Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Tinnitus (oorsuizen)

In het kort
 • Tinnitus is een aandoening waarbij iemand geluiden hoort die niet uit de directe omgeving komen, zoals suizen, piepen of brommen.
 • De belangrijkste symptomen van tinnitus zijn het horen van geluiden die niet uit de omgeving komen, die kunnen variëren in toonhoogte en intensiteit.
 • Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, zoals gehoorbeschadiging, blootstelling aan luide geluiden, oorsmeerophoping, stress, angst, depressie, medicijngebruik, of een onderliggende medische aandoening, zoals de ziekte van Ménière.
 • Tinnitus kan een individuele ervaring zijn, wat betekent dat verschillende mensen het op verschillende manieren kunnen ervaren en dat er geen specifieke behandeling is die voor iedereen werkt. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat tinnitus een chronische aandoening is die niet volledig genezen worden, maar die je wel kan beheersen.
In het kort

Wat is tinnitus (oorsuizen)?

Tinnitus is een aandoening waarbij iemand geluiden hoort die niet uit de omgeving komen. Deze geluiden kunnen variëren in toonhoogte, intensiteit en duur. Sommige mensen beschrijven de geluiden als een suizen, piepen, fluiten, brommen of ruisen. Tinnitus is een veelvoorkomende aandoening, die ongeveer 10-15% van de bevolking treft. Bij sommige mensen kan tinnitus zo ernstig zijn dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt, bijvoorbeeld door slaapproblemen, concentratieproblemen, angst of depressie. Als tinnitus langer dan enkele weken aanhoudt, wordt het als chronisch beschouwd.

Er zijn twee vormen van tinnitus:

 • objectieve tinnitus: geluid kan worden gedetecteerd door een ander persoon, zoals een arts, bijvoorbeeld door het luisteren naar de bloedstroom in de nek of de spieren in het oor
 • subjectieve tinnitus: geluiden worden alleen gehoord waargenomen door de persoon die aan tinnitus lijdt, en niet door anderen

Fysiologisch gezien is tinnitus het gevolg van een verandering in de manier waarop de hersenen geluiden verwerken. Wanneer er geluidsgolven in het oor komen, worden ze opgevangen door het trommelvlies en omgezet in trillingen. Deze trillingen worden doorgegeven aan het binnenoor, waar ze worden omgezet in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen verwerken deze signalen en interpreteren ze als geluid.

Bij tinnitus is er sprake van een verstoring in dit proces. Het is alsof de hersenen geluiden ontvangen, terwijl er eigenlijk geen geluidsgolven zijn. Men denkt dat dit kan worden veroorzaakt door een verandering in de activiteit van de neuronen in de auditieve cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geluid. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan deze verandering in de activiteit van de neuronen. Zo kan gehoorbeschadiging door blootstelling aan luide geluiden ervoor zorgen dat de neuronen in de auditieve cortex overmatig worden gestimuleerd, wat leidt tot tinnitus.

Ook stress, angst en depressie kunnen de activiteit van de neuronen veranderen en bijdragen aan het ontstaan van tinnitus. Hoewel de exacte oorzaak van tinnitus niet altijd duidelijk is, bestaat er algemene consensus over de complexiteit van de aandoening en de beïnvloeding door verschillende factoren, waaronder fysiologische en psychologische factoren.

Wat is tinnitus (oorsuizen)?

Symptomen

De symptomen van tinnitus kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen ook in intensiteit en frequentie verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Het horen van geluiden die niet uit de omgeving komen, zoals suizen, piepen, fluiten, brommen, ruisen of zoemen.
 • Variatie van de geluiden in toonhoogte, intensiteit en duur.
 • De aanwezigheid van de geluiden in één of beide oren, of in het hoofd.
 • Sommige mensen beschrijven de geluiden als constant aanwezig, terwijl anderen het alleen af en toe horen.
 • Tinnitus kan worden geassocieerd met gehoorverlies, duizeligheid, oorsuizen, hoofdpijn, slaapproblemen, concentratieproblemen, angst of depressie.
 • In sommige gevallen kan tinnitus zo ernstig zijn dat het dagelijkse activiteiten belemmert, zoals werk, studie en sociale interacties.
Symptomen

Oorzaken

Er zijn verschillende tinnitus oorzaken, waaronder:

