Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

HPU: erkende ziekte?

11 december 2020
5 minuten leestijd
Metabolisme HPU
In het kort
  • Wat is HPU?
  • B6, zink en mangaan tekort
  • Symptomen HPU
  • HPU, CVS of ME?
  • HPU: fantoomziekte?

Waarschijnlijk haal je onwetend je schouders op bij de afkorting HPU. Ook bij het horen van de naam Hemopyrrollactamurie zal er waarschijnlijk niet meteen een lampje gaan branden. Toch lijken bijzonder veel mensen te maken te hebben met de stofwisselingsziekte HPU, stelt dr. John Kamsteeg. Maar wat is deze mysterieuze aandoeningen nu precies?

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat is HPU?

Hemopyrrollactamurie, kortweg HPU, beschreef dr. John Kamsteeg voor het eerst in 2000. Kamsteeg; biochemicus en oprichter van het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum Weert (KEAC), beschrijft HPU als een erfelijke stofwisselingsziekte die voornamelijk vrouwen treft. Kamsteeg stelt dat de ziekte ruim 10 procent van alle vrouwen treft. Dat is binnen Nederland een slordige 800.000 vrouwen.

Verhoogde HPL afgifte

De naam van de aandoening is gebaseerd op een verhoogde uitscheiding van hydroxyhemopyrollactam-complex (HPL-complex) in de urine. Dit is een complex van stoffen die waarschijnlijk het restproduct van de stofwisseling zijn. We kennen HPL ook onder de naam ‘Mauve Factor’1.

Bij mensen met HPU is het gehalte HPL door een genafwijking in de urine verhoogt. Nou lijkt dit in eerste instantie geen probleem te vormen; wat via de urine ons lichaam verlaat kan tenslotte geen kwaad, toch? Bij HPL zit dit echter wat anders. HPL vangt namelijk een groot aantal belangrijke nutriënten weg, te weten: zink, mangaan en de actieve vorm B6 (P-5-P)1,2,3. Het tekort aan deze nutriënten leidt er in de praktijk toe dat het lichaam uit balans raakt en er een scala aan klachten ontstaat.

Bovendien is van een verhoogte HPL-uitscheiding bekend dat het zogenoemde heemdepressie veroorzaakt, wat o.a. stikstofmonoxide en oxidatieve stress verhoogt1. Heem is de bouwsteen voor hemoglobine, myoglobuline en cytochroom C.

HPU tekorten B6, zink, mangaan
HPU tekorten B6, zink, mangaan

B6, zink en mangaan tekort

Door het zinktekort wat bij HPU optreedt vermindert de weerstand tegen infecties. Bij zinktekort gebruikt het lichaam in verhoogde hoeveelheden mangaan, waardoor ook dit niveau onder druk komt te staan. Onder andere voor de suikerstofwisseling, darmfunctie en de vorming van kraakbeen is dit mineraal een cruciaal onderdeel.

Het belangrijkste tekort dat mogelijk optreedt is B6 in de biologisch actieve vorm P-5-P (pyrydoxaal-5-fosfaat). Een tekort van deze vitamine verstoort als cruciaal onderdeel van de methylering belangrijke biochemische processen, maar vermindert ook de opname van zink, chroom, mangaan en magnesium.

De tekorten in het lichaam zijn bij HPU doorgaans te groot; waardoor deze niveaus enkel met suppletie op te heffen zijn, stelt Kamsteeg. ‘Met gerichte voedingssupplementen is HPU preventief goed te behandelen’3.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Suppletie bij HPU

De behandeling bij HPU is gericht op het verminderen van tekorten door suppletie met vitamine B6 (P-5-P)zink en mangaan. HPU is echter een stofwisselingsziekte die ook de aanmaak van de belangrijkste lichaamseigen antioxidant beperkt: glutathion1.

De vier belangrijke functies van glutathion zijn detoxificatie, anti-oxidatie, immuunmodulatie en DNA bescherming. Lees hier meer over dit krachtige antioxidant.

HPU stofwisselingsziekte
HPU stofwisselingsziekte

Symptomen HPU

  • Overgewicht of ondergewicht
  • Spierzwakte, verminderde spieropbouw
  • Gewichtsproblemen
  • Maag- en darmklachten (koolhydraatintolerantie, gebrekkige eiwitvertering)
  • Hart- en vaatziekten (verhoogt homocysteïne)
  • Hormonale problemen (rondom menstruatie, zwangerschap en bevalling)
  • Problemen in de suikerstofwisseling (hypoglykemie in een vroeg stadium, later diabetes type-2)
  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid (verminderde levercapaciteit)
  • Psychiatrische aandoeningen (depressie, schizofrenie)
  • Spierspasmen, epiloptoïde aanvallen, stuipen, krampaanvallen (magnesiumtekort)
  • Secundaire klachten door afwijkende regelsystemen
  • Vermoeidheid (door histamine-daling)
  • Hoofdpijn en migraine (als gevolg van histamine-daling)
  • Allergieën/glutengevoeligheid (als gevolg van histamine-daling en/of verlaagd IgA)
  • Infecties (als gevolg van verlaagd IgA)
  • Verlaagde bloeddruk (als gevolg van hypofyse-onderfunctie)
  • Overgewicht (als gevolg van hypofyse-onderfunctie)3

Symptomen HPU vaak pas later merkbaar

Dat ruim 10 procent van de vrouwen de aandoening HPU onder de leden heeft moeten we overigens wel kritisch lezen, zo stelt ook Kamsteeg. Hoewel de ziekte zich vlak na de geboorte al kan manifesteren blijkt in het gros van de gevallen het uitgebreide klachtenpatroon zich pas op volwassen leeftijd voor te doen.

De daadwerkelijke ziekteverschijnselen komen doorgaans tot uiting wanneer er eveneens sprake is van veel stress en een histaminetekort. Stress is hierbij breed interpretabel: variërend van psychische tot fysieke stress. Het histaminegebrek is onder meer een direct gevolg van een langdurig zinktekort2.

HPU, CVS of ME?

Samengevat bestaat HPU dus uit een pakket van vage, moeilijk te specificeren klachten. De euvels variëren van vermoeidheid, allergie en migraine tot aan depressie. Symptomen die gemakkelijk los van de daadwerkelijke ziekte worden geïnterpreteerd. Hierdoor krijgen patiënten regelmatig een andere diagnose, met een verkeerde behandeling tot gevolg2,3.

Vrouwen die leggen bijvoorbeeld een ellenlange zoektocht af naar een verklaring voor hun chronische vermoeidheid. Vaak krijgen deze vrouwen bij gebrek aan beter de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) of ME (Myalgische Eaandoencefalomyelitis). Wat betekent dat deze patiënten jarenlang rondlopen met klachten die we weliswaar kunnen linken aan CVS of ME, maar in werkelijkheid voortkomen uit HPU2.

Vermoeid HPU symptomen
Vermoeid HPU symptomen

HPU: fantoomziekte?

Hoewel HPU als ziekte een zeer aannemelijk en onderzochte oorzaak heeft, is er onder reguliere artsen nog wel het een en ander te doen over de waarschijnlijkheid van Kamsteeg zijn geschetste ziektebeeld. Zo levert een flinke zoektocht op het internet niet veel meer op dan Kamsteeg zijn eigen onderzoek. Orthomoleculair wordt de ziekte echter wel erkend én behandeld. Een simpele zoektocht op internet toont veel positieve resultaten voor HPU behandelde patiënten.

Kortom

Hoewel orthomoleculair artsen dus wel degelijk aandacht besteden aan de aandoening, zijn er toch veel therapeuten die nog niet eerder over het bestaan van de ziekte hebben gehoord. Dit komt onder andere voort uit het feit dat de reguliere geneeskunde het bestaansrecht van HPU als ziekte onder tafel schuift. Niet geheel terecht als je het ons vraagt. Hoog tijd dus dat je bij het horen van de termen HPU of Hemopyrollactamurie niet meer onwetend je schouders ophaalt!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. McGinnis, W. R., Audhya, T., Walsh, W. J., Jackson, J. A., McLaren-Howard, J., Lewis, A., … & Hoffer, A. (2008). Discerning the mauve factor, part 1. Alternative therapies in health and medicine, 14(2), 40-51.
  2. Van Der Meer, J. W. M., Van De Kerkhof, R., The, G. K. H., & Boers, G. H. J. (2003). Hemopyrrollactamurie (HPU); van vlek naar pseudo-ziekte. NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 147(36), 1720-1720.
  3. https://www.keac.nl/hpu/
Sluiten