekten met koorts, hoesten en verkoudheid vaak verward met griep. De symptomen van een ernstige verkoudheid zijn een stuk milder en wordt vaak veroorzaakt door het rhinovirus. Maar bij echte griep bent u flink ziek. Het is een besmettelijke ziekte die snel kan verspreiden. Elk jaar krijgt gemiddeld 10% mensen de griep, veelal in de winter.