 • Gehoorbeschadiging: dit is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus. Gehoorbeschadiging kan optreden als gevolg van blootstelling aan luide geluiden, zoals bij een concert, in een lawaaierige omgeving werken of het gebruik van luide machines. Dit kan leiden tot beschadiging van de haarcellen in het binnenoor en kan resulteren in tinnitus.
 • Ouderdom: naarmate mensen ouder worden, kunnen ze gehoorverlies ervaren als gevolg van natuurlijke slijtage van het binnenoor. Dit kan leiden tot tinnitus.
 • Oorsmeerophoping: wanneer er te veel oorsmeer in het oor zit, kan dit leiden tot tinnitus.
 • Stress en angst: stress en angst kunnen leiden tot spierspanning en bloeddrukverhoging, wat kan leiden tot tinnitus.
 • Medicijngebruik: sommige medicijnen, zoals aspirine, bepaalde antibiotica en chemotherapie, kunnen tinnitus veroorzaken of verergeren.
 • Medische aandoeningen: tinnitus kan een symptoom zijn van verschillende medische aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière, otosclerose, of een tumor in de gehoorzenuw.
 • Hoofdletsel: trauma aan het hoofd kan leiden tot tinnitus.
 • Blokkades in de bloedvaten: blokkades in de bloedvaten die het oor van bloed voorzien, kunnen leiden tot tinnitus.
 • Histamineintolerantie: histamine kan de bloedvaten in het oor verwijden, waardoor er meer bloed naar het oor stroomt en mogelijk leidt tot het waarnemen van geluiden zoals tinnitus.
 • Afwijkingen aan het binnenoor, middenoor, bloedvaten in het hoofd, gebit en kaak of zenuwbanen
 • Hoge bloeddruk
Oorzaken

Voedingsadviezen

Er is geen specifiek dieet dat tinnitus kan genezen, maar er zijn wel bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Hieronder volgen enkele voedingsmiddelen die aanbevolen worden en voedingsmiddelen die vermeden moeten worden bij tinnitus:

Aanbevolen voedingsmiddelen:

 • Voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkoren granen, bonen en groenten, kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen van tinnitus.
 • Voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zoals donkere bladgroenten, noten, zaden, avocado’s en bonen. Magnesium kan helpen bij het verminderen van de symptomen van tinnitus.
 • Voedingsmiddelen rijk aan zink, zoals schaal- en schelpdieren, rood vlees, gevogelte, bonen, noten en zaden. Zink is een belangrijk mineraal voor het behoud van een gezond gehoor.
 • Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12, zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Vitamine B12 is belangrijk voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van tinnitus.
 • Eet voedingsmiddelen met een hoog omega-3 gehalte: omega-3 vetzuren, zoals die worden gevonden in vette vis, noten, zaden en avocado’s, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en bijdragen aan het behoud van een gezond gehoor.
 • Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, zoals bessen, druiven, sinaasappels, kiwi’s, broccoli, spinazie en andere groene groenten. Antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van de cellen in het oor.
 • Voldoende water drinken kan helpen bij het voorkomen van uitdroging, wat de symptomen van tinnitus kan verergeren.

Voedingsmiddelen om te vermijden:

 • Cafeïne kan bij sommige mensen de symptomen van tinnitus verergeren.
 • Een hoog zoutgehalte kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat de symptomen van tinnitus kan verergeren.
 • Alcohol kan leiden tot uitdroging en kan de symptomen van tinnitus verergeren.
 • Beperk uw inname van suiker en geraffineerde koolhydraten: suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen ontstekingen in het lichaam verergeren, wat de symptomen van tinnitus kan verergeren.

Aanvullende leefstijltips:

 • Vermijd blootstelling aan luide geluiden, zoals bij concerten of het gebruik van luide machines.
 • Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie.
 • Zorg voor voldoende slaap en rust om de symptomen van tinnitus te verminderen.
 • Gebruik oordopjes of gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Tinnitus kan een ernstige impact hebben op je kwaliteit van leven. De symptomen kunnen leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen, angst en depressie. Het is daarom belangrijk om de symptomen serieus te nemen. Er zijn verschillende tinnitus behandeling opties beschikbaar voor tinnitus, die gericht zijn op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Reguliere behandelingen voor tinnitus kunnen onder meer geluidstherapie, medicijnen, en cognitieve gedragstherapie omvatten. Geluidstherapie kan helpen bij het maskeren van de geluiden die worden veroorzaakt door tinnitus, terwijl medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van angst of depressie te behandelen die vaak samengaan met tinnitus. Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het verminderen van angst en stress die worden veroorzaakt door tinnitus.

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt
Magnesium (tauraat)
Zink
Vitamine B12 (methyl- en/of acetylcobolamine)
Vitamine C
Vitamine E
Q10
Astaxanthine
Omega 3 vetzuren
Ginkgo Biloba Extract
Vitamine D
GABA
Acetyl L-Carnitine
N-Acetyl-L-Cysteïne (NAC)
Pycnogenol
Cordyceps sinensis
Vitamine A
Opmerkingen
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten