Concentratieproblemen
- Bij concentratieproblemen kost het je veel moeite om te focussen op één onderwerp of onderdeel waar je mee bezig bent.
- Concentratieproblemen symptomen zijn vergeetachtigheid, dromerigheid, afwezigheid, verlies in details en het overzicht kwijtraken en snel afgeleid door externe prikkels of gedachtes
- Concentratieproblemen oorzaken zijn o.a. depressie, nutriënttekorten, stress, burn-out, zwangerschap, en ADHD.
- Eet voldoende voeding met gezonde vetbronnen en tyrosine. Drink koffie met mate en vermijd suikerrijke voeding en drankjes.
In het kort
- Bij concentratieproblemen kost het je veel moeite om te focussen op één onderwerp of onderdeel waar je mee bezig bent.
- Concentratieproblemen symptomen zijn vergeetachtigheid, dromerigheid, afwezigheid, verlies in details en het overzicht kwijtraken en snel afgeleid door externe prikkels of gedachtes
- Concentratieproblemen oorzaken zijn o.a. depressie, nutriënttekorten, stress, burn-out, zwangerschap, en ADHD.
- Eet voldoende voeding met gezonde vetbronnen en tyrosine. Drink koffie met mate en vermijd suikerrijke voeding en drankjes.
Wat zijn concentratieproblemen?
Wanneer je last hebt van concentratieproblemen, kost het je veel moeite om te focussen op één onderwerp of onderdeel waar je mee bezig bent. Je raakt snel afgeleid door eigen gedachten of externe prikkels waardoor het soms lastig is om zaken af te maken. Vaak zijn de klachten die ervaren worden van tijdelijke aard. Concentratieproblemen komen voor bij volwassenen maar ook bij kinderen.
Soms houden de concentratieproblemen langer aan door bijvoorbeeld een verminderde hersenfunctie. Dit kan het geval zijn wanneer het hersenweefsel matig tot slecht doorbloed is. Factoren als diabetes, vaatziekten, roken en stress spelen hier een grote rol in. In uiterste gevallen zijn er ernstige concentratiestoornissen die het functioneren op dagelijkse basis erg moeilijk maken. Dit heeft vaak te maken met een neurologische aandoening zoals dementie, een tumor in het hoofd of een psychiatrische aandoening.
Symptomen
Concentratieproblemen omvatten een aantal symptomen die hierop kunnen wijzen:
- Vergeetachtigheid
- Chaotisch
- Dromerigheid gedurende de dag
- Gevoel van afwezigheid
- Met allerlei dingen tegelijkertijd bezig zijn
- Jezelf verliezen in details en het overzicht kwijtraken
- Snel afgeleid door externe prikkels of gedachtes
Oorzaken
Concentratieproblemen kunnen door allerlei verschillende oorzaken ontstaan:
- Depressie
- Leeftijd
- Overgewicht
- Roken
- Stress
- Nutriëntarme voeding
- Burn-out
- Relatieproblemen
- Zwangerschap
- Menopauze
- Slaaptekort
- Alcoholgebruik
- ADHD/ADD
Voedingsadviezen
- Drink koffie met mate. Cafeïne kan je concentratie verbeteren, teveel cafeïne kan je echter een onrustig gevoel geven.1
- Neem groene thee. Het stofje l-theanine heeft effect op mentale alertheid en focus.19
- Eet voldoende gezonde vetbronnen met omega-3 zoals haring, makreel, avocado, lijnzaadolie, chiazaadolie of hennepzaadolie.2,3,4 Omega-3 vetzuren zijn goed voor de zenuwen en zorgen voor een snelle communicatie in het brein.
- Voeg tyrosinerijke voeding zoals kaas, eieren, rund- en varkensvlees, gevogelte, vis, havervlokken, sesamzaad, pecannoten en amandelen toe aan je eetpatroon.5 Tyrosine wordt omgezet in de neurotransmitter dopamine, die in de hersenen informatie doorgeeft of beïnvloedt hoe je informatie verwerkt.6
- Probeer minder suikerrijke voeding en drankjes te nemen om een energiedip te voorkomen waarin concentreren moeilijk is.
- Eet voldoende vezels vanuit graanproducten, peulvruchten, noten, groente en fruit.6
Opmerkingen
Naast voeding en suppletie zijn er nog andere concentratie tips om een slechte concentratie te verbeteren. Zo kun je proberen meer structuur aan te brengen gedurende je dag en elke avond een prioriteitenlijst maken voor de volgende dag. Neem daarnaast voldoende rust zodat je in de momenten dat je wel bezig bent energie hebt. Neem contact op met de huisarts als je concentratieprobleem blijft en niet minder wordt over tijd. Bij andere dieper liggende problemen die concentratieproblemen veroorzaken, neem contact op met een psycholoog.
- Glade, M. J. (2010). Caffeine—not just a stimulantNutrition, 26(10), 932-938.
- Yehuda, S. (2003). Omega-6/omega-3 ratio and brain-related functions. World review of nutrition and dietetics, 92, 37-56.
- Freemantle, E., Vandal, M., Tremblay-Mercier, J., Tremblay, S., Blachère, J. C., Bégin, M. E., … & Cunnane, S. C. (2006). Omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during aging. Prostaglandins, leukotrienes and essential fatty acids, 75(3), 213-220.
- Innis, S. M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain research, 1237, 35-43.
- Lieberman, H. R. (2003). Nutrition, brain function and cognitive performance☆. Appetite, 40(3), 245-254.
- Tengeler, A. C., Kozicz, T., & Kiliaan, A. J. (2018). Relationship between diet, the gut microbiota, and brain function. Nutrition Reviews, 76(8), 603-617.
- Nobre, A. C., Rao, A., & Owen, G. N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 17.
- Rathod, R., Kale, A., & Joshi, S. (2016). Novel insights into the effect of vitamin B12 and omega-3 fatty acids on brain function. Journal of biomedical science, 23(1), 1-7.
- Delange, F. (2000). The role of iodine in brain development. Proceedings of the nutrition society, 59(1), 75-79.
- Redman, K., Ruffman, T., Fitzgerald, P., & Skeaff, S. (2016). Iodine deficiency and the brain: Effects and mechanisms. Critical reviews in food science and nutrition, 56(16), 2695-2713.
- Avgerinos, K. I., Vrysis, C., Chaitidis, N., Kolotsiou, K., Myserlis, P. G., & Kapogiannis, D. (2020). Effects of saffron (Crocus sativus L.) on cognitive function. A systematic review of RCTs. Neurological Sciences, 41(10), 2747-2754.
- Bian, Y., Zhao, C., & Lee, S. M. Y. (2020). Neuroprotective potency of saffron against neuropsychiatric diseases, neurodegenerative diseases, and other brain disorders: from bench to bedside. Frontiers in Pharmacology, 1602.
- Papandreou, M. A., Kanakis, C. D., Polissiou, M. G., Efthimiopoulos, S., Cordopatis, P., Margarity, M., & Lamari, F. N. (2006). Inhibitory activity on amyloid-β aggregation and antioxidant properties of Crocus sativus stigmas extract and its crocin constituents. Journal of agricultural and food chemistry, 54(23), 8762-8768.
- Van der Schaft, J., Koek, H. L., Dijkstra, E., Verhaar, H. J. J., Van Der Schouw, Y. T., & Emmelot-Vonk, M. H. (2013). The association between vitamin D and cognition: a systematic review. Ageing research reviews, 12(4), 1013-1023.
- Falkingham, M., Abdelhamid, A., Curtis, P., Fairweather-Tait, S., Dye, L., & Hooper, L. (2010). The effects of oral iron supplementation on cognition in older children and adults: a systematic review and meta-analysis. Nutrition journal, 9(1), 1-16.
- Slutsky, I., Abumaria, N., Wu, L. J., Huang, C., Zhang, L., Li, B., … & Liu, G. (2010). Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron, 65(2), 165-177.
- Kongkeaw, C., Dilokthornsakul, P., Thanarangsarit, P., Limpeanchob, N., & Scholfield, C. N. (2014). Meta-analysis of randomized controlled trials on cognitive effects of Bacopa monnieri extract. Journal of ethnopharmacology, 151(1), 528-535.
- Sarter, M., & Parikh, V. (2005). Choline transporters, cholinergic transmission and cognition. Nature Reviews Neuroscience, 6(1), 48-56.
- Kobayashi, K., Nagato, Y., Aoi, N., Juneja, L. R., Kim, M., Yamamoto, T., & Sugimoto, S. (1998). Effects of L-theanine on the release of alpha-brain waves in human volunteers. Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan (Japan).
- Schönfeld, P., & Wojtczak, L. (2016). Short-and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective. Journal of lipid research, 57(6), 943-954.
- Juby, A. G., Brocks, D. R., Jay, D. A., Davis, C. M. J., & Mager, D. R. (2021). Assessing the impact of factors that influence the ketogenic response to varying doses of Medium Chain Triglyceride (MCT) oil. The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, 8(1), 19-28.