Het kruid dat opgewassen is tegen Lyme?

Kaardebol in het kort

Kaardebol behoort tot de kaardebolfamilie (Dipsacaceae, ook wel bekend als dipsacus) en is een bloeiende plant, met lange, cilindervormige bloemen en schutbladeren die gebogen zijn en doornen bevatten. De plant, groeit voornamelijk in Europa en delen van Azie, kan een hoogte van vijf meter bereiken, en draagt kleine vruchten die op noten lijken. Kaardebol wortels worden medicinaal gebruikt. De wortels worden in plakjes gesneden en in de zon gedroogd alvorens te worden gebruikt in kruidenpreparaten. Er kan vervolgens vrij gemakkelijk tinctuur van gemaakt worden.

In de traditionele Chinese geneeskunde, is Kaardebol (dipsacus) wortel gerelateerd aan de lever en nieren meridianen en heeft de eigenschappen: bitter, scherp en warm. Zijn functies zijn het tonificeren van de lever en de nieren, het bevorderen van de bloedsomloop, en het versterken van de botten.

Kaardebol kan intern of extern worden gebruikt. Intern, behandelt Kaardebol pijn en zwakte in de knieën en onderrug, en helpt het bij het herstellen van beschadigde weefsels zoals botten en ligamenten. Extern, kan het worden gecombineerd in een kompres met Drynaria en drakenbloed om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.

Kaardebol blijkt daarnaast opmerkelijke medicinale effecten te hebben bij de behandeling van de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). Het is een spiraalvormige bacterie die ook wel spirocheet wordt genoemd. In 1981 ontdekte Willy Burgdorfer een nieuwe bacterie in teken, een bacterie die behoort tot het geslacht Borrelia. Niet lang daarna werd ook aangetoond dat deze bacterie de veroorzaker van de ziekte van Lyme is.

Voor elke ziekte is een kruid gewassen! Een oud gezegde waarvan de waarheid steeds meer aan het licht lijkt te komen. In een tijd dat het lichaam niet meer goed lijkt te reageren op allerlei medicijnen is het belangrijk en goed dat er steeds vaker kruiden wetenschappelijk onderzocht worden. Uit die onderzoeken blijkt namelijk dat kruiden veel complexer, intelligenter en effectiever te werk gaan dan wij ooit dachten.

Westerse kruidenkunde & Chinese geneeskunde

Er is weinig geschiedenis over het gebruik van Kaardebol in de Westerse kruidenkunde. De Griekse arts Dioscorides (1e eeuw na Christus), beschreef voor het eerst over de kracht van Kaardebol in het allereerste kruidenleerboek: ‘De wortel met wijn of azijn fijngestampt tot de consistentie van een waszalf is bereikt, geneest scheurtjes aan de aars en fistels’. Hoewel Kaardebol vrijwel geen bekendheid geniet in de Westerse kruidenkunde of de Amerikaans Indiaanse bevolking, wordt een zelfde soort veelvuldig gebruikt in de Chinese Geneeskunde.

Japanse Kaardebol wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gezien als een tonicum voor de Nier Yang. In de TCM, zouden de nieren - en daardoor het hele lichaam - idealiter een perfecte balans hebben tussen Yin en Yang energieën. De Yin is bevochtigend, ontvankelijk, voedend en heeft een naar binnen, opslaande, sederende kwaliteit. De Yang droogt, is uitgestrekt, verkwikkend en productief.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft Kaardebol (Xu Duan) de betekenis: 'herstel wat stuk of gebroken is'. Er wordt gedacht dat dit herstel voortkomt uit het tonificeren van de Nier Jing (essence) en het leverbloed, welke verantwoordelijk zijn voor respectievelijk de sterkte van de gewrichten en pezen.


Figuur 1: Foto van de wilde kaardebol plant (Dipsacus sylvestris) uit ‘De materia medica’ door Dioscorides

Kaardebol versterkt namelijk de onderrug, knieën en beenderen en heeft een positief effect op de pezen en gewrichten. Kaardebol wordt gebruikt bij verminderde Nier Jing (essence) of pijn en stijfheid van traumatische verwonding. Het is één van de kruiden die Vocht en Wind doen verdrijven en die werkzaam is tegen reumatische kwalen. Kaardebol wordt tevens gebruikt om de beweging van het bloed te stimuleren en om beschadigde weefsels te herstellen.

De moderne Chinese Kruidengeneeskunde gebruikt de Kaardebolwortel liefst in combinatie met aanvullende versterkende kruiden (tonic herbs). De Kaardebol ondersteunt yang, het actieve, mannelijke, voortbrengende, lichte, warme, invullende aspect van de chi-energie. Omdat de Kaardebol Yang versterkt, moet hij voorzichtig gebruikt worden indien er sprake is van een tekort aan Yin. In de Chinese geneeskunde wordt het kruid van oudsher al ingezet bij syfilis welke net als de ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een spirocheet.

Werkzame stoffen in Kaardebol

Er is naast de werkzaamheid en toepasbaarheid weinig bekend over de daadwerkelijke werkzame stoffen in Kaardebol. Er wordt in verschillende literatuur onder andere over gesproken dat de plant iridoïden, saponinen, koffiezuur-derivaten, kalizouten, inuline, bitterstoffen en het glucoside scabioside zou bevatten.

De ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) is een bacteriele infectie overgedragen door een teek. Het is een vectorziekte die in Europa voornamelijk wordt overgedragen door de schapenteek Ixodes Ricinus. De ziekte werd in 1975 voor het eerst erkend in het dorpje Lyme, waarnaar de ziekte is vernoemd, nadat onderzoekers onderzochten waarom grote aantallen kinderen werden gediagnosticeerd met een jonge variant van reumatoïde artritis. Verder onderzoek leidde tot de ontdekking dat kleine teken geïnfecteerd met een spiraalvormige bacterie of spirocheet (die later Borrelia burgdorferi werd genoemd) verantwoordelijk waren voor de uitbraak van de ziekte van Lyme.

Teken dragen dus soms bacteriën van het geslacht Borrellia burgdorferi die worden overgedragen op mensen door middel van een tekenbeet. Er bestaan verschillende varianten van de bacterie, die waarschijnlijk verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken. In de VS komt er een variant voor die veel gewrichtsklachten veroorzaakt, waar de soorten in Europa vaker huidverschijnselen geven. Infectie met Borrelia burgdorferi is in een vroeg stadium met de juiste antibiotica of kruiden over het algemeen goed te behandelen. Bij een te late diagnose kan de infectie bijvoorbeeld in weefsel manifesteren waardoor het onbereikbaar wordt voor antibiotica.

Symptomen

Vroege symptomen zijn onder andere koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Er kan daarnaast een grote, uitbreidende huiduitslag rond het gebied van de tekenbeet optreden. Tekenbeten blijven vaak onopgemerkt ten gevolge van de kleine omvang van de teek.

Na een tekenbeet kan Borrelia burgdorferi in de bloedbaan terechtkomen, hetgeen tot een gedissemineerde infectie leidt. De bacterie kan in elk orgaan terecht komen maar de meeste ziekteverschijnselen ontstaan in het hart, de gewrichten en het zenuwstelsel.

Van chronische Lyme-borreliose wordt gesproken bij een ziekteduur van meer dan een jaar. De symptomen kunnen hierbij van orgaansysteem wisselen. Naast deze specifieke verschijnselen staan bij de chronische vorm de aspecifieke klachten op de voorgrond onder andere bestaande uit griepachtige verschijnselen, chronische vermoeidheid en klachten die lijken op fibromyalgie.

