Actuele onderzoeksresultaten: vitamine D suppletie bij COVID-19.

Recent schreven we over de mogelijke relatie tussen sterftecijfers bij COVID-19 en een vitamine D tekort. Sindsdien is de literatuur aangaande dit onderwerp flink toegenomen. Vitamine D onderzoeker William B Grant heeft in een actueel rapport treffend samengevat welke resultaten er sinds de uitbraak aan het licht zijn gekomen. Het volledige rapport en referenties kunt u hier teruglezen. In het onderstaande artikel bespreken puntsgewijs de belangrijkste resultaten die in het rapport aan bod komen.

Grant stelt namelijk dat er groeiend bewijs is voor een causaal verband tussen een hogere vitamine D status en een lager risico op besmetting, ernst van het verloop en overlijden bij COVID-191. Onderzoeken die in het rapport worden besproken tonen de volgende uitkomsten: 

[1] Suppletie met vitamine D kan het risico op COVID-19 via twee mechanismen verminderen. Ten eerste is vitamine D verantwoordelijk voor een verminderde overleving en vermenigvuldiging van virussen in het algemeen, zo ook bij het coronavirus. Vitamine D stimuleert namelijk de afgifte van de antimicrobiële peptiden cathelicidine en defensinen. Ten tweede zorgt een toereikend vitamine D niveau voor een verminderd risico op een cytokine-storm doordat het de productie van ontstekingsbevorderende cytokines vermindert2. De cytokinestorm is het kenmerkende verschijnsel bij COVID-19. Deze ontstekingsbevorderende aandoening is de reactie van een overactief immuunsysteem. Een cytokinestorm kan de longen ernstig beschadigen en acute ademnood veroorzaken. Twee symptomen die onlosmakelijk met COVID-19 verbonden zijn, maar dus niet direct veroorzaakt worden door het virus zelf.

[2] Uit gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar influenza-gerelateerde ziekten blijkt dat Vitamine D suppletie het risico op luchtweginfecties kan verminderen3. Om de dagelijkse vitamine D spiegels te verhogen raden de onderzoekers dagelijkse doseringen tussen de 4000 en 5000 I.E. vitamine D3 aan. Kanttekening: ook magnesium moet worden aangevuld met een dosering van respectievelijk 400 mg per dag. De omzetting van vitamine D in verschillende metabolieten vereist namelijk de aanwezigheid van magnesium. Voorkeur heeft magnesium in biologisch actieve vormen zoals magnesiumtauraat of magnesiummalaat. Deze aanbeveling is gebaseerd op studies uitgevoerd door Grassrootshealth.net (Nutrient Research Institute) naar influenza-gerelateerde ziektes4.

Mensen die nog niet suppleren met Vitamine D dienen te beginnen met suppletie in een sterk verhoogde dosering. Doseringen lopen op tot enkele honderdduizenden eenheden. De gedachte hierachter is dat het lichaam zonder deze hoge doseringen enkele maanden nodig zal hebben om tot een gewenst vitamine D niveau te komen5.

[3] Hoewel vitamine D suppletie de ontwikkeling van COVID-19 aan het begin van de symptomen zou kunnen stoppen, leent suppletie zich minder goed voor long- en orgaanschade in de acute fase5.

[4] Onderzoek in Engeland schetst dat een vitamine D tekort een groot deel van de besmettingen en sterftecijfers onder Zwarte, Aziatische en andere Etnische groeperingen (BAME) kan verklaren6. Deze groep neemt 15,5% in van het totaal aantal doden in het Verenigd Koninkrijk.

Tot slot

Volgens Grant is er behoefte aan meer gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waaruit blijkt dat Vitamine D suppletie de ernst van het verloop van COVID-19 kan verminderen. Pas dan zal de rol van vitamine D suppletie grootschalig worden erkend, aldus Grant. Een groot aantal onderzoeken is momenteel in uitvoering of zit nog in de pijplijn. Het rapport van Grant vormt een positieve stap in de bewustwording van de rol van de vitamine D in het grote geheel.

Referenties:

  1. Grant, W. B. The role of vitamin D in reducing risk of COVID-19: a brief survey of the literature.
  2. Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients, 12(4), 988.
  3. Martineau, A. R., Jolliffe, D. A., Hooper, R. L., Greenberg, L., Aloia, J. F., Bergman, P., ... & Goodall, E. C. (2017). Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. bmj, 356.
  4. Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Vitamin D supplementation could prevent and treat influenza, coronavirus, and pneumonia infections.
  5. Grant, W. B., Baggerly, C. A., & Lahore, H. (2020). Reply:“Vitamin D Supplementation in Influenza and COVID-19 Infections. Comment on: Evidence That Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths Nutrients 2020, 12 (4), 988”. Nutrients, 12(6), 1620.
  6. Grant WB, Boucher BJ. (2020) Vitamin D deficiency due to skin pigmentation and diet may explain much of the higher rates of COVID-19 among BAME in England. BMJ comments, June 6, 2020.