Nieuws

Mario's eiersalade

Een gerecht dat (bijna) dagelijks terugkomt in onze lunch is de welbekende eiersalade, ook wel Mario's eiersalade genoemd. Het is een ontzettend populair gerecht waar velen graag het recept van zouden willen hebben. Op de foto hebben we het iets anders gepresenteerd dan normaal, want alle ingrediënten door elkaar husselen doen we uiteraard voor u wanneer u hier luncht. 
De eiersalade kan gegeten worden naast een andere salade, op brood, op een lekkere boekweitcracker (aanrader!), of gewoon los. 

Mario's eisersalade (4 personen): 
Benodigdheden: 

Zoute brûlée met groene asperges en rozenpeper

Lekker & gezond eten ziet men vaak als twee verschillende werelden. Maar dat hoeft niet! Onze chefkok Mario doet elke dag weer ontzettend zijn best om de meest verrukkelijke EN gezonde gerechten te bereiden. Zo heeft hij deze week weer een bijzonder gerecht bereidt. Een zoute brûlee met groene asperges met wat rozenpeper. Dien het op in mooie schaaltjes, leg er een paar groene asperges naast en u heeft een waar kunstwerk op uw bord!

 

Dopamine & Serotonine

Neurotransmitters komen voort uit aminozuren (eiwitbronnen). Om bijvoorbeeld adrenaline te produceren zijn er een aantal stappen nodig. Eiwitbronnen bevatten l-fenylalanine, dit essentiële aminozuur wordt met behulp van onder andere foliumzuur omgezet in l-tyrosine, dat met hulp van een aantal cofactoren via l-dopa wordt omgezet in dopamine. Dopamine wordt vervolgens met hulp van SAMe, B12, B6 en folaat (biologisch actieve vorm van foliumzuur) weer omgezet in noradrenaline en adrenaline. Voor het produceren van melatonine gaat de omzetting via het essentiële aminozuur tryptofaan via 5-HTP naar serotonine en dan naar melatonine.

Belangrijke nutriënten voor tijdens de overgang

De overgang, een woord met een erg negatieve bijklank voor de vrouw van middelbare leeftijd. Feitelijk is de overgang het begin van een periode waarin de hormonen die de menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) in mindere mate geproduceerd worden. Het lichaam van de vrouw gaat langzaam van vruchtbare- naar onvruchtbare staat. Dit proces kan gepaard gaan met een aantal onaangename verschijnselen zoals: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido.

Het belang van een goede multivitamine tijdens de zwangerschap

Bij de samenstelling voor een multivitamine voor aanstaande moeders en zogende moeders is uitvoerig onderzoek per ingredïent nodig. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen van vrouwen die zwanger willen worden, in verwachting zijn of borstvoeding geven zijn nu eenmaal anders. Bij elke verbinding van elk ingrediënt moet rekening worden gehouden met de best mogelijke biologische beschikbaarheid. Een voorbeeld is natuurlijk de extra behoefte aan foliumzuur gedurende zwangerschap.

Waar moet een goede immuniteitsformule aan voldoen?

In het basisadvies van de orthomoleculaire voedingsleer zit meestal een multivitamine, een Omega-3 preparaat en een vitamine C supplement.

De vraag "wat betekent gebufferde vitamine C?" wordt vaak gesteld. Voor een hoge inname van vitamine C is ascorbinezuur (de goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C) niet altijd geschikt, daar veel mensen deze zure vitamine C minder goed verdragen. Door de vitamine C te bufferen met mineraalascorbaten ontstaat een vitamine C (calcium- en magnesiumascorbaat), die niet alleen beter opneembaar is, maar ook het lichaam niet belast.

Wanneer welke magnesium?

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal waaraan veel mensen een tekort hebben als gevolg van het gebruik van de industrialisatie en stress. Ongeveer de helft van alle magnesium in het lichaam wordt gevonden in de cellen van weefsels en organen. De andere helft bevindt zich samen met calcium en fosfor in de botten.

Curcuma; van specerij naar therapeutisch inzetbaar product

De curcuma is in de Indiase keuken een belangrijke smaakmaker en één van de belangrijkste ingrediënten van curry. Curcuma geeft de gerechten niet alleen een mooie, diepe gele kleur (populair bij rijst), maar bevordert ook de spijsvertering door de licht bittere smaak. De Indiase bevolking verbruikt dagelijks 2 tot 2,5 gram per persoon.

Pagina's