Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Parasitaire darminfectie

In het kort
 • Een parasitaire darminfectie wordt veroorzaakt door een parasiet (protozoa). Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis en Giardia lamblia veroorzaken doorgaans het vaakst darmklachten.
 • Darminfectie symptomen kunnen zeer uiteenlopend en wisselend zijn, zoals buikpijn, diarree of juist wisselende ontlasting, brijachtige ontlasting, winderigheid of een opgeblazen gevoel.
 • Behandeling van een parasitaire darminfectie vindt idealiter plaats met een breed scala aan antiparasitaire kruiden, omdat darmparasieten geregeld resistent zijn of worden tegen een therapie.
 • Om de slagingskans van de therapie te verhogen dient tegelijkertijd een zetmeelarm dieet gevolgd te worden.
In het kort

Wat is parasitaire darminfectie?

Een parasitaire darminfectie wordt veroorzaakt door een besmetting met een parasiet (protozoa of helminthen). Bij een parasitaire darminfectie is de mens de gastheer. De aanwezigheid van darmparasieten bij mensen geeft niet altijd klachten. Klachten ontstaan zodra de parasiet het darmslijmvlies aantast. De meest voorkomende parasieten die een parasitaire darminfectie veroorzaken zijn Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis en Giardia lamblia. De darmparasieten komen afhankelijk van de soort voor in de dunne – of dikke darm. Giardia spp. tasten de dunne darm aan en Blasotocystis spp. en Dientamoeba fragilis bevinden zich in de dikke darm. Een parasitaire infectie van de dunne darm kan ertoe leiden dat de nutriëntenopname afneemt. Mineralen zoals ijzer en magnesium kunnen verloren gaan waardoor bloedarmoede en vermoeidheid ontstaat.

Parasieten komen veelvuldig voor in de darmen, maar geven niet bij iedereen klachten. Ongeveer een kwart van de mensen is bijvoorbeeld drager van een blastocystis-parasiet en 10% heeft een giardia in de darmen. Kinderen zijn extra gevoelig voor infectie. Als er sprake is van een parasitaire darminfectie kunnen klachten gedurende langere tijd aanhouden of cyclisch optreden op basis van de levensloop van de parasiet.

Wat is parasitaire darminfectie?

Symptomen

 • Buikpijn
 • Brijachtige ontlasting
 • Wisselende ontlasting
 • Diarree
 • Winderigheid
 • Opgezette buik
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid (met name door ijzergebrek bij een darmparasiet in de dunne darm, zoals Giardia lamblia)
 • Huiduitslag of jeuk (met name bij Blastocystis-infectie)
 • Wormen in de ontlasting (bij een infectie met helminthen)
Symptomen

Oorzaken

Een parasitaire darminfectie wordt veroorzaakt door darmparasieten (protozoa, of eencellige darmparasieten). De meest voorkomende darmparasieten zijn Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis en Giardia lamblia. Besmetting treedt op door contact met ontlasting via het toilet en contactoppervlakten, maar ook via besmet voedsel, drinken en zwemwater.

Oorzaken

Voedingsadviezen

 • Zorg voor een zetmeelarm voedingspatroon (geen brood, pasta, rijst, aardappelen etc.).
 • Volg een voedingspatroon rijk aan groenten en gezonde vetten.
 • Kook met verse kruiden en smaakmakers, zoals oregano, knoflook, gember, kurkuma en kruidnagel.
 • Overweeg (tijdelijk) volledig glutenvrij te eten om het darmslijmvlies de kans te geven zich te herstellen.
 • Kies voor voeding met een lage glycemische index om bloedsuikerschommelingen te voorkomen.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Het laten doen van een ontlastingsonderzoek (triple feces test, TFT) is aan te raden bij verdenking van een parasitaire belasting. Doe het onderzoek in een periode dat de cliënt brijachtige ontlasting heeft of darmklachten ervaart. Dit vergroot de kans dat de parasiet tijdens het onderzoek opgemerkt wordt. Voer na de behandeling een nacontrole uit om te kijken of de darmparasiet verdwenen is. Nacontrole vindt plaats zeven dagen na een behandeling met reguliere medicijnen of na twee maanden bij gebruik van uitsluitend voedingssupplementen. Een arts kan medicijnen voorschrijven. Meestal wordt metronidazol, een antibioticum, geadviseerd. Gelijktijdig gebruik van probiotica is dan zinvol. Helaas zijn veel parasieten resistent tegen metronidazol en werkt de therapie onvoldoende. Gebruik van clioquinol werkt beter bij mensen met een parasitaire darminfectie, het middel is echter niet bij iedere huisarts of apotheek bekend.

Bij verdenking op een parasitaire darminfectie en tijdens de behandeling is extra aandacht voor hygiëne belangrijk. Besmetting treedt op via het toilet en contactoppervlakten (inclusief handen). Regelmatig handen wassen en het schoonmaken van veelgebruikte contactoppervlakten, zoals kranen en deurknoppen, is essentieel. Daarnaast dienen bij een infectie ook de gezinsleden/partner onderzocht te worden en eventueel tegelijkertijd mee behandeld te worden om herbesmetting binnen het gezin te voorkomen.

Opmerkingen
Referenties
 1. Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and infection, 1(2), 125-129.
 2. Chaieb, K., Hajlaoui, H., Zmantar, T., Kahla‐Nakbi, A. B., Rouabhia, M., Mahdouani, K., & Bakhrouf, A. (2007). The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata (Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 21(6), 501-506.
 3. Lima, A. A., Soares, A. M., Lima, N. L., Mota, R. M., Maciel, B. L., Kvalsund, M. P., … & Guerrant, R. L. (2010). Vitamin A supplementation effects on intestinal barrier function, growth, total parasitic and specific Giardia spp. infections in Brazilian children: a prospective randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition50(3), 309.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten