Curcuma; van specerij naar therapeutisch inzetbaar product

Het gebruik van curcuma in de keuken

De curcuma is in de Indiase keuken een belangrijke smaakmaker en één van de belangrijkste ingrediënten van curry. Curcuma geeft de gerechten niet alleen een mooie, diepe gele kleur (populair bij rijst), maar bevordert ook de spijsvertering door de licht bittere smaak. De Indiase bevolking verbruikt dagelijks 2 tot 2,5 gram per persoon.

Een kwestie van opneembaarheid

Van curcuma zijn het vooral de drie soorten curcuminoïden waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine, die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Het percentage curcuminoïden in curcuma wortel of poeder ligt echter vrij laag.

Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat vaak niet hoger dan 2,4%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosering die nodig is, maar dit betekent dat er voor een dergelijke dosering zeer veel wortel of poeder benodigd is.

In een studie op een normaal gestandaardiseerd curcumine extract in vergelijking met het Curcuma C3 Complex®, is aangetoond dat de serumwaardes van het gestandaardiseerde curcumine extract zeer laag blijven, terwijl de serumwaarde van de curcumine uit het C3 Complex® flink steeg (Shoba, et al., 1998). Uit een ander onderzoek met een normaal gestandaardiseerd extract werden de meeste circulerende curcumines gevonden in geconjugeerde vormen zoals glucuroniden en sulfaten (Dhillon, et al., 2008). Deze belangrijke vondst en het beeld dat ook de bloedwaarde bij het goed in het bloed opgenomen C3 Complex® hard daalt, wordt door dit onderzoek verklaard door een zeer snelle transformatie van curcuma in het lichaam.

Technieken voor de verbetering van opneembaarheid

Naast het gebruik van een Curcuma C3 Complex® in combinatie met BioPerine®, worden bijvoorbeeld ook Nanotechnologie, liposomen en fosfatidylcholinecomplexen toegepast door producenten voor het verhogen van de biologische beschikbaarheid van de curcumine. In het onderzoek van Prasad en Ranzari (2015) worden 7 verschillende vormen met elkaar vergeleken. Zij kwamen daarbij tot de conclusie dat alhoewel de meeste technieken een hogere biologische beschikbaarheid lijken te vertonen, deze in werkelijkheid minder curcuminoïden bevatten of vooral de hoeveelheid biologisch inactieve vormen verhogen.

Shoba, et al. (1998) hebben echter aangetoond dat het BioPerine® extract in combinatie met het Curcuma C3-Complex® zorgt voor een verhoging van de biologische beschikbaarheid met een factor 20. Deze factor is gemeten voor de curcumine zelf en niet voor de inactieve metabolieten, aangezien in 1986 al is aangetoond door Singh, et al. dat piperine, dat zich in BioPerine® bevindt, de glucuronidering van de curcumine naar de inactieve metabolieten remt. Daarnaast heeft piperine een thermogeen effect. Dit zorgt voor het open staan van de microhaarvaten van het darmslijmvlies, waardoor de curcuma beter opgenomen kan worden.

Hoe bepaal ik de kwaliteit van een curcuma supplement?

Belangrijk bij het bepalen van de kwaliteit van een curcuma supplement is naast een claim voor een hogere biologische beschikbaarheid vooral ook de hoeveelheid curcuminoïden, oftewel welke formule bevat de maximale hoeveelheid curcuminoïden in het product (soms gespecifi ceerd als hoeveelheid “curcumine”), gebaseerd op de beschikbaarheidsfactor vermenigvuldigd met de hoeveelheid curcuminoïden.

Formule: hoeveelheid curcuminoïden x biologische beschikbaarheidsfactor

Daarnaast is het dus zeer belangrijk om te kijken naar de vorm curcuminoïden, als de formule piperine of BioPerine® bevat, dan bevat het alleen curcuminoïden in vrije vorm, zoals aangetoond door Singh, et al. (1986). Is dit niet het geval, dan bevat het ook de inactieve geconjugeerde vormen. Verder is belangrijk of de formule veilig bevonden is, hoeveel klinische studies er op uitgevoerd zijn en of er een veilig bevonden innamegrens is vastgesteld in onderzoek.

Conclusie

Inmiddels heeft u kunnen lezen dat curcuma poeder niet mag ontbreken in de moderne keuken. Het gebruik van curcumapoeder op therapeutische basis is echter lastig gebleken, daarvoor moet er een ondoenlijke hoeveelheid poeder worden ingezet. Het doel van de ontwikkeling van ons curcuma product was dan ook het aantal curcuminoïden per capsule te maximaliseren en daarnaast de opneembaarheid te vergroten. Een ander kwaliteitsaspect is de veiligheid, zoals beschreven is het Curcuma C3 Complex® en Bioperine® GRAS affirmed en heeft het Curcuma C3 Complex® van de FDA in de Verenigde Staten een no comment letter ontvangen.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Referenties

  • Calabrese, V., Guagliano, E., Sapienza, M., Panebianco, M., Calafato, S., Puleo, E., ... & Stella, A. G. (2007). Redox regulation of cellular stress response in aging and neurodegenerative disorders: role of vitagenes. Neurochemical research, 32(4-5), 757-773.
  • Dhillon, N., Aggarwal, B. B., Newman, R. A., Wolff , R. A., Kunnumakkara, A. B., Abbruzzese, J. L., ... & Kurzrock, R. (2008). Phase II trial of curcumin in patients with advanced pancreatic cancer. Clinical Cancer Research, 14(14), 4491-4499.
  • Kang, N., Wang, M. M., Wang, Y. H., Zhang, Z. N., Cao, H. R., Lv, Y. H., ... & Gao, X. M. (2014). Tetrahydrocurcumin induces G2/M cell cycle arrest and apoptosis involving p38 MAPK activation in human breast cancer cells. Food and Chemical Toxicology, 67, 193-200.
  • Lee, S. L., Huang, W. J., Lin, W. W., Lee, S. S., & Chen, C. H. (2005). Preparation and anti-infl ammatory activities of diarylheptanoid and diarylheptylamine analogs. Bioorganic & medicinal chemistry, 13(22), 6175-6181.
  • Majeed, M. (2015) Personal communication. The Age of Biotransformation.
  • Pal, A., Sung, B., Prasad, B. A. B., Schuber, P. T., Prasad, S., Aggarwal, B. B., & Bornmann, W. G. (2014). Curcumin glucuronides: assessing the proliferative activity against human cell lines. Bioorganic & medicinal chemistry, 22(1), 435-439.
  • Prasad P. & Anzari M. (2015). Bioavailable curcumin: Separating science from verbosity. NutraCos, 14, Vol. 2 ISSN 1720-4011, pp. 2-6.
  • Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., & Srinivas, P. S. S. R. (1998). Infl uence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica, 64(04), 353-356.
  • Singh, J., Dubey, R. K., & Atal, C. K. (1986). Piperine-mediated inhibition of glucuronidation activity in isolated epithelial cells of the guinea-pig small intestine: evidence that piperine lowers the endogeneous UDP-glucuronic acid content. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 236(2), 488-493.