Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

4x voeding die je beter kunt vermijden bij kinderen met ADHD

5 maart 2021
5 minuten leestijd
ADHD voeding
In het kort
  • Wat we al weten over ADHD en voeding
  • In gesprek met een diëtist
  • Ons advies

Dat voeding effect kan hebben op het menselijk gedrag en dus ook gunstig of ongunstig kan zijn bij ADHD symptomen, werd al duidelijk uit ons eerdere artikel. Als aanvulling hierop lees je in dit artikel concrete voorbeelden van voeding die je beter kunt vermijden bij kinderen met ADHD. Om zo te profiteren van de mogelijk gunstige effecten volgens de wetenschap.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) is een stoornis die we vaak in de kindertijd al opmerken. Kinderen met ADHD ondervinden vaak moeilijkheden met onder andere concentratie, emotieregulatie, hyperactiviteit en prikkelverwerking. Niet tijdig ingrijpen kan dan ook op langere termijn veel problemen veroorzaken die niet alleen de ontwikkeling van het kind beïnvloeden, maar ook de directe omgeving. De hyperactieve aandoening is niet te genezen, maar gelukkig zijn er inmiddels wel verschillende methodes waarmee al veel positieve resultaten zijn behaald. Aanpassingen in voeding bij kinderen met ADHD is daar een van 1.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Wat we al weten over ADHD en voeding

In de jaren 70 was er een allergoloog, Dr. Feingold, die per toeval ontdekte dat het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen gedragsveranderingen teweeg brengt. Hij ontwikkelde het Feingold Dieet met als uitgangspunt dat de eliminatie van bepaalde soorten voeding ADHD symptomen kan doen verminderen. Zijn onderzoek veroorzaakte echter controverse onder onderzoekers waardoor de eetwijze uiteindelijk ineffectief werd verklaard. Wel motiveerde het Feingold Dieet andere wetenschappers om zelf onderzoek te verrichten naar bepaalde voeding en hun effecten op het menselijk gedrag. Hieruit volgde een reeks van onderzoeksresultaten waaruit duidelijk werd dat Dr. Feingold er toch niet helemaal naast zat met zijn theorieën. En dat het volgen van bepaalde diëten wel degelijk kan zorgen voor een significante afname van ADHD-symptomen bij kinderen 2.

Niet alleen het vermijden, maar ook het toevoegen van voeding kan een gunstig effect hebben op aandachts-, gedrag- en emotionele problemen bij kinderen. Tijdens een observationele studie werden 810 kinderen gevolgd die gedurende een periode van twaalf weken een voedingssupplement namen dat bestond uit een combinatie van omega-3 en -6-vetzuren, magnesium en zink. Na twaalf weken waren symptomen van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit aanzienlijk verminderd 3. Ook zijn lage niveaus van micronutriënten gemeld bij kinderen met ADHD, waaronder zink, magnesium en fosfor  4,5,6.

ADHD kinderen
ADHD kinderen

In gesprek met een diëtist

Op basis van bovenstaande bevindingen is het altijd aan te moedigen om in gesprek te gaan met een diëtist wanneer uw kind de diagnose ADHD krijgt. Mogelijk ontstaat hieruit al een effectieve behandelmethode. Of ga naar de aandoeningenpagina voor een overzicht van orthomoleculaire nutriënten die we kunnen inzetten bij ADHD.

1. Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten zijn suikers en bestaan uit slechts één of twee moleculen. Het lichaam breekt enkelvoudige koolhydraten snel af met als gevolg een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. In tegenstelling tot meervoudige koolhydraten die bestaan uit een reeks van enkelvoudige koolhydraten. Om deze af te breken moet het lichaam harder werken. Suikerinname houdt verband met het verergeren van ADHD-symptomen7Heeft uw kind ADHD, vermijd dan voeding als:

  • Snoepgoed, koekjes en gebak
  • Honing
  • Vruchtensappen uit de supermarkt
  • Gedroogd fruit
  • Kant-en-klare soepen en sauzen
  • Zoet beleg, zoals jam of hagelslag
  • Witmeelproducten, zoals witte rijst, witte pasta of wit brood

2. Kunstmatige additieven.

Kunstmatige additieven zijn chemisch verkregen toevoegingen in voedingsmiddelen. Azo-kleurstoffen (kleurstoffen uit níet natuurlijke bronnen) zijn met name interessant. Tijdens een proef in het Royal Children’s Hospital in Melbourne werden 200 kinderen met hyperactiviteit gedurende 6 weken op een dieet gezet zonder kunstmatige kleurstoffen. Ouders van 150 kinderen meldden gedragsverbetering na deze periode. Bij herintroductie van kunstmatige kleurstoffen verslechterde de ADHD symptomen weer 8. Deze bevindingen suggereren dat het weglaten van voeding met azo-kleurstoffen het gedrag van kinderen met ADHD zou kunnen verbeteren. Vermijd azo-kleurstoffen door ingrediënten van voedingsmiddelen te controleren op de volgende E-nummers:

  • Tartrazine (E102)
  • Chinolinegeel (E104
  • Zonnegeel (E110)
  • Carmoisine (E122)
  • Ponceau 4R (E124
  • Allurarood (E129
ADHD kleurstoffen
ADHD kleurstoffen

Gelukkig kiezen fabrikanten steeds vaker voor natuurlijke kleurstoffen in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld kurkuma voor de kleur geel, matcha voor een frisse groene kleur en bietenpoeder voor een diep roze kleur. Dit kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen!

