Verzurende voeding van invloed op een hoge bloeddruk

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een verzurend voedingspatroon de gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden. Bij het verteren van voedsel en de stofwisseling in lichaam blijft er een zure of basische rest over. Basisch is het tegenovergestelde voor zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd. Of een voedingsmiddel een zure of basische rest achterlaat staat los van de zure smaak. Voor een goede werking van onze stofwisseling moet het bloedplasma enigszins alkalisch zijn, met een pH-waarde van ongeveer 7,45.  

Wanneer het lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan verkeerde voeding, kan het lichaam de zure overschot niet meer volledig afvoeren. Het lichaam heeft verschillende manieren om de pH-waarde constant te houden. De nieren en de longen spelen hierbij een belangrijke rol. De nieren proberen zoveel mogelijk het overschot van zuren uit te scheiden in de urine. In de longen wordt zuurstof met eiwitten gemend waardoor er carbonaten ontstaan. Deze carbonaten verminderen zuur. 

alkaserende voedingsmiddelen zijn o.a.:

  • Chlorella                                              
  • Gerstegras
  • Tarwegras
  • Radijs
  • Broccoli
  • Alfalfa
  • Knoflook
  • Rozijnen
  • Avocado
  • Andijvie 

Verzurende voedingsmiddelen zijn o.a.: 

  • Vlees
  • Bewerkte melkproducten (zoals kaas)
  • Peulvruchten
  • Graan
  • Koffie
  • Soja
  • Wijn
  • Pruimen
  • Cranberries

Gevolgen van verzuring kunnen zijn osteoporose (in de volksmond botontkalking), reumatische aandoeningen, jicht en hart- en vaatziekten. Uit recent onderzoek van de universiteit van Dortmund is nu wetenschappelijk vastgesteld dat een hoge bloeddruk in relatie staat met een verzurende pH-waarde en een lagere bloeddruk samengaat met een alkaliserende pH-waarde in het bloedplasma. Tijdens het onderzoek zijn bij ruim 6000 deelnemers de zuurbelasting van voeding berekend en de samenhang tussen bloeddruk en zuurbelasting in kaart gebracht (Krupp et al, 2018*). 

Wanneer het zure overschot niet meer wordt afgevoerd, haalt het lichaam als noodmaatregel calcium uit de botten om zodoende het basisch reagerende calcuimcarbonaat aan te maken, in plaats van uit zuurstof met eiwitten. Wanneer deze verzuring gedurende een lange periode aanhoudt ontstaat er chronische afbraak aan de botten(osteoporose). Te veel zuren worden afgezet in de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

In het vademecum staat een uitgebreid artikel beschreven over welke orthomoleculaire voedingsstoffen nog meer kunnen bijdragen om de botten te versterken. Zo dragen de nutriënten vitamine K2 en vitamine D3 een grote rol bij aan de opname van minerale in de botten. Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten.  Vervolgens zorgt vitamine K ervoor dat de opgenomen calcium zich bindt met oseacalcine.

* Krupp, D., Esche, J., Mensink, G. B. M., Klenow, S., Thamm, M., & Remer, T. (2018). Dietary Acid Load and Potassium Intake Associate with Blood Pressure and Hypertension Prevalence in a Representative Sample of the German Adult Population. Nutrients10(1), 103.


Advanced course: Detoxificatie

Op 23 april 2018 start de tweedaagse Advanced course: Detoxificatie. Tijdens deze verdieping van detoxificatie zal ook worden uitgelegd hoe detoxen kan bijdragen aan het zuurbase balans in het lichaam en hoe u uw cliënten kunt helpen op een veilige manier het lichaam te ontdoen van gifstoffen. 

In deze Advanced Course van twee dagen worden enkele detoxmechanismen verder uitgediept, onder andere de rol van zwavel in leverdetoxificatie, en de rol van de darmmicrobiota, autofagie en de cel omgeving. Een toxische belasting heeft gevolgen voor deze mechanismen en daarmee voor het immuunsysteem, het lymfesysteem en onze algemene gezondheid. In deze cursus worden deze gevolgen verduidelijkt en worden verbindingen gelegd met tal van aandoeningen. Het beloven twee leerzame dagen te worden die kennis opleveren van en een dieper inzicht bieden in de gevolgen van een toxische belasting op de genoemde onderdelen. Daarbij worden praktische handvatten geboden om te detoxificeren.

Docent: Drs. Anna M. Kruyswijk - v.d. Heijden, arts

Les dag 1: maandag 23 april 2018

vervolgdag: maandag 7 mei 2018

Locatie: Hoofddorp

Lestijden: 09:30 - 17:00 uur

Kosten: €275,-

  • Exclusief 21% BTW
  • Inclusief een gezond lunchbuffet op alle opleidingsdagen, een opleidingsmap en het examen