Bioperine

Synoniem: 
Zwarte peper extract

BioPerine® is een extract verkregen uit de zwarte peper vrucht die wordt geteeld in de vochtige, voedselrijke bodem regio's van Zuid-India. De delicate peperbessen worden geoogst net voor het rijpen en door de zon gedroogd om een optimale rijpheid en kwaliteit te waarborgen. Het extract van piperine, genaamd BioPerine® in de gepatenteerde vorm is klinisch getest in de Verenigde Staten. BioPerine® verbetert aanzienlijk de biologische beschikbaarheid van verschillende supplement voedingsstoffen door verhoogde absorptie.

Zwarte peper is een gemeenschappelijke huishouden specerij. Zwarte peper is ook uitgebreid gebruikt als medicijn door onze voorouders met name in India.

BioPerine® is het enige product afkomstig uit piperine welke een gepatenteerde status van zijn vermogen om de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen te verhogen heeft verkregen. Het is de enige bron van piperine die klinische studies heeft ondergaan in de VS om de veiligheid en werkzaamheid van voeding te onderbouwen.

Bioperine®:

  • Is een gestandaardiseerd extract uit de vrucht van Piper nigrum L (zwarte peper) of Piper longum L (lange peper).
  • Bevat 95 procent van piperine.
  • Kan worden toegediend met verschillende voedingsstoffen voor de gezondheid van mens en dier.
  • Is Nature's Biologische Enhancing Thermonutrient.

Bioperine® is een uniek ingrediënt en is klinisch bewezen effectief.

Onderzoek van Bioperine met Curcuma

Het doel van deze studie was om de biologische beschikbaarheid van curcumine te evalueren toegediend met BioPerine® bij dieren en menselijke vrijwilligers. Curcumine is een fenol. fytochemisch verkregen uit kurkuma (Curcuma longa L). Het is wetenschappelijk onderzocht dat curcumine effectief therapeutisch resultaat bereikt als een antioxidant, anti-inflammatoir, krampstillend, antistollingsmiddel, anticarcinogene, immunomodulerende activiteiten en zelfs bij wondgenezing. Gebleken is dat de therapeutische werkzaamheid van curcumine vaak beperkt wordt vanwege de slechte absorptie vanuit het maagdarmkanaal. Wanneer het oraal wordt ingenomen slechts sporen in het bloed wordt aangetoond terwijl de meeste van de dosis wordt uitgescheiden via de ontlasting. Bioperine bleek de biologische beschikbaarheid van curcumine zowel bij preklinische studies en studies op menselijke vrijwilligers enorm te verbeteren.

Andere onderzoeken zijn gedaan met bioperine

Onderzoek 1:

Invloed van piperine op de farmacokinetiek van curcumine bij dieren en menselijke vrijwilligers

Influence of bioperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers”.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS.

Het voornaamste doel van deze studie was om het effect van met piperine verrijkte zwarte peper extract te meten op de biologische beschikbaarheid van curcumine bij ratten en gezonde vrijwilligers. In het onderzoek bij dieren werden 96 albino Wistar-ratten verdeeld in groepen, één groep werd oraal Curcumine (2g/kg) met bioperine toegediend, terwijl de andere groep kreeg slechts Curcumine (2g/p kg) kreeg. In het menselijk onderzoek werd bij 10 gezonde mannelijke vrijwilligers curcumine toegediend (2g/kg) of een combinatie van curcumine (2g/kg) en piperine (20 mg/kg). Bloedmonsters werden verzameld uit beide studies. Dierstudie resultaten toonden aan dat bioperine serumconcentraties verbeterden van curcumine bij 1 uur en 2 uur dan wanneer curcumine alleen werd toegediend. Bij menselijke studieresultaten bleek de serumspiegel van curcumine bij toediening alleen niet detecteerbaar was, terwijl bij toediening samen met bioperine een significante verhoging vertoonde van de serumspiegels. Dit suggereert dat toediening van piperine verhoogt de serumconcentratie mate van absorptie en biologische beschikbaarheid van curcumine met 2000%.

Onderzoek 2:

Piperine, een alkaloïde afgeleid van zwarte peper verhoogt serum respons van β-caroteen gedurende 14-dagen orale beta-caroteen suppletie

Vladimir Badmaev MD, PhD, Muhammed Majeed PhD, Edward P Norkus PhD, Nutrition Research 1999;19(3):381-388

Deze studie werd uitgevoerd om het potentieel van piperine te evalueren en om de serum respons van in vet oplosbare nutriënten, de provitamine B-caroteen, te verbeteren. Een totaal van 12 vrijwilligers (leeftijd 22-43) werd opgenomen in de studie en dagelijks kregen zij B-caroteen (15mg) met piperine (5 mg) toegediend of een placebo gedurende 14 dagen. Na afloop van drie maanden, bevestigen nuchtere bloedmonsters dat het serum B-caroteen niveau van de vrijwilligers was teruggekeerd < 20 dl. De resultaten toonden een significante toename (p<0,0001) in het serum, β-caroteen bij gesupplementeerd met piperine in vergelijking met placebo. De 14 dagen suppletie van 5 mg /persoon/ dag dosis piperine met 15 mg β-caroteen resulteerde in 60% meer β-caroteen levels. Hieruit blijkt dat piperine de gastrointestinale opname van β caroteen verbetert welke leidt tot betere serumniveaus en weefsel status.