3. Conserveermiddelen

Uit een steekproef met 1873 kinderen in hun vierde levensjaar, bleek dat er een algemeen nadelig effect bestaat van kunstmatige kleurstof en natriumbenzoaat op het gedrag. Ook natriumbenzoaat is de herkennen aan een E-nummer op ingrediëntlijsten. En daarmee zijn we aangekomen bij het volgende voedingsmiddel om te vermijden bij kinderen met ADHD:

  • Natriumbenzoaat (E211)

4. Allergenen en ‘triggers’

Bij allergenen denken we vaak aan voedingsmiddelen waarvan we direct een allergische reactie krijgen, zoals een pinda- of koemelkallergie. Daarnaast bestaan er ook zogenoemde ‘triggers’. Triggers zijn voedingsmiddelen waarvoor we intolerant kunnen zijn. Deze veroorzaken dus niet direct een heftige allergische reactie, maar kunnen wel degelijk vervelende klachten geven, waaronder maag-darmklachten. Een voedingsinterventiestudie met 10 kinderen van 8 tot 14 jaar met ADHD, onderzocht de effecten van een dieet zonder allergenen en triggers. Een significante verbetering van ADHD-scores trad op bij zeker 4 van de 8 kinderen 9.

Dit zijn de meest voorkomende allergenen en triggers:

  • Tarwe en gluten
  • Schaaldieren, weekdieren en vis
  • Eieren
  • Pinda’s en noten
  • Soja
  • Melk en lactose
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Sulfiet
  • Lupine

Het eliminatiedieet is een effectieve methode om erachter te komen op welke soorten voeding uw kind met ADHD reageert. Een eliminatiedieet kan echter vrij ingewikkeld zijn zonder hulp van een deskundige.

Ons advies

Het vermijden van bepaalde soorten voeding bij ADHD kan daadwerkelijk symptomen verminderen. Natuurlijk vertellen we je niet dat kinderen met ADHD bovenstaande voedingsmiddelen helemaal niet meer kunnen consumeren.

Maar mocht je met lede ogen aanzien hoe je kind in een Ritalin zombie aan het veranderen is, dan is deze natuurlijke behandelmethode zonder medicatie misschien het proberen waard. We benadrukken echter wel dit altijd in overleg te doen met de behandelend arts.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Heilskov Rytter MJ, Andersen LB, Houmann T, Bilenberg N, Hvolby A, Mølgaard C, Michaelsen KF, Lauritzen L. Diet in the treatment of ADHD in children – a systematic review of the literature. Nord J Psychiatry. 2015 Jan;69(1):1-18.
  2. Pelsser LM, Frankena K, Toorman J, Savelkoul HF, Dubois AE, Pereira RR, Haagen TA, Rommelse NN, Buitelaar JK. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. Lancet. 2011 Feb 5;377(9764):494-503.
  3. Huss M, Völp A, Stauss-Grabo M. Supplementation of polyunsaturated fatty acids, magnesium and zinc in children seeking medical advice for attention-deficit/hyperactivity problems – an observational cohort study. Lipids Health Dis. 2010 Sep 24;9:105.
  4. Kozielec T, Starobrat-Hermelin B. Assessment of magnesium levels in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Magnes Res. 1997 Jun;10(2):143-8. PMID: 9368235.
  5. Mousain-Bosc M, Roche M, Polge A, Pradal-Prat D, Rapin J, Bali JP. Improvement of neurobehavioral disorders in children supplemented with magnesium-vitamin B6. I. Attention deficit hyperactivity disorders. Magnes Res. 2006 Mar;19(1):46-52. PMID: 16846100.
  6. Bener A, Kamal M, Bener H, Bhugra D. Higher prevalence of iron deficiency as strong predictor of attention deficit hyperactivity disorder in children. Ann Med Health Sci Res. 2014;4(Suppl 3):S291-S297. doi:10.4103/2141-9248.141974
  7. Kim Y, Chang H. Correlation between attention deficit hyperactivity disorder and sugar consumption, quality of diet, and dietary behavior in school children. Nutr Res Pract. 2011 Jun;5(3):236-45.
  8. Rowe KS, Rowe KJ. Synthetic food coloring and behavior: a dose response effect in a double-blind, placebo-controlled, repeated-measures study. J Pediatr. 1994 Nov;125(5 Pt 1):691-8.
  9. Dölp A, Schneider-Momm K, Heiser P, Clement C, Rauh R, Clement HW, Schulz E, Fleischhaker C. Oligoantigenic Diet Improves Children’s ADHD Rating Scale Scores Reliably in Added Video-Rating. Front Psychiatry. 2020 Aug 20;11:730.
Sluiten