Ziekte van Hashimoto
- De ziekte van Hashimoto (auto immuun thryreoïditis) is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier chronisch ontstoken is.
- Doordat de schildklier chronisch ontstoken is, vertraagt de werking van deze klier. Er ontstaat een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Een trage schildklier heeft effect op bijna alle systemen en organen van het lichaam, waardoor de (mogelijke) klachten zeer uiteenlopen.
- Veel voorkomende symptomen van Hashimoto zijn gewichtstoename, een lagere lichaamstemperatuur en moeite met afvallen.
- Ongezonde voeding, stress en toxische belasting hebben een negatieve invloed op het verloop van de aandoening.
In het kort
- De ziekte van Hashimoto (auto immuun thryreoïditis) is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier chronisch ontstoken is.
- Doordat de schildklier chronisch ontstoken is, vertraagt de werking van deze klier. Er ontstaat een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Een trage schildklier heeft effect op bijna alle systemen en organen van het lichaam, waardoor de (mogelijke) klachten zeer uiteenlopen.
- Veel voorkomende symptomen van Hashimoto zijn gewichtstoename, een lagere lichaamstemperatuur en moeite met afvallen.
- Ongezonde voeding, stress en toxische belasting hebben een negatieve invloed op het verloop van de aandoening.
Wat is Ziekte van Hashimoto?
De ziekte van Hashimoto (auto-immuunthyreoïditis) is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier chronisch ontstoken is. Dit komt doordat het immuunsysteem de eigen schildkliercellen aanvalt. De schildklier gaat daardoor steeds trager werken, waardoor er minder schildklierhormonen aangemaakt worden (hypothyreoïdie).
Een traag werkende schildklier beïnvloedt bijna alle systemen en organen in het lichaam, waardoor de (mogelijke) klachten zeer uiteenlopen. Vooral onze stofwisseling en temperatuur zijn grotendeels van onze schildklierhormonen afhankelijk. Veel voorkomende symptomen zijn extreme vermoeidheid, gewichtstoename, een lagere lichaamstemperatuur en moeite met afvallen. De ziekte van Hashimoto komt vaak voor: jaarlijks krijgen tussen de 14.000 en 15.000 mensen ermee te maken. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.
Met behulp van leefstijlveranderingen of medicatie kunnen symptomen van Hashimoto verminderen. De aandoening is niet te genezen, maar kan wel tijdelijk minder tot uiting komen. Bij een ongezond voedingspatroon en stress kunnen klachten ook weer terugkomen. De ziekte van Hashimoto heeft geen andere levensverwachting, maar patiënten moeten wel hun leven lang schildklierhormonen slikken. Ondersteuning vanuit de orthomoleculaire praktijk is onder meer gericht op het versterken van het immuunsysteem het tegengaan van oxidatie.
Symptomen
- Langdurige vermoeidheid
- Gewichtstoename
- Moeite met afvallen
- Lagere lichaamstemperatuur (kouwelijkheid)
- Pijn in de gewrichten
- Droge huid
- Haar dat uitvalt en steeds dunner wordt (ook bij de wenkbrauwen)
- Hoofdpijn
- Opgezette schildklier (struma)
- Last van de spieren
- Hoge cholesterolwaardes
- Lagere hartslag
- Spijsverteringsproblemen
- Vocht vasthouden
- Hormonale klachten (o.a. menstruatieproblemen)
- Depressieve gevoelens
- Concentratie- en geheugenproblemen
Oorzaken
Waarom het immuunsysteem zich tegen de schildklier richt is nog niet duidelijk. Belasting van het immuunsysteem speelt wel een cruciale rol in de ernst van de ziekte. Levensstijlaanpassingen zijn noodzakelijk om het immuunsysteem zo min mogelijk te belasten. Factoren die het immuunsysteem belasten en de aanmaak van schildklierhormonen negatief kunnen beïnvloeden zijn:
- Verkeerde voeding
Voor de aanmaak en het omzetten van schildklierhormonen zijn voldoende voedingsstoffen nodig. Als we deze niet genoeg binnenkrijgen, of er is sprake van intolerantie voor bepaalde voeding, dan verstoort dit het proces. - Toxische belasting
Toxische belasting kan voor problemen zorgen. De lever is belangrijk voor de omzetting van schildklierhormonen. Als deze het echter te druk heeft met de ontgiften van andere stoffen, kan dit de omzetting van de hormonen beïnvloeden. - Stress
Stress zorgt voor een overbelasting van het immuunsysteem. Dit kan de ziekte van Hashimoto verergeren. - Hoge bloedsuikerspiegel
Een te hoge bloedsuikerspiegel werkt ontstekingen in de hand en activeert daardoor het immuunsysteem. - Lekkende darm syndroom
Hierbij verteert het lichaam voeding niet optimaal. Dit zorgt voor een overactief immuunsysteem. - Erfelijke aanleg voor auto-immuunziekten
Voedingsadviezen
Bij de ziekte van Hashimoto is een gezonde leefstijl erg belangrijk voor optimale ondersteuning van het immuunsysteem. Een Hashimoto dieet bestaat dan ook uit gezonde voeding en weinig toxines.
