Nieuws

Magnesiumtekort geeft uiteenlopende klachten. Wanneer zet je welke vorm in?

‘Magnesium zit toch gewoon in voeding?’. Tegenstellend bestaat de gedachte dat je met een supplement ook te veel magnesium kan binnen krijgen. Laten we die laatste bewering alvast het sprookjeslabel geven.

80 procent van de Nederlandse bevolking kampt namelijk met een magnesiumtekort, wat resulteert in een breed en moeilijk te specificeren pallet aan klachten. Gelukkig bestaan er verschillende vormen van het mineraal, die ook qua toepassing van elkaar verschillen.

SAMe: belangrijk aminozuur voor homocysteïne

Ons lichaam is als het ware een vernuftig mozaïek vervaardigt uit aminozuren. Elke bouwsteen representeert een piepklein scherfje binnen het geheel, dat als een Jenga toren instort mocht je er een steen uittrekken.

S-Adenosylmethionine (SAMe) is een grotere scherf dan gemiddeld; een essentieel aminozuur, dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Met name binnen de methylering is dit nutriënt van fundamenteel belang.

Probiotica en de darmen: hoe houd je jouw darmflora in balans?

Onze darmen bieden onderdak aan talloze bacteriën, gisten en schimmels. Bij een gezonde darmflora is de verhouding tussen deze darmbewoners in evenwicht. Helaas zorgen we maar matig voor onze darmgezondheid. Onder meer door het verorberen van slechte voeding komen er ongewenste bacteriën binnen die de darmflora verstoren en darmklachten veroorzaken.

Probiotica – gezonde darmbacteriën – kunnen in veel gevallen een welkome schoonmaker zijn en de darmflora weer in evenwicht brengen.

Foliumzuur (B11), folaat en 5-MTHF: wat zijn de verschillen?

De termen foliumzuur en folaat gebruikt de gemiddelde supplementenslikker door elkaar. Ondanks hun verwantschap zijn er echter grote verschillen. Folaat heeft bijvoorbeeld een aanzienlijk grotere biologische beschikbaarheid dan foliumzuur. Maar ook binnen de folaatfamilie kennen we een overtreffende trap: 5-MTHF, de actieve vorm van folaat. We zetten de verschillen tussen foliumzuur, folaat en de varianten van 5-MTHF uiteen.  

Verenigd Koninkrijk beveelt vitamine D suppletie aan in gevecht tegen coronavirus

Het gezondheidssecretariaat van het Verenigd Koninkrijk raadt mensen nu aan vitamine D te suppleren. Het advies komt in navolging van recent bewijs waaruit blijkt dat vitamine D kan zorgen voor een milder coronavirus verloop. Moeten wij het Britse voorbeeld volgen?

In een parlementaire zitting van vorige week donderdag schetst Britse minister van gezondheid Matt Hancock een aanbeveling die haaks staat op eerder gedane uitspraken. De regering komt terug op de bewering dat vitamine D geen effect zou hebben op het verloop van het coronavirus:

Wat doen bij haarverlies? 6 belangrijke vitamines bij haaruitval.

Verstopte doucheputjes, overvolle haarborstels en ’s ochtends wakker worden met een kussen dat bruin kleurt van de lokken. Scenario’s die duiden op haaruitval. Een kwaal die steeds vaker de gang naar de therapeut inluidt.  

De bos haren op ons hoofd associëren we namelijk met gezondheid, en die komt van binnenuit; om maar even een cliché aan te halen. Het binnen krijgen van de juiste nutriënten is dus ook voor een weelderige haarbos essentieel.

Osteoporose: gerelateerd aan de overgang 

Een leeftijd halen van drie cijfers is anno 2020 bijna niet meer bijzonder. We overlijden steeds later, maar dat betekent niet dat we langer gezond leven. In tegendeel zelfs, de afgelopen 30 jaar verdubbelde het aantal levensjaren waarin we lijden aan een welvaartziekte. Deze explosieve toename in welvaartziekten en ouderdomsgebreken kunnen we voor een deel linken aan ons verslechterende voedingspatroon.

Vitamine C en corona: risicoloos doen is beter dan niets doen

Het is zover. De ziekenhuizen druppelen weer vol, verplegers zien de burn-out verschijnselen wederom naderen en voor niet corona gerelateerde zorg verwijzen we je door naar 2021. De tweede golf: een gevreesde gast, maar met doorlopende uitnodiging. Is vitamine C de uitsmijter die we nodig hebben om ons feestje te redden?

Vitamine C is dé vitamine voor een sterk immuunsysteem. Geen verbaasde blikken na die bewering. Maar of we de kracht van de weerstandsvitamine een op een kunnen vertalen naar corona bestrijding is natuurlijk de vraag.

Pagina's