Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Concentratieproblemen

In het kort
  • Bij concentratieproblemen kost het je veel moeite om te focussen op één onderwerp of onderdeel waar je mee bezig bent.
  • Concentratieproblemen symptomen zijn vergeetachtigheid, dromerigheid, afwezigheid, verlies in details en het overzicht kwijtraken en snel afgeleid door externe prikkels of gedachtes
  • Concentratieproblemen oorzaken zijn o.a. depressie, nutriënttekorten, stress, burn-out, zwangerschap, en ADHD.
  • Eet voldoende voeding met gezonde vetbronnen en tyrosine. Drink koffie met mate en vermijd suikerrijke voeding en drankjes.
In het kort

Wat zijn concentratieproblemen?

Wanneer je last hebt van concentratieproblemen, kost het je veel moeite om te focussen op één onderwerp of onderdeel waar je mee bezig bent. Je raakt snel afgeleid door eigen gedachten of externe prikkels waardoor het soms lastig is om zaken af te maken. Vaak zijn de klachten die ervaren worden van tijdelijke aard. Concentratieproblemen komen voor bij volwassenen maar ook bij kinderen.

Soms houden de concentratieproblemen langer aan door bijvoorbeeld een verminderde hersenfunctie. Dit kan het geval zijn wanneer het hersenweefsel matig tot slecht doorbloed is. Factoren als diabetes, vaatziekten, roken en stress spelen hier een grote rol in. In uiterste gevallen zijn er ernstige concentratiestoornissen die het functioneren op dagelijkse basis erg moeilijk maken. Dit heeft vaak te maken met een neurologische aandoening zoals dementie, een tumor in het hoofd of een psychiatrische aandoening.

Wat zijn concentratieproblemen?

Interesse in een orthomoleculaire opleiding?

Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Symptomen

Concentratieproblemen omvatten een aantal symptomen die hierop kunnen wijzen:

  • Vergeetachtigheid
  • Chaotisch
  • Dromerigheid gedurende de dag
  • Gevoel van afwezigheid
  • Met allerlei dingen tegelijkertijd bezig zijn
  • Jezelf verliezen in details en het overzicht kwijtraken
  • Snel afgeleid door externe prikkels of gedachtes
Symptomen

Oorzaken

Concentratieproblemen kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan:

Oorzaken

Voedingsadviezen

  • Drink koffie met mate. Cafeïne kan je concentratie verbeteren, teveel cafeïne kan je echter een onrustig gevoel geven.1
  • Neem groene thee. Het stofje l-theanine heeft effect op mentale alertheid en focus.19
  • Eet voldoende gezonde vetbronnen met omega-3 zoals haring, makreel, avocado, lijnzaadolie, chiazaadolie of hennepzaadolie.2,3,4 Omega-3 vetzuren zijn goed voor de zenuwen en zorgen voor een snelle communicatie in het brein.
  • Voeg tyrosinerijke voeding zoals kaas, eieren, rund- en varkensvlees, gevogelte, vis, havervlokken, sesamzaad, pecannoten en amandelen toe aan je eetpatroon.5 Tyrosine wordt omgezet in de neurotransmitter dopamine, die in de hersenen informatie doorgeeft of beïnvloedt hoe je informatie verwerkt.6
  • Probeer minder suikerrijke voeding en drankjes te nemen om een energiedip te voorkomen waarin concentreren moeilijk is.
  • Eet voldoende vezels vanuit graanproducten, peulvruchten, noten, groente en fruit.6
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Naast voeding en suppletie zijn er nog andere concentratie tips om een slechte concentratie te verbeteren. Zo kun je proberen meer structuur aan te brengen gedurende je dag en elke avond een prioriteitenlijst maken voor de volgende dag. Neem daarnaast voldoende rust zodat je in de momenten dat je wel bezig bent energie hebt. Neem contact op met de huisarts als je concentratieprobleem blijft en niet minder wordt over tijd. Bij andere dieper liggende problemen die concentratieproblemen veroorzaken, neem contact op met een psycholoog.