- Vermijd toxines zoals zware metalen en vrije radicalen, denk aan:
- AGE’s (Advanced Glycation End Products) – de bruinkleurige, knapperige randjes op voedingsmiddelen die ontstaan bij verhitting. Zoals broodkorstjes, gekarameliseerde suiker, etc.
- Teveel (roof)vis, schaal- en schelpdieren, orgaanvlees, groenten uit de vollegrond en glucose-fructosesiroop. Deze bevatten vaak zware metalen zoals lood en kwik.
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals geraffineerde suikers en bloem.
- Transvetten: palmvet, margarine, plantaardige olie, bewerkt/rood vlees, (gedeeltelijk) gehard olie/vet, gehydrogeneerde olie/vet.
- Kunstmatige zoetstoffen.
- Voeding uit plastic of blik.
- Beperk snelle suikers
Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie. Insulineresistentie kan een trage schildklier veroorzaken. - Eet voeding rijk aan selenium
Een gemiddelde paranoot bevat al snel 50 microgram selenium. Vier paranoten per dag verhogen eenvoudig de selenium inname. Dit komt de schildklier ten goede. - Kies voor eiwitrijke voeding
In eiwitrijke voeding zitten aminozuren, waaronder het aminozuur tyrosine. Eén van de belangrijkste bouwstoffen van schildklierhormonen. Onder andere vlees, vis, zuivel, noten, peulvruchten en granen zijn bronnen van eiwitten. Zet rood vlees niet vaker dan één keer per week op tafel. - Nuttig voldoende antioxidanten
Eet dagelijks 400 tot 800 gram verse groenten en twee tot drie stuks fruit. Groenten en fruit voorzien ons van fantastische nutriënten, maar ook vezels waar onze darmen blij van worden. Tip: blauwe bessen zitten boordevol antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk maken!
Opmerkingen
De ziekte van Hashimoto is in veel gevallen de oorzaak van een trage schildklier. Om uitsluitsel te geven over de diagnose, wordt een bloedonderzoek gedaan. In dit onderzoek meten ze:
- De hoeveelheid schildklierhormonen (FT4) en de TSH-waarde. Als het schildklierhormoon FT4 te laag is, dan stijgt de TSH-waarde.
- De hoeveelheid antistoffen in het bloed.
- Mizokami, T., Wu Li, A., El-Kaissi, S., & Wall, J. R. (2004). Stress and thyroid autoimmunity. Thyroid, 14(12), 1047-1055. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.2004.14.1047
- Fasano A. Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Physiol Rev. 2011;91(1):151-175. doi:10.1152/physrev.00003.2008.
- Morris, C.R., Hamilton‐Reeves, J., Martindale, R.G., Sarav, M. and Ochoa Gautier, J.B. (2017), Acquired Amino Acid Deficiencies: A Focus on Arginine and Glutamine. Nutrition in Clinical Practice. 32:30S-47S
- Rostami R, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Enhanced oxidative stress in Hashimoto’s thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function. Clin Biochem. 2013;46(4-5):308-312. doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.11.021
- Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(3), 243-248.