Lyme testen

De beschikbare Lyme testen die vaak worden gebruikt zijn helaas niet zo betrouwbaar. De ELISA en Western Blot testen die overwegend door de arts worden gebruikt om vast te stellen of iemand Lyme heeft hebben een hoog fout-positieve en fout-negatieve uitkomst. De PCR (Polymerase Chain Reaction) Test is daarentegen niet zo bekend maar wel vrij nauwkeurig. Bij deze test worden bacteriën gekweekt en de aanwezigheid van het DNA in het lichaam aangetoond door middel van een PCR-reactie.

In de natuurgeneeskunde wordt er gebruik gemaakt van vooruitstrevende testmethoden zoals bioresonantie en/of Levend Bloed Analyse.

Met behulp van Levend Bloed Analyse kan gekeken worden naar factoren in het bloed die de aanwezigheid van bacteriën zoals de Borrelia burgdorferi bepalen en het algemeen functioneren van het immuunsysteem.

De natuur heeft ervoor gezorgd dat er voor elke ziekte kruiden zijn die helpen als een medicijn of geneesmiddel. Een kruid dat kan helpen bij het herstellen van de ziekte van Lyme is de Kaardebol. Kaardebol heeft een vloedgolf aan belangstelling gekregen bij de behandeling van de ziekte van Lyme ten gevolge van het boek ‘ The Book of Herbal Wisdom’ door Matthew Wood, die het gebruik van Kaardebol roemt. In de praktijk ontdekte hij dat een zeer kleine dosis van tinctuur (3 druppels 2 a 3 keer per dag) opzienbarende verbeteringen aan de gewrichtspijn en cognitieve disfunctie die de ziekte van Lyme met zich meebrengt kan brengen. Kaardebol kan bij deze lage dosering veilig voor een langere tijd worden gebruikt.

Kaardebol wordt hedendaags o.a. toegepast bij de behandeling de ziekte van Lyme met een goede reden. Borrelia, de Lyme bacterie, is een spirochete bacterie dit wil zeggen dat het lichaam spiraalvormig is en ontworpen voor het boren in weefsel zoals gewrichten, organen, en zelfs bot (figuur. 2). Terwijl ze begraven zitten in het weefsel van ons lichaam, zijn de spirocheten slim verborgen en buiten het bereik van o.a. antibiotica en het immuunsysteem. Kaardebol beschikt over de unieke capaciteit om de spirocheten te vinden en ze de bloedbaan in te sturen, waar andere medicijnen (kruiden of farmaceutisch) ze vervolgens kunnen aanvallen en verzwakken of uitroeien. Een sterk punt van de Kaardebol is dat hij binnen de Lymetherapie een groter aantal functies kan vervullen. Zo heeft de plant naast de antispirochetale eigenschap ook een sterk ontgiftende werking en een stimulerende werking op lever en nier. Een opmerkelijke hoge spirochetensterfte vindt soms al plaats bij een hele lage dosering.

Herxheimer reactie

Het is niet ongebruikelijk om een Herxheimer reactie te krijgen bij het nemen van Kaardebol of enig ander werkend middel tegen de ziekte van Lyme. Een Herxheimer reactie wordt veroorzaakt door het afsterven van de spirocheten wat leidt tot aanzienlijke niveaus van giftige stoffen in het bloed, hoewel dit eigenlijk wordt gezien als een goed teken. De symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken en algehele malaise. Het is belangrijk om dit afbraakproces te versnellen door het stimuleren van detoxificatie (o.a. Greens producten) en het versterken van het immuunsysteem door verschillende kruidenpreparaten. Bij te heftige reacties is het beter om de dosering (tijdelijk) te verlagen.

Toepassing van Kaardebol als Lymekuur

Kaardebol kan effectief zijn bij alle soorten Lyme en ook tegen co-infecties. Ook bij aandoeningen die op een Lyme infectie gelijken. Nodig is een tinctuur (30% alcohol), gemaakt van verse wortels die geoogst worden aan het eind van het eerste groeiseizoen. De meest krachtige tincturen zijn de één op één tincturen. Als de wortels niet geoogst worden na het eerste groeiseizoen maar doorgroeien dan verliest de Kaardebol haar kracht. In een vroeg infectiestadium kan Kaardebol toegepast worden als een kuur van 40 dagen, aan te vullen met veel drinken, ontzurings- en ontgiftings- middelen en orgaan- ondersteuning. Bij chronische Lyme kan een behandeling met Kaardebol veel langer duren. Langer dan een jaar is geen uitzondering.

Omdat door de antispirochetale werking van Kaardebol de Herxheimer reactie kan optreden, moet de kuur altijd langzaam worden opgebouwd en ondersteund worden met ontgiftingsmiddelen. Kaardebol is van oudsher een middel bij reuma, gewrichsklachten en huidziektes, dus is bijzonder geschikt voor het gebruik bij Lyme-artritis naast de andere vormen van Lyme waarbij Kaardebol inzetbaar is.

Aangezien de herxheimer reactie heftig kan zijn en het wenselijk is dat men daaronder blijft is het belangrijk om altijd te starten met de startkuur.

Gebruik

Startkuur van 6 weken: start met één druppel in de ochtend en één druppel in de middag. Op dag twee komt er één druppel 's avonds bij. Dag drie 2 x daags 2 druppels, dag vier 2 x daags 3 druppels, dag vijf 2 x daags 4 druppels en dag zes 2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 5 druppels. Drink 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Lichte kuur van 6 weken: 1e week 2 x daags 5 druppels.

Daarna 3 x daags 5 druppels

Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Middel kuur van 6 weken: 1e week 2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 20 druppels.

Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Intensieve kuur van 8 weken: 1e week 3 x daags 5 druppels, 2e en 3e week geleidelijk opvoeren naar 3 x daags 30 druppels. 4e t/m 8e week nog verder opvoeren naar 3 x daags 40 druppels (maximaal 3 x 120 druppels)

Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Referenties

 • Allen C, Steer M.D., Lyme Disease. New England J Med, 2001, 345: 115-125
 • Buhner SH. Healing Lyme - Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and Its Coinfections. New York: Raven Press; 2005: 272
 • Buhner SH. Healing Lyme - The protocols. 16 Dec. 2014. <http://www.buhnerhealinglyme.com/the-protocols/>
 • Duke JA, Ayensu ES. Medicinal Plants of China. Reference Publications, Inc., 1985.
 • Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C (eds.) PDR for Herbal Medicines. Montvale, NJ: Medical Economics Company, 2000, pp. 757-758.
 • Lymenet.nl. Borrelia burgdorferi. 8 Dec. 2014 <http://www.lymenet.nl/info/borrelia-burgdorferi>
 • Storl, Wolf Dieter. De ziekte van lyme. AnkhHermes, Uitgeverij, 2012.
 • Suh HW, Song DK, Son KH, et al. An iridoid glucoside from dipsacus asperoides. PhytochemistryMay 1996;27:239-40.
 • Suh HW, Song DK, Son KH, et al. Studies on the chemical constituents of dipsacus asper Wall. Yao Hsueh Hsueh Pao October 1996;27:1167-72.
 • Tiredoflyme.com. Detoxing. 4 Dec. 2014 <http://www.tiredoflyme.com/detox-methods.html#.VI_nayuG_tA>
 • Webmd.com. Rheumatoid Arthritis Health Center. 12 Dec. 2014. <http://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/arthritis-lyme-disease>
 • Wood, Matthew. The book of herbal wisdom: Using plants as medicine. North Atlantic Books, 1997.
 • Zhang Y, Kiyohara H, Matsumoto T, et al. Fractionation and chemical properties of immunomodulating polysaccharides from roots of dipsacus asperoides. Planta Med October 1997;27:393-99.