Onderzoek 3:

“Bioperine afgeleid van zwarte peper verhoogt de plasmaspiegels van co-enzym Q 10 na orale suppletie”.

VladimirBadmaev, MuhammedMajeed, Prakash L J. Nutr Bioch.2000; 11 (2): 109-13

Het doel van deze studie was om de serum respons op voedingsproduct co-enzym Q10 dat toegediend werd aan gezonde mannelijke vrijwilligers met bioperine vergelijken. Een totaal van 12 gezonde mannelijke vrijwilligers werd ingeschreven voor deze studie. De relatief biologische beschikbaarheid van 90 mg en 120 mg co enzym Q10 in een enkele dosis of in afzonderlijke experimenten 14 en 21 dagen met placebo of met 5 mg bioperine werd bepaald door het vergelijken van veranderingen in gemeten plasma concentraties. De resultaten toonden aan dat suppletie van 120 mg co-enzym Q 10 met bioperine gedurende 21 dagen een statistische significant (p=0,0348) toename met 30% meer leverde dan suppletie met co-enzym Q10 plus placebo. Bioperine suppletie verbetert de opname van co-enzym Q10 en verhoogt de plasmaspiegels van co-enzym Q10.

Onderzoek 4:

“Verbetering van de biologische beschikbaarheid van resveratrol door het te combineren met bioperine”

JJ Johnson, Nihal M, Siddiqui IA, Scarlett CO, Bailey HH, Mukhtar H, Ahmad N : MolNutr Eten Res. 2011; 55 (8): 1169-76

Het voornaamste doel van deze studie was om de hypothese te onderzoeken dat bioperine de in vivo biologische beschikbaarheid kan verbeteren van resveratrol door remming van de glucuronidering. Een totaal van 48 muizen (10-12 weken oud) werd bij de analyse gebruikt, waarbij één stel 24 muizen (niet nuchter) een enkele dosis van resveratrol kregen (100 mg/kg via orale gavage in 100 gl dimethylsulfoxide oplossing (beschouwd DMSO)), terwijl de andere 24 muizen (niet nuchter) een combinatie kregen van resveratrol (100 mg/kg via orale gavage in 50 pl DMSO) plus bioperine (10 mg / kg via orale gavage in 50 ul DMSO). Vervolgens werden de gemiddelde serumspiegel van resveratrol en resveratrol-O-β-D-glucuronide gemeten bij verschillende intervallen volgens gestandaardiseerde LC / MS analyse. De mate van blootstelling van resveratrol en resveratrol-O-β-D-glucuronide in cohort, die alleen van de resveratrol was 5046 en 89.794 ng / ml h, respectievelijk, waar zoals in cohort ontvangen combinatie van resveratrol en piperine waren 11.584 en 7.346 ng / ml h resp. Er werd waargenomen uit de resultaten dat toevoeging van bioperine de mate van blootstelling van resveratrol tot 229% verbeterde en de maximale serumconcentratie (Cmax) tot 1544%. De studie concludeert dat bioperine de biologische beschikbaarheid van resveratrol bij muizen aanzienlijk verbetert.

De waarheid in oude wijsheid

Een erkend kenmerk van de 6000-jaar-oude praktijk van Ayurveda is de preoccupatie met de goede werking van het spijsverteringskanaal, in het bijzonder de vertering en opname van voedingsstoffen. Bijna tweederde van traditionele Ayurvedische formules bevat een speciaal mengsel van ingrediënten die zwarte peper bevat.

Er zijn verschillende redenen besproken in de wetenschappelijke literatuur voor de ongunstige voedingstoestand van een bepaalde populatie, maar de focus komt in wezen neer op een enkel probleem, de biobeschikbaarheid van een voedingsstof. Veruit de grootste factor is de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen vermindert door de absorptiecapaciteit van de darm. Zelfs vandaag de dag, is er een groeiende consensus onder voedingsdeskundigen dat de belemmering van betere voeding ligt in de efficiënte levering van voedingsstoffen aan het lichaam. Het is niet wat je eet dat telt, het is wat je kan opnemen.

Gerelateerde aandoeningen

Aandoening Dagdosering*
Candida 3 x daags 10 mg
Ontgiften 3 x daags 10 mg
Parasitaire darminfectie 2 x daags 10 mg