Opmerkingen

Nutriënten

Nutriënten
Referenties
  1. Glade, M. J. (2010). Caffeine—not just a stimulantNutrition26(10), 932-938.
  2. Yehuda, S. (2003). Omega-6/omega-3 ratio and brain-related functionsWorld review of nutrition and dietetics92, 37-56.
  3. Freemantle, E., Vandal, M., Tremblay-Mercier, J., Tremblay, S., Blachère, J. C., Bégin, M. E., … & Cunnane, S. C. (2006). Omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during agingProstaglandins, leukotrienes and essential fatty acids75(3), 213-220.
  4. Innis, S. M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brainBrain research1237, 35-43.
  5. Lieberman, H. R. (2003). Nutrition, brain function and cognitive performance☆. Appetite40(3), 245-254.
  6. Tengeler, A. C., Kozicz, T., & Kiliaan, A. J. (2018). Relationship between diet, the gut microbiota, and brain functionNutrition Reviews76(8), 603-617.
  7. Nobre, A. C., Rao, A., & Owen, G. N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental stateAsia Pacific journal of clinical nutrition17.
  8. Rathod, R., Kale, A., & Joshi, S. (2016). Novel insights into the effect of vitamin B12 and omega-3 fatty acids on brain functionJournal of biomedical science23(1), 1-7.
  9. Delange, F. (2000). The role of iodine in brain developmentProceedings of the nutrition society59(1), 75-79.
  10. Redman, K., Ruffman, T., Fitzgerald, P., & Skeaff, S. (2016). Iodine deficiency and the brain: Effects and mechanismsCritical reviews in food science and nutrition56(16), 2695-2713.
  11. Avgerinos, K. I., Vrysis, C., Chaitidis, N., Kolotsiou, K., Myserlis, P. G., & Kapogiannis, D. (2020). Effects of saffron (Crocus sativus L.) on cognitive function. A systematic review of RCTsNeurological Sciences41(10), 2747-2754.
  12. Bian, Y., Zhao, C., & Lee, S. M. Y. (2020). Neuroprotective potency of saffron against neuropsychiatric diseases, neurodegenerative diseases, and other brain disorders: from bench to bedsideFrontiers in Pharmacology, 1602.
  13. Papandreou, M. A., Kanakis, C. D., Polissiou, M. G., Efthimiopoulos, S., Cordopatis, P., Margarity, M., & Lamari, F. N. (2006). Inhibitory activity on amyloid-β aggregation and antioxidant properties of Crocus sativus stigmas extract and its crocin constituentsJournal of agricultural and food chemistry54(23), 8762-8768.
  14. Van der Schaft, J., Koek, H. L., Dijkstra, E., Verhaar, H. J. J., Van Der Schouw, Y. T., & Emmelot-Vonk, M. H. (2013). The association between vitamin D and cognition: a systematic reviewAgeing research reviews12(4), 1013-1023.
  15. Falkingham, M., Abdelhamid, A., Curtis, P., Fairweather-Tait, S., Dye, L., & Hooper, L. (2010). The effects of oral iron supplementation on cognition in older children and adults: a systematic review and meta-analysisNutrition journal9(1), 1-16.
  16. Slutsky, I., Abumaria, N., Wu, L. J., Huang, C., Zhang, L., Li, B., … & Liu, G. (2010). Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesiumNeuron65(2), 165-177.
  17. Kongkeaw, C., Dilokthornsakul, P., Thanarangsarit, P., Limpeanchob, N., & Scholfield, C. N. (2014). Meta-analysis of randomized controlled trials on cognitive effects of Bacopa monnieri extractJournal of ethnopharmacology151(1), 528-535.
  18. Sarter, M., & Parikh, V. (2005). Choline transporters, cholinergic transmission and cognitionNature Reviews Neuroscience6(1), 48-56.
  19. Kobayashi, K., Nagato, Y., Aoi, N., Juneja, L. R., Kim, M., Yamamoto, T., & Sugimoto, S. (1998). Effects of L-theanine on the release of alpha-brain waves in human volunteersJournal of the Agricultural Chemical Society of Japan (Japan).
  20. Schönfeld, P., & Wojtczak, L. (2016). Short-and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective. Journal of lipid research57(6), 943-954.
  21. Juby, A. G., Brocks, D. R., Jay, D. A., Davis, C. M. J., & Mager, D. R. (2021). Assessing the impact of factors that influence the ketogenic response to varying doses of Medium Chain Triglyceride (MCT) oil. The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease8(1), 19-28.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten