Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Acetyl L-Carnitine

In het kort
  • Acetyl-L-carnitine wordt in het lichaam gesynthetiseerd uit L-carnitine en speelt een cruciale rol bij het energiemetabolisme.
  • Natuurlijke bronnen van acetyl-L-carnitine zijn onder andere vlees, vis en zuivelproducten.
  • Acetyl-L-carnitine heeft neuroprotectieve eigenschappen en kan de bloed-hersenbarrière passeren, waardoor het de hersenfunctie kan ondersteunen.
  • Acetyl-L-carnitine kan mogelijk de mannelijke vruchtbaarheid bevorderen.
In het kort

Wat is Acetyl L-Carnitine?

Acetyl-L-carnitine is een bioactieve stof die een belangrijke rol speelt in het energiemetabolisme van het lichaam. Het wordt gesynthetiseerd uit L-carnitine in de mitochondriën, de energie producerende organellen van cellen. L-carnitine, de voorloper van acetyl-L-carnitine, wordt in het lichaam geproduceerd uit de aminozuren lysine en methionine. Bovendien is het mogelijk om dit nutriënt uit voeding te halen, met name uit dierlijke bronnen zoals vlees en vis, en ook uit plantaardige bronnen zoals zuivel en avocado’s. Acetyl-L-carnitine speelt een cruciale rol bij het transport van vetzuren naar de mitochondriën, waar ze worden omgezet in energie. Hierdoor draagt het bij aan de energieproductie in cellen. Acetyl-L-carnitine heeft ook invloed op het zenuwstelsel en wordt onderzocht vanwege zijn potentiële neuroprotectieve eigenschappen. Het kan de bloed-hersenbarrière passeren en wordt geassocieerd met cognitieve functies.

De aanbevolen inname van acetyl-L-carnitine varieert afhankelijk van individuele behoeften en gezondheidsdoelen. Er is geen specifieke Nederlandse Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor acetyl-L-carnitine. De benodigde hoeveelheid kan variëren en wordt vaak bepaald op basis van individuele gezondheidstoestand en doelen.

Een tekort aan acetyl-L-carnitine komt zelden voor omdat het lichaam het over het algemeen zelf kan synthetiseren. Mensen kiezen soms voor supplementen om specifieke gezondheidsdoelen te ondersteunen, zoals verbetering van energieniveaus, vetverbranding of cognitieve functies. Het wordt bestudeerd voor mogelijke therapeutische toepassingen bij aandoeningen zoals neurodegeneratieve ziekten, depressie en vermoeidheid.

Wat is Acetyl L-Carnitine?

Werking

Algemeen

Acetyl-L-carnitine is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het maakt deel uit van een groep stoffen, samen de “carnitinepool” genoemd, die helpt bij het transporteren van vetten in onze cellen om energie te produceren. Ons lichaam kan deels zelf acetyl-L-carnitine maken en krijgt ook wat binnen via voedsel, vooral uit rood vlees en zuivelproducten.

Deze stof heeft belangrijke functies, zoals het helpen bij het verbranden van vet voor energie en het beschermen van cellen tegen schade. Het speelt ook een rol bij het stabiliseren van celmembranen en het bevorderen van de groei van zenuwcellen. Als er te weinig carnitine is, kan dit leiden tot problemen zoals zwakte van de spieren en hartproblemen.

Acetyl-L-carnitine lijkt ook invloed te hebben op de werking van bepaalde receptoren in de hersenen, wat het tot een interessante stof maakt voor mogelijke effecten op de hersenfunctie en het zenuwstelsel. Het lijkt te helpen bij het maken van bepaalde stoffen die belangrijk zijn voor onze hersenen en heeft effecten op receptoren die betrokken zijn bij het overdragen van signalen in de hersenen.

Effecten van de ziekte van Alzheimer

Acetyl-L-carnitine draagt bij aan de synthese van acetylcholine. Acetylcholine is belangrijk voor de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen. Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben vaak minder van deze stof.

Door acetyl-L-carnitine te gebruiken, hopen onderzoekers de productie van acetylcholine te bevorderen en de schade aan de hersenen te verminderen die wordt veroorzaakt door een gebrek aan deze stof bij Alzheimerpatiënten. Het kan ook helpen bij het verminderen van schade veroorzaakt door oxidatieve stress, wat een proces is dat optreedt wanneer de cellen in ons lichaam worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Onderzoekers denken dat acetyl-L-carnitine beter kan werken dan een andere verwante stof, L-carnitine, bij het beschermen van de hersenen tegen schade.

Antidiabetische effecten

Mensen met diabetes hebben vaak lagere niveaus van een stof genaamd carnitine. Onderzoek suggereert dat acetyl-L-carnitine mogelijk kan helpen het gebruik van suiker in het lichaam te verbeteren. Het doet dit door bepaalde enzymen te activeren die betrokken zijn bij het suikermetabolisme.

Anti-HIV-effecten

Bij mensen met HIV kan acetyl-L-carnitine mogelijk helpen bij het vertragen van het verlies van bepaalde immuuncellen, CD4-lymfocyten genoemd. Dit gebeurt door de cellen te beschermen tegen een proces genaamd apoptose, een soort geprogrammeerde celdood. Het lijkt echter geen invloed te hebben op de hoeveelheid virus in het lichaam of het aantal andere immuuncellen.

Antineuropathie-effecten

Bij mensen met diabetescomplicaties of diabetische neuropathie, waarbij zenuwen beschadigd raken, zijn de niveaus van een stof genaamd carnitine vaak lager. Acetyl-L-carnitine kan helpen bij het vertragen van de zenuwafbraak en mogelijk helpen bij het herstel en de reparatie van zenuwen. Dit kan overmatige prikkelbaarheid en zenuwactiviteit verminderen. De verbetering in het gebruik van vetzuren kan ook helpen bij het produceren van energie voor de zenuwen. Daarnaast lijkt het de stabiliteit van celmembranen en de synthese van prostacycline te verbeteren. Acetyl-L-carnitine kan ook voordelen bieden bij perifere en autonome neuropathie.

Bij mensen die HIV-medicijnen gebruiken en lagere niveaus van acetyl-L-carnitine hebben, kan het gebruik ervan helpen bij het verhogen van de activiteit van zenuwgroeifactoren en het bevorderen van de regeneratie van perifere zenuwen. Het kan ook pijnverlichtende eigenschappen hebben.

Er is ook voorlopig onderzoek dat suggereert dat acetyl-L-carnitine neuropathie veroorzaakt door bepaalde medicijnen kan helpen voorkomen, zoals cisplatine (Platinol) en paclitaxel (Taxol).

Effecten op de vruchtbaarheid

Acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn aanwezig in menselijk sperma en zaadvloeistof. Ze spelen een rol bij de rijping van sperma en de verwerving van beweeglijkheid. Lagere niveaus van acetyl-L-carnitine worden gevonden in onvruchtbaar sperma en bij lage beweeglijkheid. Toevoeging van acetyl-L-carnitine of L-carnitine in het laboratorium lijkt de beweeglijkheid van sperma te verbeteren. Voorlopig onderzoek suggereert ook dat acetyl-L-carnitine de productie van testosteron kan verhogen en de functie van de testikels kan verbeteren.

Effecten op de lever

Bij patiënten met door alcohol veroorzaakte levercirrose kunnen de niveaus van L-carnitine en zijn esters soms verhoogd zijn. Dit kan wijzen op een toename van de productie van L-carnitine als reactie op de leverproblemen. Acetyl-L-carnitine heeft bij mensen met hepatitis, alcoholgebruiksstoornis of levercirrose met hepatische encefalopathie laten zien dat het de niveaus van leverenzymen, ammoniak, protrombine, ureum en/of bilirubine verbetert.

Neurologische effecten

Acetyl-L-carnitine wordt onderzocht voor het verbeteren van de bloedstroom bij mensen met een voorgeschiedenis van ischemische beroerte. Klinische onderzoeken suggereren dat een enkele dosis van 1500 mg acetyl-L-carnitine verbeteringen kan veroorzaken in de bloedstroom in het getroffen gebied van de hersenen bij volwassenen met chronische cerebrale ischemie.

Psychiatrische effecten

Depressie: Acetyl-L-carnitine wordt onderzocht als mogelijke behandeling voor depressie. Het heeft mogelijk invloed op neurotrofe factoren, neurotransmitters en de activiteit van celmembranen in de hersenen. Het kan de afgifte van glutamaat verhogen, de niveaus van de hersenen afkomstige neurotrofe factor verhogen en mGLU2-receptoren reguleren. Deze effecten kunnen bijdragen aan het verbeteren van depressie, vooral bij bepaalde patiëntenpopulaties.

Geriatrische depressie: Acetyl-L-carnitine kan mogelijk helpen bij het normaliseren van fosfomonoesterspiegels in de hersenen, waardoor het een behandelingsoptie kan zijn voor depressie bij ouderen.

Ontwenningsverschijnselen

Acetyl-L-carnitine kan helpen bij het verminderen van symptomen tijdens alcoholontwenning. Het wordt verondersteld dat het dopaminerge middelen en N-methyl-D-aspartaat (NMDA) neurotransmissie-antagonisten kan beïnvloeden, wat gunstig kan zijn bij het ontwennen van alcohol. L-carnitine en acetyl-L-carnitine hebben beide effecten op dopamine in diermodellen, waarbij acetyl-L-carnitine de dopamine-uitstroom verhoogt. Daarnaast kan acetyl-L-carnitine NMDA-receptoren moduleren, en het verhoogt ook de niveaus van bèta-endorfine bij mensen, wat kan bijdragen aan het vergemakkelijken van het ontwenningsproces bij alcoholgebruik.

Werking

Veiligheid

Waarschijnlijk is acetyl-L-carnitine veilig te gebruiken wanneer het op de juiste manier oraal wordt ingenomen. Acetyl-L-carnitine is veilig gebruikt in doses tot 3 gram per dag in klinische onderzoeken die tot 33 maanden duurden.

Kinderen

Waarschijnlijk veilig bij kortdurend oraal gebruik. Acetyl-L-carnitine is gedurende maximaal 6 weken veilig toegediend bij kinderen.

Zwangerschap en borstvoeding

Niet genoeg betrouwbaar informatie. Vermijd het gebruik.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Acetyl-L-carnitine zou mogelijk de antistollingseffecten van acenocoumarol kunnen versterken.

Ook bestaat het theoretische risico dat het de kans op serotonerge bijwerkingen vergroot, zoals het serotoninesyndroom en cerebrale vasoconstrictieve aandoeningen, wanneer het wordt gecombineerd met serotonerge medicijnen.

Daarnaast zou acetyl-L-carnitine mogelijk de effectiviteit van schildklierhormoonvervanging verminderen.

Verder is er een theoretische mogelijkheid dat acetyl-L-carnitine de antistollingseffecten van warfarine verhoogt.

Kruiden

Acetyl-L-Carnitine kan de effecten versterken van andere producten met serotonerge effecten.

Supplementen

D-carnitine kan mogelijk de opname van acetyl-L-carnitine belemmeren.

Ziekten

Casusrapporten suggereren dat acetyl-L-carnitine het risico op manie zou kunnen verhogen bij patiënten met een bipolaire stoornis; gebruik voorzichtigheid bij patiënten met een bipolaire stoornis.

Het gebruik van acetyl-L-carnitine bij patiënten die een door taxanen gebaseerde chemotherapie ondergaan, kan de symptomen van neuropathie verergeren; vermijd gebruik voor de preventie van door chemotherapie veroorzaakte perifere neuropathie.

Theoretisch gezien zou acetyl-L-carnitine de activiteit van schildklierhormonen in het lichaam kunnen belemmeren. Dit is gebaseerd op bewijs dat L-carnitine de activiteit van schildklierhormonen lijkt te remmen in doelweefsels. Vermijd gebruik bij patiënten met hypothyreoïdie totdat er meer bekend is.

Theoretisch gezien zou acetyl-L-carnitine het risico op epileptische aanvallen kunnen verhogen bij patiënten met epileptische stoornissen. Dit is gebaseerd op meldingen van een toename van de frequentie of ernst van aanvallen bij patiënten met een voorgeschiedenis van aanvallen die L-carnitine oraal of intraveneus hebben gebruikt. Vermijd gebruik bij patiënten met een voorgeschiedenis van aanvallen totdat er meer bekend is.

Interacties

Dosering

Acetyl-L-carnitine wordt meestal gebruikt in doses van 1,5-3 gram per dag, meestal verdeeld over de dag, gedurende maximaal 33 maanden. Een dosis van 2 gram acetyl-L-carnitine tweemaal daags is gebruikt gedurende maximaal 6 maanden.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines. Referenties zijn opvraagbaar.

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten